Acidtea 02.09.2005 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Jest ankieta redakcji: Gdzie budować i mieszkać: w mieście czy na wsi?Prawie wszyscy muszą dojeżdżać. Ale o co chodzi? A chodzi w moim przypadku o wybór działki w kilku aspektach.Na początku tygodnia prawie już miałem wybraną działkę w okolicach Poznania (Kostrzyn) w dobrej cenie około 1000 m2.Mamy dwójką dzieci, jedno chodzi do przedszkola, drugie pójdzie za rok.Teściowa opiekuje się dwójką, odbiera z przedszkola starsze, a w ciągu dnia zajmuje się najmłodszym. My z żoną pracujemy.Teściowie stwierdzili, żebyśmy rozejrzeli się za działkami bliżej miasta (Krzesiny, Szczepankowo). Argumentują to tym, że będzie bliżej dowieść dzieci (raczej będą chodziły do szkoły w mieście) oraz tym, że wprawdzie zapłacimy więcej (za działkę 1000m2 nawet może być 100-120 tys.), ale w dłuższym okresie czasu, że możemy zapłacić więcej za paliwo i utrzymanie 2 samochodów. I troche jest w tym racji. W sensie opieki nad dziećmi jesteśmy "zakładnikami". Gdyby rodziny nie było w pobliżu, to może sprawa byłaby łatwiejsza-opiekunka.Niestety na działkę jak i na budowę będę musiał wziąć kredyt. Droższa działka, dużo większe opłaty.Oglądałem kilka działek bliżej miasta, ale generalnie jak to blisko dużego miasta szum aut, bo to przecież trasa na Katowice, autostrada w pobliżu.Benzyna może znowu podrożeć, ale może zoptymalizujemy przejazdy lub założe gaz. Oszczędność czasu też nie jest bez znaczenia.Sam już nie wiem...Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/39693-to-ju%C5%BC-kiedy%C5%9B-by%C5%82o/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 02.09.2005 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 Ja bym tę dzialke 1000 m co juz upatrzyles - kupił. W sumie pasuje Ci bardzo - jak sam napisales.O ile nie jest w totalnym zad..iu to sie nadaje. Możesz równolegle potem oglądać inne - bliżej Poznania. Jak znajdziesz - spisujesz umowe, wplacasz zaliczke i szukasz kupca na "starą" dzialke. Może sie rownież okazac, że do momentu zbudowania i zamieszkania Twoje dzieci bedą na tyle duże, że same dojadą do szkoly i spowrotem. Ziemia jeść nie woła, ceny rosną, kupic warto. Zawsze można sprzedac. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/39693-to-ju%C5%BC-kiedy%C5%9B-by%C5%82o/#findComment-802125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts