Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Właściciel domu zastrzelił włamywacza

Recommended Posts

• Odpowiedzi 158
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze w sobotę mają zapaść decyzje w sprawie dalszego postępowania wobec strzelającego, zapowiada Borowiak

nie wiem nad czym sie tu zastanawiac ,

zlodziej jest zlodziej, nie wiadomo co mial przy sobie i do czego byl zdolny , idac do cudzego domu , powinien byl sie liczyc z konsekwencjami

rodzicow tylko zal

prawo wlasnosci powinno byc swiete

Jak jest nieskazitelnie czysty i zloży wyczerpujące zeznania, to może będzie mógł z wolnej stopy odpowiadać. To byłby ideał.

Pewnie go orzekną [co najmniej] winnym przekroczenia zasad obrony koniecznej, a czy zostanie skazany - od sądu zależy. Obawiam się, że może dostać bez zawiasów...

A denata pewnie będą bronić, ze bidulek przyszedł "tylko" ukraść :evil: [słynna sprawa z Chotomowa].

Bo tak w ogóle to [był] anioł chodzący.

Święte prawo własności :evil:

Dywagacje na podobny temat, choć punkt wyjścia chyba od mniejszego kalibru [chociaż złodziej to złodziej, kropka] do poczytania tutaj

I jeszcze tutaj

Na złodzieju czapka gore. Twoja czapka.

Znalezione na Onecie:

http://wiadomosci.onet.pl/1158455,11,item.html

Ja trzymam kciuki za tego Pana i mam nadzieje, ze wreszcie bedzie tak, ze jak zlodziej wlazi do czyjegos domu to na wlasne ryzyko! :evil:

Pozdrawiam

Vivaldi ... mnie to nie obchodzi kto kogo zastrzelił ani za co zastrzelił ... mógłbyś sobie te Twoje rewelacje przenieść na onet ?

pozdrawiam

p.s.

proponuje - zanim dostaniesz bana - ostrzeżenie dla Ciebie

Znalezione na Onecie:

http://wiadomosci.onet.pl/1158455,11,item.html

Ja trzymam kciuki za tego Pana i mam nadzieje, ze wreszcie bedzie tak, ze jak zlodziej wlazi do czyjegos domu to na wlasne ryzyko! :evil:

Pozdrawiam

Vivaldi ... mnie to nie obchodzi kto kogo zastrzelił ani za co zastrzelił ... mógłbyś sobie te Twoje rewelacje przenieść na onet ?

pozdrawiam

p.s.

ale dlaczego ? , mysle , ze ten problem nas wszystkich dotyczy , kazdego moze to spotkac , ja jestem ciekawa opinii innych forumowiczow

po to jest Forum

I tu się zgodzę z rrmi.

I chociaż zginął człowiek, to mam nadzieję że sprawa zostanie umorzona. Bardzo brutalnie, ale powiem tak: Jeśli ktoś w nocy wchodzi do mojego domu, to nie interesuje mnie czy miał smutne dzieciństwo i czy ma za co żyć - właściciel ma święte prawo zadbac o zdrowie i życie swoje i swoich bliskich. Bo jak mu powiesz "Panie złodzieju, bardzo proszę o opuszczenie mojego domu", to możesz w najlepszym przypadku stracić zęby, a w najgorszym życie.

Następnym razem przyjdzie złodziej wykopać brzozę a my nawet o tym się nie dowiemy :wink:

To problem nas wszystkich czyli problem posiadaczy lub przyszłych posiadaczy domów.

Kiedyś słyszałem o przypadku gdy złodzoej wdrapał się (nie pamiętam czy po balkonach czy kratach okiennych) na pietro i przy próbie wejścia do mieszkania został przez właściciela wypchnięty. Co ciekawe to złodziej skierował sprawę do sądu i tłumaczył, że chciał tylko pooglądać telewizję...

Wcale nie brutalnie - to powinna być reguła.

Dokładnie tak - wchodzisz na nie swoje terytorium, naruszasz własność prywatną, wlicz sobie w koszta, że możesz "zarobić w cymbał". Jak nie masz farta, to ze skutkiem śmiertelnym.

Zero tolerancji dla przestępstw.

A na onecie jest porządne forum nt. domów ?

Nie obchodzi Cię - nie czytaj. Mnie obchodzi, czy normalny człowiek zostanie uznany winnym, a zupełnie mnie nie obchodzi, że Ciebie to nie obchodzi :lol:

p.s.

ooo... nowy Admin ? :o

ciekawostka...

Współczuję właścicielowi. Duzo go będzie kosztować obrona siebie, swojej rodziny i własności. Niestety nasz wymiar sprawiedliwości pod tym względem jest jeszcze w głębokim socjaliźmie, mając własność prywatna za nic.

Dla mnie wzorem jest angielskie - "Mój dom moją twierdzą", a jeszcze większym prawo wiekszości stanów USA. Właściciel w obronie swojej własności ma prawo zastrzelić każdego intruza bez ostrzeżenia.

.

Dla mnie wzorem jest angielskie - "Mój dom moją twierdzą", a jeszcze większym prawo wiekszości stanów USA. Właściciel w obronie swojej własności ma prawo zastrzelić każdego intruza bez ostrzeżenia.

Pokazywali niedawno w TV takiego jednego co sie tak obronil przed wlamywaczami

dodam , ze byl przedstawiony jako bohater

sam mowil , ze bardzo zle sie z tym faktem czuje (co jest w tej sytuacji chyba oczywiste i zrozumiale), ale musial bronic siebie i swojej rodziny

chyba pomysl , zeby go oskarzac o cokolwiek by tu nie przeszedl

Ja rózniez trzymam kciuki za wlasciciela posesji który zastrzelil zlodzieja niewiadomo co by sie stalo jak by go nie zastrzelil mogł równie dobrze on sam stracic zycie. Dom to kazdeog oaza spokoju i kazdy kto ten spokój zakluca powinien liczyc sie z konsekwencjami. Moim zdaniem kary dla zlodzji powinny byc takie jak w sredniowieczu obcinac palce lub rece wtedy by napewno nie kradli. Polskie prawo jest za deliktne i taki zlodziej nawet jak zostanie zlapany dostaje zawiasy albo 3 miesiace i go wypuszcza a to wedlug mnie nie jest zadna kara!!!

Witam

Zginął 18 letni chłopak Trudno z wami dyskutować bo wszyscy mają jedno zdanie .

Ja się zastanawiam czy ten własciciel MUSIAŁ go zabijać?Podobno 3 kule w brzuch. Jak w amerykańskim filmie.To byl dzieciak Moze wystarczyłoby

strzelic w podłogę?

pozdrawiam

Marek

ps mam syna w tym wieku

a wy?

moze inaczej

co Ty bys zrobil w takiej sytuacji gdzie strach i stres jest najwiekszy z mozliwych ?

w sytuacji , kiedy Twoja zona i syn spaliby smacznie ? tak szczerze odpowiedz sam sobie

gdyby moj maz tak napisal , przestalabym czuc sie bezpieczna

choc przyznaje , ze rozumiem do czego zmierzasz w swojej wypowiedzi

moj syn jest troszke mlodszy

Nie znam kontekstu, ale nikt nie czyta w myßlach i trudno stwierdzic po co X przyszedl do Y, a moze czycha na zycie Y. Proponuje by X wchodzac z zamiarem kradziezy informowal o swych zamiarach czytelnie najlepiej za pomoca standardowych tablic w kilku jezykach. Brak odpowiednich oznakowan winien byc karany z urzedu. Czyli niech zlodzieje nosza pomaranczowe kamizelki, a zabojcy zielone, seryjni niech nosza zielone z zoltymi pasami. To granda, ze w takim nowoczesnym panstwie przestepczosc jest tak slabo zorganizowana.

Widzieliscie jak Policja wchodzi do budynku po zgloszeniu wlamania?

Z odbezpieczona bronia.

złodziej to złodziej.

Ja się zastanawiam czy ten własciciel MUSIAŁ go zabijać?

napewno by nie musiał zabijać jakby złodziej sie do niego nie włamał

Podobno 3 kule w brzuch.

Podobno bolesna smierc

Moze wystarczyłoby strzelic w podłogę?

mi było by szkoda podłogi.

poza tym jeszcze ja bym mógł oberwac rykoszetem

pozdrawiam, Marek

ps: mam syna w tym wieku

to staraj sie go jak najlepiej wychować.

Tak na moje oko,to forumowicz brzoza robi prowokacje.

Nie tylko na Twoje 8)

Brzoza - co za gorliwość :o :roll: :o

Może nowy zakres obowiązków - wiesz, banowanie itp. - tak działa :roll: :lol:

Ja się zastanawiam czy ten własciciel MUSIAŁ go zabijać?Podobno 3 kule w brzuch. Jak w amerykańskim filmie.To byl dzieciak Moze wystarczyłoby strzelic w podłogę?

Może powinien czekać aż sam zostanie zabity ?

Czy wiadomo co mówił, krzyczał do niego napastnik ? Czy i jak bluzgał, czy szedł, biegł, czy atakował właściciela ? Jak daleko był od niego ? Jakie miał narzędzia ? Był znany, czy nieznany ? Działo się to przy świetle, czy w ciemności ? Może wystarczyłoby zamachać pistoletem ? A może to była ostatnia chwila, bo dwa metry od niego błyskało ostrze w rękach kogoś, kto wrzeszczał "za..... cię!!" ?

18-latek to nie dzieciak, to dorosły - w tym wypadku dorosły złodziej.

Żaden wiek nie jest dobry, by pożegnać się z życiem, ale dotyczy to takze strony atakowanej. Tak jak nie kładziesz głowy na tory, z nadzieją że pociąg wyhamuje, tak i nie wchodzisz po nieswoje.

ps mam syna w tym wieku

ale chyba nie kradnie ?

Neuron, dobre. Chociaż smutne.

do proxy

Czy nie za bardzo upraszczasz temat

Może zanim napiszesz to troche pomyśl.Może chciałbys być na miejscu

tego właściciela?Nie wiadomo co czeka twoje dzieci.

Jak się ma broń to trzeba myśleć zanim się jej użyje a nie walić na oślep .

Ale cóż skoro dla ciebie podłoga jest ważniejsza od ludzkiego życia to o czym tu pisać.

pozdro

Marek

do proxy

Czy nie za bardzo upraszczasz temat

Może zanim napiszesz to troche pomyśl.Może chciałbys być na miejscu

tego właściciela?Nie wiadomo co czeka twoje dzieci.

Jak się ma broń to trzeba myśleć zanim się jej użyje a nie walić na oślep .

Ale cóż skoro dla ciebie podłoga jest ważniejsza od ludzkiego życia to o czym tu pisać.

pozdro

Marek

moim zdaniem nie uproscil

ujal to prosto i jasno