Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotłownia - kociol olejowy

Ivo

Recommended Posts

Poradzcie mi w takiej sprawie.

Mam dom bez piwnic. W projekcie mam pomieszczenie gospodarcze (polaczone z lazienka) i kociol gazowy wiszacy.

Nie chce gazu.

Ale 10 m od domu mam wolnostojacy duzy garaz.

Czy moglbym w nim umiescic kotlownie olejowa?

Wolno mi? Czy jakies przepisy tego zabraniaja?

Ale zeby nie bylo tak milo - w garazu nie ma komina. Czy sa kotly olejowe, ktore nie wymagaj "cugu kominowego" i moze byc zwykle wyrzucenie spalin na zewnatrz przez sciane?

Wlasnie...

Mam w tej kwestii 2 problemy:

1. Czy wogole moge cos takiego zrobic.

2. jesli TAK - to co z CWU?

Moge podgrzewac w garazu, zrobic cyrkulacje i rurami preizolowanymi dostarczac do domu...

Chyba bedzie to najrozsadniejsze.

Jestem dosc zdeterminowany, zeby wyniesc sie z domu za oprzyrzadowaniem kotlowni i calym tym majdanem (rurki, zbiorniczki, zawory, pompki). Mialbym normalna, duza lazienke.

Musisz wziąć pod uwagę kilka spraw:

1.Zbiornik z olejem nie może stać w temp. ujemnych ( jakich to nie wiem, ale nich się wypowiedzą ci co mają olej) bo może się parafina wytrącać

2.Przesył CW to zwiększone straty nie tylko cieplne ale i opór przepływu - większe pompy, gruba izolacja.

3.Prawdopodobnie będziesz musiał umieścić rury pod strefą przemarzania gruntu (a nuż wyłączą na dłużej prąd)

O ile mi wiadomo to nie ma przeciwwskazań czy w domu czy w garażu. Są wymagania co do samego pomieszczenia, i usytuowania zbiornika w wannie, ale kotłowni olejowej w przeciwieństwie do gazowej nikt nie musi odbierać. Poprawcie mnie jeżeli się mylę.

W tym paragrafie jest mowa o budynku, nie koniecznie o mieszkalnym, więc garaż chyba będzie o.k., jeżeli spełnia wszystkie pozostałe wymagania (kubatura, izolacje, temp. itp.)

Co do odbioru to jedyna możliwość kontroli jaka mi przychodzi do głowy to odbiór budynku przez gminę (przekazanie do zamieszkańa).

Co do serwisanta, to można zagroźić, że się go zmieni na innego.

A ja mysle, ze mozna:

Bo najpier stoi napisane:

§ 137. 1. Magazynowanie oleju opałowego o temperaturze zapłonu powyżej 55°C może się odbywać w bezciśnieniowych, stałych zbiornikach naziemnych i podziemnych przy budynku lub w przeznaczonym wyłącznie na ten cel pomieszczeniu technicznym w piwnicy lub na najniższej kondygnacji nadziemnej budynku, zwanym dalej "magazynem" oleju opałowego.

A pozniej:

5. Dopuszcza się w pomieszczeniu, w którym są zainstalowane kotły na olej opałowy, ustawienie zbiornika tego oleju o objętości nie większej niż 1 m3 pod warunkiem:

1) umieszczenia zbiornika w odległości nie mniejszej niż 1 m od kotła,

2) oddzielenia zbiornika od kotła ścianką murowaną o grubości co najmniej 12 cm i przekraczającą wymiary zbiornika co najmniej o 30 cm w pionie i o 60 cm w poziomie,

3) umieszczenie zbiornika w wannie wychwytującej olej opałowy.

I ani slowa o rozroznieniu: dom, garaz,itp...

Ale nie wiem na 100%

[ Ta wiadomość była edytowana przez: tcic dnia 2003-01-13 15:32 ]

Bartt, dzięki za podpowiedź i namiary. Rzeczywiście mają zbiorniki - również podziemne w sensownej cenie. Ponieważ mają także szambo ja chyba kupię u nich.

Co do zbiornika na olej w garażu, to był niedawno oddzielny wątek na ten temat. Poszukajcie. Mozna postawić zbiornik w garażu, o ile zostanie umieszczony w wydzielonym z garażu pomieszczeniu.

Bartt - widziałem jakieś ceny na zbiorniki podziemne, ale były bardzo wysokie. Do tej pory nie spotkałem dwupłaszczowego o pojemności większej niż 1000l, cena takiego to coś koło 3-4kPLN