Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANKIETA :) - jaka temperatura w domu...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
A ja mam wiekszy problem,gdy jest ciepło trudno mi sie oddycha-jestem alergikiem,a gdy jest chłodno 18,19 stopni to marznę,nie mam energii do pracy.Tak żle i tak niedobrze.Jednak z dwojga złego wole temp.20 stopni /w dzień i w nocy/i spokojny sen bez zatkanego nosa.Jak mieszkałam w bloku .przez cały czas miałam zatkany nos i czerwone oczy.Gdy sie przeprowadziłam te dolegliwości zniknęły .Gdy były te cieżkie mrozy ,nocą było chłodno więc spałam w skarpetkach -ale to nic złego.Fakt po przeprowadzce córka sie rozchorowała ale podłapała wirusa od brata ,juz wszystko jest w porzadku a z jej zachowania wynika ,że nie jest jej zimno.Temp. średnio mam w dzień 19,20 stopni w nocy 18,19.Ale istnieje taka dewiza ,że trochę chłodno i głodno-to najlepszy sposób na długie życie :smile:

To wszystko zalezy od tego co sie lubi, albo co sie MUSI lubiec. Ja np. jestem strasznym zmarzluchem i dlatego w dzien musze miec ciepło - ok 24 stopni, bo inaczej jest mi zimno , rece skostniale, nos zimny. Ale za to w nocy moze byc 18 stopni. Jest dobrze, bo taka temperatura pomaga mi sie dobrze wyspac - po nocy w cieplejszej jest jakas taka "przezuta". I tak wlasnie lubie.

Za to moja znajoma MUSI lubiec przebywac w 15 stopniach, bo ma dom o powierzchni 250 m2, w calosci otwarty - od gory do dolu - i dlatego na ogrzanie domu do temp. 20-22 st. musialaby wydac fortune! Dlatego ona MUSI lubiec te swoje 15 st. Choc ostatnio mowi, ze tak sie do tego przyzwyczaila, ze chodzi w krotkim rekawku. Bbrrrrr...

Dla mnie dla normalnego funkcjonowania powinno być 20-21C, w sypialni okolo 18C.Ogólnie temperatura jest sprawą indywidualną, jeden lubi cieplej innych chlodniej.A tak na marginesie to znam ludzi którz preferują tem.15C i wszystkim opowiadają ze placą za gaz tylko 200zł i siedzą w kurtkach

pozdrawiam Michalus

Ostatnio troche testowalem rozne temperatury (mam nowy kociol i programator temperatury :smile: ) i wychodzi na to ze optimum na dzien to 21 stopni. 20 tez ujdzie ale wtedy trzeba by sie ruszac, cos robic, siedzenie przy komputerze to juz nie za bardzo. Na noc - 20 stopni. Przy 19 stopniach w nocy dzieciak pokaszliwal i czesciej sie budzil a nam bylo nieco chlodnawo. Coz - wychodzi ze tez jestem cieplolubny choc przy 25 chyba bym nie wytrzymal :wink:

D.

Ja zdecydowanie jestem ciepłolubna,marzłam nawet na Dominikanie.Obecnie w zimie mam w domu ok.25 stopni,jedynym minusem tej temperatury są częstsze infekcje.Ale coś za coś.Przez 3 lata mieszkałam w mieszkaniu ,gdzie paliło się w piecu.był jeden na całe mieszkanie.Efekt był taki ,że w pokoju było jakieś 20 stopni,a w np.kuchni leciała para z ust.Jedynym sposobem aby się rozgrzać była kąpiel w ukropie.I wtedy nigdy nie byłam chora.

• 1 month później...

Akrualnie mieszkamy jeszcze w bloku, ale na szczęście mamy głowice termostatyczne przy grzejnikach.

Temperatura w dzień - około 21*, a pokoju z komputerem 23-24 (przy niższej temperaturze marzłem). Przed nocą obowiązkowe wietrzenie im obniżka do 18 - dużo lepiej się śpi. Natomiast co do łazienki to minimum 23. I tak ma być w nowym domy.

A wiecie co ,co roku w styczniu lub lutym cała rodzina łapała jakieś infekcje niezależnie od pogody czy mróż czy nie a w tym roku nic kompletnie nic -ja nawet katarku nie mam co zawsze mi doskwierało przy temp. powyżej 20 stopni./wprowadziłam się w grudniu 2002r/ Czuje,że jest zimniej ale NIE CHORUJEMY - W OGÓLE!!!!!!!coś chyba w tym jest

• 4 weeks później...