Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokrycie w fakturach

Ile procent macie pokrycia w fakturach na materiały budowlane w całości dotychczasowych wydatków  

48 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ile procent macie pokrycia w fakturach na materiały budowlane w całości dotychczasowych wydatków

• 0% (wszystko bior

Recommended Posts

Witam. Ponieważ Ministerstwo Finansów ma obawy czy zwrot VAT-u na materiały budowlany nie uszczupli zbytnio budżetu ( MF zakłada pesymistycznie ,że będzie musiało wydać z budżetu max. 3 mld PLN ),

sprawdzmy czy te obawy są uzasadnione.

Sam wczoraj podliczyłem wszystkie wydatki związane z budową i wyszło, że mam pokrycie w fakturach na 50% ogólnych kosztów budowy . Jak jest u Was? Pozdrawiam.

Staram się brać faktury, chociaż nie przeczę, że też się nie upieram jak różnica w cenie jest warta świeczki. Bank wymaga od nas udokumentowania min. 50% wydatków w fakturach. Ekipę mamy bez :wink: , więc musimy uzbierać w materiałach. Mieścimy się w przedziale 50-75%

U nas transze kredytu rozliczamy bez rachunków (bezpłatna inspekcja pracownika banku + oświadczenie o wydaniu pieniędzy na cel podpisane przez kierownika budowy).

Faktury mamy na: pustaki (22% VAT), dachówkę (22%), okna (7%), bramę garażową (7%), położenie dachu (7%), inne materiały z hurtowni (22%). Jak policzyłam to na razie możemy liczyć na zwrot ok. 5 tys.zł VAT - nie jest to powalająca kwota, ale zawsze coś...

• 5 months później...
Mam pytanie ,jeżeli będę kupować np. materiały na ściany i nie chcem faktury to czy sprzedający odliczy mi od ceny materiałów 22% vatu ?Czy jeżeli nie wezme faktury to czy mogę reklamować towar jeżeli będzie wadliwy?

marzena

Choć pytania trochę dziwne, to odpowiem:

Ad. 1 - nie,

ad. 2 - nie

marzenko boj sie boga

jezeli sprzedawca kupil bez watu to i tobie s[przeda; w odwrotnej sytuacji nie sadze aby robil prezenty

8) oczywiscie bez swistka nie ma reklamacji 8)

malo tego radze ci dowiedziec co jest przedmiotem :o ewentualnej reklamacji :o tudziez gwarancji poniewaz np telewizorki bez kartonika niestety nie moga byc zwrocone :roll:

Ja tam se wole odpis vatu od razu zrobić :lol:

Ale najbezpieczeniej wziąść fakturę za materiał z usługą razem. Wtedy masz 7% VAT na prace budowlane i nie ma oczekiwania ani nerwówki, czy z powoduj jakiejś przeoczonej pozycji na fakturze, która nie podlega zwrotowi nie cofną całego wniosku...