Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy można zalegalizować oczyszczalnie wykonaną samemu

szuszkin

Recommended Posts

Mam zamoar w tym roku zamontować jako szambo 3 zbiorniki z atestem z PE.wW następnym roku dorobić złoże biologiczne zgodnie z opisem z Muratora z 1996 roku,lub zainstalować rury rozsączające.Czy będzie to można przeprowadzić zgodnie z prawem .Opis biologicznej oczyszczalni jest opatentowany z możliwością korzystania z niego indywidualnych osub na własny użytek. :(

Mozesz legalnie sam zamontować,musisz tylko troche wczesniej zgłosić inwestycje do gminy.Oczyszczalnia scieków nie wymaga pozwolenia,do zgłoszenia trzeba dołaczyć mapke z zaznaczoną oczyszczalnia i ewentualnie dokumenty dotyczące POŚ.My tak zrobiliśmy, mieszkamy juz po całkowitym odbiorze budynku.Najlepiej zapytaj w gminie jakie domumenty wymagają.

Mozliwe że do powiatu,za mojego budowania to była gmina, ale chyba masz racje te zadania przejął powiat.Nie podam ci przepisu na "oczyszczalnie",budowalismy POŚ z rozsączajacymi rurami zgodnie z instrukcją załaczoną do POŚ.Ale jest mnóstwo literatury na ten temat,nawet na tym forum,a na pewno w archiwum Muratora,poszperaj.

Nie wiem czy dobrze się zrozunieliśmy,zbiorniki które chce zakopać nie są integralną częścią oczyszczalni śą to zbiorniki z PE z których się obecnie często robi szamba. Są szczelne,czyste,są atestowane ale nie dokładnie jako zbiorniki na POŚ.Prosze jeszcze o informacje kto to sprawdza i na jakiej podstawie czy to co jest w ogrodzie to POŚ czy szambo przypominające POŚ. Czy po wykonaniu gnina może mnie zmuśić do przyłączenia się do kanalizacji