Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANKIETA :) - jaka temperatura w domu...

Recommended Posts

Zainspirowana dyskusją z innego wątku :smile: , chciałam Was zapytać, jaką temperaturę utrzymujecie w domu.

Podobno najlepiej spać przy 18-19st. i ja staram sie taką temp. utrzymywać nocą w domu (choć nie jest to w bloku łatwe). W dzień mamy 19-20st. Co prawda w majtkach nie da się chodzić, ale moje dziecko (6lat) od trzech lat nie chorowało, wiec chyba to dobry wybór. Co prawda mój mąż marudzi, że wolałby cieplej, ale jedną zimę eksperymentalnie mieliśmy cieplej i wszyscy chodziliśmy zasmarkani...

Zauważyłam też, że potwierdza się to u moich znajomych, tam gdzie mają cieplej dzieciaki często chorują...Pewnie nie jest to jedyna przyczyna, ale chyba coś w tym jest...

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie jest średnio 19,5 w dzień (przynajmniej tam gdzie najczęściej przebywam), w nocy 18 - śpi się fantastycznie. Zero kataru. Jeśli chodzi o bieganie w bieliźnie to mój ojciec porównując temperaturę w bloku (20 st. C) do temperatury w domu (18 st. C) powiedział że klimat przy tych 18 jest super, i że czuje że jest mu bardzo ciepło. Ja przy tych 19,5 chodzę w podkoszulku. Dom jest z pełnej cegły (w znacznej większości) więc ma bardzo dużą akumulację cieplną. I nie jest ocieplony.

pzdr

Niżej 25 nie żyję.

Optymalnie, 26, 27. Chodzę w domu lekko ubrany, krótki rękaw, krótkie spodenki, ale też o to właśnie chodzi, że w ciepłym ubraniu nie odpoczywam.

Zaznaczam, że od lat się nie przeziębiam, mimo, a może właśnie dlatego że mam w mieszkaniu ciepło. Właśnie: łatwiej mi się przeziębić w wychłodzonym mieszkaniu czy pracy, niż na mrozie na zewnątrz.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: pik33 dnia 2002-12-04 11:54 ]

Baliśmy się zimna okrutnie, szczególnie martwiliśmy się o dzieci (od 5-9 lat) i spotkała nas niespodzianka, po blokowych wysokich temperaturach mamy w domu temp. 19 stopni i choć chodzimy cieplej ubrani to nikt nie narzeka - naprawdę!. Zimno robi się, gdy niespodziewanie spadnie poniżej 18 stopni, ale kominek reguluje to w kilkadziesiąt minut. Niegdyś marzliśmy u znajomych, którzy mieli właśnie taką temp. w domu. Jedyna zauważalna zmiana to zdecydowanie zwiększone apetyty!

Finiszant

Nie będę oryginalny. W dzień 20 - 21. W nocy:ustawione 16, ale w praktyce przy temperaturze na zewnątrz w granicach 0, dom nie wychlodzi sie ponizej 18.

Jedno moge potwierdzić empirycznie: przy ogrzewaniu podłogowym satysfakcję cieplna uzyskujemy już przy niższej temperaturze (19).