Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"... czyli snobizm pod kontrolą"

Gość

Recommended Posts

Wojtek

No jesli mozna to wolalbym renskie albo jakis szkocki destylat.

nie ma sprawy :D

wszak z tego moja Rodzina głównie żyje, tak że do wyboru do koloru.

No i teraz wiesz dlaczego tak mnie cieszy to słońce :D (tzn. m.in. dlatego, bo i tak zdrówko najważniejsze)

• Odpowiedzi 668
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość plaz

Dzieki 2112wojtek za cenna informacje.Srednio 3 do 4 rocznikow w okresie 10-cio letnim mozna zaliczyc do dobrych.

Ja zaopatrzenie zrobilem po 2003 :D , ale od przybytku glowa nie boli :lol: .

Ma ktos namiar na "Trockenbeerenauslese", chetnie odkupie .Moze jakis "piwosz :wink: " ma na zbyciu :lol: :lol: :lol: .

Wojtek2112:

mimilapin napisał:

czasem się nawet zgadzamy!

Powaznie????

Qrcze! To bardzo zly znak.

Ja sie chyba starzeje.

a czasem się nie zgadzamy :D

bo jednak Starck, a nie

Starke

i Keramag a nie

Kermag

itd.itp.

ale za to w koło jest wesoło...i tak dookoła... :lol:

bo jednak Starck, a nie

Starke

i Keramag a nie

Kermag

itd.itp.

ale za to w koło jest wesoło...i tak dookoła... :lol:

oj mimi, jestes jednak nieuwazna . Coz z tego ze pisze sie Starck skoro dla mnie z pewnych powodow bedzie on zawsze pisany z holenderska fonetycznieStarke. Ale to moja sprawa, chociaz probowalem nieudolnie tuszowac swoj blad na uwage zwrocona przez Roberta . Za dlugo jednak tlumaczyc mi sie , no i kogo to w koncu obchodzi?

A co do Keramag to nie do konca masz racje :lol: , chociaz faktycznie zgubilem literke . Pamietam jednak czasy /nie ja jeden na szczescie/ kiedy Keramag naywalo sie Kermag :lol: i bylo to jak dla mnie calkiem niedawno :lol: .

pozdrawiam a o destylaty sie upomne w odpowiednim czasie.

Wojtku

to takie żarty oczywiscie, bo dla mnie te drobne błędy formalne, czasem zwykłe przejęzyczenia, nie mają żadnego znaczenia :D

Co do holenderskiego, uwielbiam ten jezyk, choć bardzo, bardzo trudny i dla mnie nieprzyswajalny, a wymowa pewnych wyrazów wychodzi dla Polaków bardzo zabawnie.

Np. przywitanie "dzień dobry" :oops:. Ot, mała dygresyjka lingwistyczna.

Ale skoro już jesteśmy przy Holandii, kilka fotek minimalistycznych wnętrz.

Ola K - źle mnie zrozumiałaś, myśląc, iż krytykuję minimalizm wogóle.

Raczej ten proponowany przez niektórych słabych architektów, którzy brak ideii tłumaczą wg mnie prostotą i surowością.

Ot, rozbawiła mnie po prostu druga część nazwy czasopisma, tj.

"Snobizm pod kontrolą" - nadal myślę, że nazwa nieadekwatna w stosunku do tego, co się tam proponuje.

Wojtek napisał:

Najbardziej zimne wnetrze z betonu i szkla mozna "uczlowieczyc'

...

Pozostawcie idee i ubierzcie je w obrazki, kwiatki, bukiety sprzety i drobiazgi codziennie lezace na widoku a zobaczycie ile w tych szpitalnych wnetrzach jest ciepla

i tutaj się Wojtku nie zgodzę z Tobą merytorycznie.

Otóż takie dodatki, jak obrazki, bukiety, drobiazgi codzienne itp....

to zdecydowanie inna bajka, nie mająca nic wspólnego z minimalizmen, gdzie operuje się raczej światłem i cieniem, formą itp. a im mniej, tym lepiej.

A efekt..wcale nie musi być zimny, szpitalny.

To kwestia talentu architekta, nie gadżetów, o których wspomniałeś.

jak piękne i ciepłe może być minimalistyczne wnętrze - kilka przykładów:

A.C. Baeza:

http://www.campobaeza.com/_obras/69_Casa%20Asencio/69_Casa%20Asencio_foto_02.jpg

Jim Jennings:

http://www.jimjenningsarchitecture.com/images/visiting_artists/visiting_artists05.jpg

John Pawson

http://www.johnpawson.com/library/0678fb9cb15575484720392d85c2045f.jpg

i wiele innych przykładów architektury przez duże A

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46955&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=pawson

wspomniani Holendrzy:

http://www.mecanoo.com/

Un Studio

http://www.unstudio.com/html/proj/Borneo%20Sporenburg/03.jpg

i wielu innych:

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=43046&start=180&postdays=0&postorder=asc&highlight=un+studio

zapraszam :D

Wojtek 2112 napisałeś:

mimi

przestan biadolic i drzec szaty tylko

zmien gazety na fachowe czasopisma a humor Ci sie poprawi. Jak Ci tak bardzo nasze polskie nie pasuja czytaj zagraniczne. Proponuje np. "Habitania" albo "Brava Casa"

w tych pisamach także są wykorzystywane produkty takiej miernoty, jak IKEA :p

Wojtek 2112 napisałeś:

mimi

przestan biadolic i drzec szaty tylko

zmien gazety na fachowe czasopisma a humor Ci sie poprawi. Jak Ci tak bardzo nasze polskie nie pasuja czytaj zagraniczne. Proponuje np. "Habitania" albo "Brava Casa"

w tych pisamach także są wykorzystywane produkty takiej miernoty, jak IKEA :p

Pudlo mimi :lol: :lol: . Ikea to firma , ktora nie jest specjalnie holubiona przez wydawcow wloskich i hiszpanskich pism wnetrzarskich /niemieckich tez nie specjalnie/a juz szczegolnie tych majacych pewne wlasne ambicje projektowe. Ikea najczesciej reklamuje sie "dodatkiem" do jakiegos pisma a tego grupy projektowe zaangazowane w wydawnictwo unikaja, bo jest to dla nich konkurencja. Brava Casa to moim zdaniem jedno z ciekawszych pism dla milosnikow wnetrz i architektury i jak dlugo ich znam to nie zamiescili reklamy Ikea , tym bardziej ze Ikea to firma , ktora na zachodzie Europy ma znacznie gorsze notowania niz u nas i jest postrzegana jako firma bardzo tania, z wyrobami przecietnej jakosci, dla ludzi raczej mlodych i jeszcze malozamoznych, ktorzy szybko kupia i szybko sie tego zakupu pozbeda. Inna sprawa jest wzornictwo skanynawskie , ktore nie ma tam tradycji / bo i nie moze tam miec :lol: /

Otóż takie dodatki, jak obrazki, bukiety, drobiazgi codzienne itp....

to zdecydowanie inna bajka, nie mająca nic wspólnego z minimalizmen, gdzie operuje się raczej światłem i cieniem, formą itp. a im mniej, tym lepiej.

A efekt..wcale nie musi być zimny, szpitalny.

To kwestia talentu architekta, nie gadżetów, o których wspomniałeś.

Nie ma wnetrz /za/mieszkalnych , ktore bylyby czyste stylowo a juz szczegolnie wnetrza minimalistyczne. To piekne zdjecia Baeza i Pawsona, ale to zdjecia studyjne, wnetrz niezamieszkalych lub przygotowanych do zdjecia- celowo przerysowanych. Sprobuj zyc w takim wnetrzu. Nasze zycie sklada sie z masy dodatkow niezbednych do tego zycia, rowniez takich , ktorych minimalizm nie dotknal i nie dotknie. Te wnetrza sa martwe, posprzatane , zaaranzowane,przygotowane do wiwisekcji idei minimalizmu, chociaz wcale nie zimne i tu masz racje,ze to zalezy od projektanta czy beda zimne czy przytulne.Wpusc w to wnetrze ludzi i zobacz jak bedzie wygladac ono nad ranem - pomieta posciel, gazeta, pieczywo na stole, jakies nadgryzione jablko i masz owe gadzety, bez ktorych czlowiek nie istnieje. Ja wiem pozniej sie posprzata i bedzie jak na zdjeciu . Wazne czy gadzet jest czescia architektury wnetrza czy nie, ale chociaz bysmy sie mocno starali to i tak do konca sie nie uda zachowac czystosci tego stylu na "codzien".To co piszesz o formie i swietle to idea gatunku pt. minimalizm , nierealna w uzyciu, gdyz czlowiek nie moze dla czystosci stylu wnetrza egzystowac w minimalistycznym stylu zycia.Milo mi szczegolnie , ze w tej dyskusji zwracasz uwage wlasnie na architekture wnetrza a nie na aranazacje, do ktorej najczesciej sprowadzaja sie rozmowy w dziale "Wnetrza" pomijajac ta pierwsza jako cos marginalnego. Jakby wazonikiem czy kolorem sciany mozna bylo uzyskac jakis styl . Wnetrze minimalistyczne najlepiej pokazuje czym jest przestrzen w ktorej zyjemy, i jaka jej jakosc .Kazde wnetrze trzeba przystosowac do zycia, uczlowieczyc je i wcale to nie oznacza , ze niszczymy niezbednym dla nas dodatkiem jakis styl.Te zdjecia sa jak Wariacje Goldbergowskie w wykonaniu Goulda. Jest to wiec wzorzec, forma, kopyto, do ktorego odnosza sie inne interpretacje lub sa inspiracja.No i najwazniejsze przedstawiaja architekture wnetrza a nie wystroj /fakt w minimalizmie calkowicie wyzerowany/ :lol:

Wojtek2112

Pudlo mimi . Ikea to firma , ktora nie jest specjalnie holubiona przez wydawcow wloskich i hiszpanskich pism wnetrzarskich /

Wojtku, ja naprawde staram sie wiedzieć, o czym piszę, choć napisałam już tu na forum tak wiele, że pewno zdarzają mi się błędy.

Za nie przepraszam.

Ale tu akurat masz racji.

Ja nie piszę o IKEA jako firmie, której produkty są tam reklamowane, czyli wykorzystywane w aranżacjach z podaniem źródła i ceny.

Są natomiast wykorzystywane w aranżacjach innych producentów, często tych ze średnio wyższej półki, jak Villeroy&Boch (łazienki), niemiecki Steuler itd.

Wojtku, jestem marketingowcem - wyłapuję takie szczegóły błyskawicznie, to zboczenie zawodowe :oops:

W moim wątku są przykłady, dziesiątki przykładów.

Poza tym Wojtku, wiesz chyba, że Koncern IKEA wykupił największą firmę z tej branży, ale skierowaną dla klientów bardziej wymagajacych, zamożniejszych.

Chyba nie sądzisz Wojtku, że firma - matka dyskryminowała by własne dziecko?

:wink: :)

Wojtek2112

Wpusc w to wnetrze ludzi i zobacz jak bedzie wygladac ono nad ranem - pomieta posciel, gazeta, pieczywo na stole, jakies nadgryzione jablko i masz owe gadzety, bez ktorych czlowiek nie istnieje

Wojtek, to życie, nie gadżety :D .

Gadżetami byłyby zacytowane przez Ciebie obrazki, kwiatki, drobiazgi...

a podane wnętrza - są jak najbardziej zmieszkane, używane na codzień :D .

http://www.johnpawson.com/library/0678fb9cb15575484720392d85c2045f.jpg

zobacz, jakie tu ogromne szafy! ileż tu dupereli można zmieścić, zamiast tworzyć durnownęki na durnoprzedmioty!

Wojtek

No i najwazniejsze przedstawiaja architekture wnetrza a nie wystroj /fakt w minimalizmie calkowicie wyzerowany/

nie Wojtku, to światło, cień, formy - tworzą wystrój.

Są takimi samymi, a tutaj wręcz najważniejszymi elementami wystroju.

I tego właśnie brakuje w cytowanych przez mnie czasopismach.

Z tego są odarte te kiepskie wg mnie projekty, nazwane minimalistycznymi wnętrzami.

czlowiek nie moze dla czystosci stylu wnetrza egzystowac w minimalistycznym stylu zycia

kocham Holandię, uwielbiam Amsterdam i tak sobie właśnie myślę, jak fantastycznie Holendrzy potrafią być barwni w stylu życia i jak różnorodna, zindywidualizowana jest ich architektura.

I odważna! :D Stamtąd przecież tak wielu się wywodzi genialnych architektów, malarzy...

Maja tę otwartość na idee, na nowe koncepcje, są przy tym niezwykle tolerancyjni. Efekt - mają piękną architekturę.

Wiele tam domów, budynków wybitnych.

że nie wspomnę o ich ogródkach, całkiem nie minimalistycznych :)

pozdrawiam , niestety nie z Amsterdamu, ale sobie może choć Grolscha zafunduję, gorąco dziś nadal :p

http://foto.onet.pl/upload/22/61/_530167_n.jpg

p.s. Winko zachowam, by dojrzało :)

mimi

Gość plaz

Moze to Riesling, wtedy moge ja go wziasc.Czasu bedzie wystarczajaco bo nawet do 2022(zalezy od jakosci). :lol: :lol: :lol: :lol:

W miedzy czasie podskocze do Amsterdamu zrobic zakupu odziezowe, trza wygladac przecie jak gosciowa na okolicznosc odbioru wina.

http://foto.onet.pl/upload/22/61/_530167_n.jpg

Moze to Riesling, wtedy moge ja go wziasc.Czasu bedzie wystarczajaco bo nawet do 2022(zalezy od jakosci). :lol: :lol: :lol: :lol:

Prawde mowiac nie przewidywalem wczesniejszego terminu :lol:

bo i zaproszenie jakies takie niepewne. Jednak jakby to byl Riesling i zjawilbym sie wczesniej to Cie poinformuje i sie podzielimy.

pozdrawiam

A co powiesz na Reihessen Kabinett/Bernkastel Kues 2001 ?Zapewne to nie moselski Riesling ani tez inne mecyje, tylko lekujchne szalenstwo z owocowym nutem. Ot malenki snobizm pod kontrola.

Gość plaz

Kabinett to dobre winko, ma lekkosc QmP win (Qualitatswein mit Pradikat).Wino dobre razem z posilkiem i bez. :D

Tego akurat nie pilem :cry: , ale miasto mi sie podoba :D .

http://www.luxuryweb.com/assets/images/autogen/a_GWI_Town.jpg

Takie troche nie mimilamistyszne, czy jakos tako :lol: .

I ja pod te upaly wypije :lol: , na zdrowie Wojtku.Oczywiscie rheinhessen, ale spatlese(2003). :wink:

http://foto.onet.pl/upload/19/47/_530245_n.jpg

Jak juz snobizm kontrolowac to na calego :lol: .

I ja pod te upaly wypije :lol: , na zdrowie Wojtku.Oczywiscie rheinhessen, ale spatlese(2003). :wink:

http://foto.onet.pl/upload/19/47/_530245_n.jpg

Jak juz snobizm kontrolowac to na calego :lol: .

Jasne .Dzieki i rowniez na zdrowie, nie wypada mi nizej niz Beerenauslese Bockenheimer , ale to wieczorem.

Ten kobaltowy 'riesling mnich' jest super. Wyglada stylem na idea vetro ale szklo ma topione,antyk jakis? Coz to za wynalazek wielkiej pieknosci ?Oj! Tak , troche Ci sie wymsknelo z tym snobizmem spod kontroli :lol: Koszernie to powinno byc gladkie szklo zielonkawe bez wariactwa na wywinietych wargach :lol: :lol:.

Jesli jestes gotow na wydatek, to poszukiwany przez Ciebie Trocken Beerenauslese 99 mozesz znalezc tutaj http://www.winniceswiata.pl. Nie bralem nic od nich i nie znam firmy.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...