Gość 09.09.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Wojtek No jesli mozna to wolalbym renskie albo jakis szkocki destylat. nie ma sprawy wszak z tego moja Rodzina głównie żyje, tak że do wyboru do koloru. No i teraz wiesz dlaczego tak mnie cieszy to słońce (tzn. m.in. dlatego, bo i tak zdrówko najważniejsze) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plaz 10.09.2005 02:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Dzieki 2112wojtek za cenna informacje.Srednio 3 do 4 rocznikow w okresie 10-cio letnim mozna zaliczyc do dobrych. Ja zaopatrzenie zrobilem po 2003 , ale od przybytku glowa nie boli . Ma ktos namiar na "Trockenbeerenauslese", chetnie odkupie .Moze jakis "piwosz " ma na zbyciu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.09.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 Wojtek2112: mimilapin napisał: czasem się nawet zgadzamy! Powaznie???? Qrcze! To bardzo zly znak. Ja sie chyba starzeje. a czasem się nie zgadzamy bo jednak Starck, a nie Starke i Keramag a nie Kermag itd.itp. ale za to w koło jest wesoło...i tak dookoła... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 10.09.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2005 bo jednak Starck, a nie Starke i Keramag a nie Kermag itd.itp. ale za to w koło jest wesoło...i tak dookoła... oj mimi, jestes jednak nieuwazna . Coz z tego ze pisze sie Starck skoro dla mnie z pewnych powodow bedzie on zawsze pisany z holenderska fonetycznieStarke. Ale to moja sprawa, chociaz probowalem nieudolnie tuszowac swoj blad na uwage zwrocona przez Roberta . Za dlugo jednak tlumaczyc mi sie , no i kogo to w koncu obchodzi? A co do Keramag to nie do konca masz racje , chociaz faktycznie zgubilem literke . Pamietam jednak czasy /nie ja jeden na szczescie/ kiedy Keramag naywalo sie Kermag i bylo to jak dla mnie calkiem niedawno . pozdrawiam a o destylaty sie upomne w odpowiednim czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.09.2005 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Wojtku to takie żarty oczywiscie, bo dla mnie te drobne błędy formalne, czasem zwykłe przejęzyczenia, nie mają żadnego znaczenia Co do holenderskiego, uwielbiam ten jezyk, choć bardzo, bardzo trudny i dla mnie nieprzyswajalny, a wymowa pewnych wyrazów wychodzi dla Polaków bardzo zabawnie. Np. przywitanie "dzień dobry" . Ot, mała dygresyjka lingwistyczna. Ale skoro już jesteśmy przy Holandii, kilka fotek minimalistycznych wnętrz. Ola K - źle mnie zrozumiałaś, myśląc, iż krytykuję minimalizm wogóle. Raczej ten proponowany przez niektórych słabych architektów, którzy brak ideii tłumaczą wg mnie prostotą i surowością. Ot, rozbawiła mnie po prostu druga część nazwy czasopisma, tj. "Snobizm pod kontrolą" - nadal myślę, że nazwa nieadekwatna w stosunku do tego, co się tam proponuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.09.2005 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Wojtek napisał: Najbardziej zimne wnetrze z betonu i szkla mozna "uczlowieczyc' ... Pozostawcie idee i ubierzcie je w obrazki, kwiatki, bukiety sprzety i drobiazgi codziennie lezace na widoku a zobaczycie ile w tych szpitalnych wnetrzach jest ciepla i tutaj się Wojtku nie zgodzę z Tobą merytorycznie. Otóż takie dodatki, jak obrazki, bukiety, drobiazgi codzienne itp.... to zdecydowanie inna bajka, nie mająca nic wspólnego z minimalizmen, gdzie operuje się raczej światłem i cieniem, formą itp. a im mniej, tym lepiej. A efekt..wcale nie musi być zimny, szpitalny. To kwestia talentu architekta, nie gadżetów, o których wspomniałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.09.2005 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 jak piękne i ciepłe może być minimalistyczne wnętrze - kilka przykładów: A.C. Baeza: http://www.campobaeza.com/_obras/69_Casa%20Asencio/69_Casa%20Asencio_foto_02.jpg Jim Jennings: http://www.jimjenningsarchitecture.com/images/visiting_artists/visiting_artists05.jpg John Pawson http://www.johnpawson.com/library/0678fb9cb15575484720392d85c2045f.jpg i wiele innych przykładów architektury przez duże A http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=46955&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=pawson wspomniani Holendrzy: http://www.mecanoo.com/ Un Studio http://www.unstudio.com/html/proj/Borneo%20Sporenburg/03.jpg i wielu innych: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=43046&start=180&postdays=0&postorder=asc&highlight=un+studio zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.09.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Wojtek 2112 napisałeś: mimi przestan biadolic i drzec szaty tylko zmien gazety na fachowe czasopisma a humor Ci sie poprawi. Jak Ci tak bardzo nasze polskie nie pasuja czytaj zagraniczne. Proponuje np. "Habitania" albo "Brava Casa" w tych pisamach także są wykorzystywane produkty takiej miernoty, jak IKEA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.09.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Wojtek 2112 napisałeś: mimi przestan biadolic i drzec szaty tylko zmien gazety na fachowe czasopisma a humor Ci sie poprawi. Jak Ci tak bardzo nasze polskie nie pasuja czytaj zagraniczne. Proponuje np. "Habitania" albo "Brava Casa" w tych pisamach także są wykorzystywane produkty takiej miernoty, jak IKEA Pudlo mimi . Ikea to firma , ktora nie jest specjalnie holubiona przez wydawcow wloskich i hiszpanskich pism wnetrzarskich /niemieckich tez nie specjalnie/a juz szczegolnie tych majacych pewne wlasne ambicje projektowe. Ikea najczesciej reklamuje sie "dodatkiem" do jakiegos pisma a tego grupy projektowe zaangazowane w wydawnictwo unikaja, bo jest to dla nich konkurencja. Brava Casa to moim zdaniem jedno z ciekawszych pism dla milosnikow wnetrz i architektury i jak dlugo ich znam to nie zamiescili reklamy Ikea , tym bardziej ze Ikea to firma , ktora na zachodzie Europy ma znacznie gorsze notowania niz u nas i jest postrzegana jako firma bardzo tania, z wyrobami przecietnej jakosci, dla ludzi raczej mlodych i jeszcze malozamoznych, ktorzy szybko kupia i szybko sie tego zakupu pozbeda. Inna sprawa jest wzornictwo skanynawskie , ktore nie ma tam tradycji / bo i nie moze tam miec / Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 11.09.2005 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2005 Otóż takie dodatki, jak obrazki, bukiety, drobiazgi codzienne itp.... to zdecydowanie inna bajka, nie mająca nic wspólnego z minimalizmen, gdzie operuje się raczej światłem i cieniem, formą itp. a im mniej, tym lepiej. A efekt..wcale nie musi być zimny, szpitalny. To kwestia talentu architekta, nie gadżetów, o których wspomniałeś. Nie ma wnetrz /za/mieszkalnych , ktore bylyby czyste stylowo a juz szczegolnie wnetrza minimalistyczne. To piekne zdjecia Baeza i Pawsona, ale to zdjecia studyjne, wnetrz niezamieszkalych lub przygotowanych do zdjecia- celowo przerysowanych. Sprobuj zyc w takim wnetrzu. Nasze zycie sklada sie z masy dodatkow niezbednych do tego zycia, rowniez takich , ktorych minimalizm nie dotknal i nie dotknie. Te wnetrza sa martwe, posprzatane , zaaranzowane,przygotowane do wiwisekcji idei minimalizmu, chociaz wcale nie zimne i tu masz racje,ze to zalezy od projektanta czy beda zimne czy przytulne.Wpusc w to wnetrze ludzi i zobacz jak bedzie wygladac ono nad ranem - pomieta posciel, gazeta, pieczywo na stole, jakies nadgryzione jablko i masz owe gadzety, bez ktorych czlowiek nie istnieje. Ja wiem pozniej sie posprzata i bedzie jak na zdjeciu . Wazne czy gadzet jest czescia architektury wnetrza czy nie, ale chociaz bysmy sie mocno starali to i tak do konca sie nie uda zachowac czystosci tego stylu na "codzien".To co piszesz o formie i swietle to idea gatunku pt. minimalizm , nierealna w uzyciu, gdyz czlowiek nie moze dla czystosci stylu wnetrza egzystowac w minimalistycznym stylu zycia.Milo mi szczegolnie , ze w tej dyskusji zwracasz uwage wlasnie na architekture wnetrza a nie na aranazacje, do ktorej najczesciej sprowadzaja sie rozmowy w dziale "Wnetrza" pomijajac ta pierwsza jako cos marginalnego. Jakby wazonikiem czy kolorem sciany mozna bylo uzyskac jakis styl . Wnetrze minimalistyczne najlepiej pokazuje czym jest przestrzen w ktorej zyjemy, i jaka jej jakosc .Kazde wnetrze trzeba przystosowac do zycia, uczlowieczyc je i wcale to nie oznacza , ze niszczymy niezbednym dla nas dodatkiem jakis styl.Te zdjecia sa jak Wariacje Goldbergowskie w wykonaniu Goulda. Jest to wiec wzorzec, forma, kopyto, do ktorego odnosza sie inne interpretacje lub sa inspiracja.No i najwazniejsze przedstawiaja architekture wnetrza a nie wystroj /fakt w minimalizmie calkowicie wyzerowany/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2005 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Wojtek2112 Pudlo mimi . Ikea to firma , ktora nie jest specjalnie holubiona przez wydawcow wloskich i hiszpanskich pism wnetrzarskich / Wojtku, ja naprawde staram sie wiedzieć, o czym piszę, choć napisałam już tu na forum tak wiele, że pewno zdarzają mi się błędy. Za nie przepraszam. Ale tu akurat masz racji. Ja nie piszę o IKEA jako firmie, której produkty są tam reklamowane, czyli wykorzystywane w aranżacjach z podaniem źródła i ceny. Są natomiast wykorzystywane w aranżacjach innych producentów, często tych ze średnio wyższej półki, jak Villeroy&Boch (łazienki), niemiecki Steuler itd. Wojtku, jestem marketingowcem - wyłapuję takie szczegóły błyskawicznie, to zboczenie zawodowe W moim wątku są przykłady, dziesiątki przykładów. Poza tym Wojtku, wiesz chyba, że Koncern IKEA wykupił największą firmę z tej branży, ale skierowaną dla klientów bardziej wymagajacych, zamożniejszych. Chyba nie sądzisz Wojtku, że firma - matka dyskryminowała by własne dziecko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Wojtek2112 Te wnetrza sa martwe Wojtku!!! A już miałam Ci napisać, że Cię lubię! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Wojtek2112 Wpusc w to wnetrze ludzi i zobacz jak bedzie wygladac ono nad ranem - pomieta posciel, gazeta, pieczywo na stole, jakies nadgryzione jablko i masz owe gadzety, bez ktorych czlowiek nie istnieje Wojtek, to życie, nie gadżety . Gadżetami byłyby zacytowane przez Ciebie obrazki, kwiatki, drobiazgi... a podane wnętrza - są jak najbardziej zmieszkane, używane na codzień . http://www.johnpawson.com/library/0678fb9cb15575484720392d85c2045f.jpg zobacz, jakie tu ogromne szafy! ileż tu dupereli można zmieścić, zamiast tworzyć durnownęki na durnoprzedmioty! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2005 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Wojtek No i najwazniejsze przedstawiaja architekture wnetrza a nie wystroj /fakt w minimalizmie calkowicie wyzerowany/ nie Wojtku, to światło, cień, formy - tworzą wystrój. Są takimi samymi, a tutaj wręcz najważniejszymi elementami wystroju. I tego właśnie brakuje w cytowanych przez mnie czasopismach. Z tego są odarte te kiepskie wg mnie projekty, nazwane minimalistycznymi wnętrzami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.09.2005 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 czlowiek nie moze dla czystosci stylu wnetrza egzystowac w minimalistycznym stylu zycia kocham Holandię, uwielbiam Amsterdam i tak sobie właśnie myślę, jak fantastycznie Holendrzy potrafią być barwni w stylu życia i jak różnorodna, zindywidualizowana jest ich architektura. I odważna! Stamtąd przecież tak wielu się wywodzi genialnych architektów, malarzy... Maja tę otwartość na idee, na nowe koncepcje, są przy tym niezwykle tolerancyjni. Efekt - mają piękną architekturę. Wiele tam domów, budynków wybitnych. że nie wspomnę o ich ogródkach, całkiem nie minimalistycznych pozdrawiam , niestety nie z Amsterdamu, ale sobie może choć Grolscha zafunduję, gorąco dziś nadal http://foto.onet.pl/upload/22/61/_530167_n.jpg p.s. Winko zachowam, by dojrzało mimi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.09.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Aha! Mimi! Zapomnialem napisac o tym swistaku, co to siedzi i zawija w te sreberka. pozdrawiam a wytrawne renskie trzymaj w chlodzie i tez nie za dlugo, bo sie we flaszce predzej udusi niz dojrzeje . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plaz 12.09.2005 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Moze to Riesling, wtedy moge ja go wziasc.Czasu bedzie wystarczajaco bo nawet do 2022(zalezy od jakosci). W miedzy czasie podskocze do Amsterdamu zrobic zakupu odziezowe, trza wygladac przecie jak gosciowa na okolicznosc odbioru wina. http://foto.onet.pl/upload/22/61/_530167_n.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.09.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Moze to Riesling, wtedy moge ja go wziasc.Czasu bedzie wystarczajaco bo nawet do 2022(zalezy od jakosci). Prawde mowiac nie przewidywalem wczesniejszego terminu bo i zaproszenie jakies takie niepewne. Jednak jakby to byl Riesling i zjawilbym sie wczesniej to Cie poinformuje i sie podzielimy. pozdrawiam A co powiesz na Reihessen Kabinett/Bernkastel Kues 2001 ?Zapewne to nie moselski Riesling ani tez inne mecyje, tylko lekujchne szalenstwo z owocowym nutem. Ot malenki snobizm pod kontrola. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość plaz 12.09.2005 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 Kabinett to dobre winko, ma lekkosc QmP win (Qualitatswein mit Pradikat).Wino dobre razem z posilkiem i bez. Tego akurat nie pilem , ale miasto mi sie podoba . http://www.luxuryweb.com/assets/images/autogen/a_GWI_Town.jpg Takie troche nie mimilamistyszne, czy jakos tako . I ja pod te upaly wypije , na zdrowie Wojtku.Oczywiscie rheinhessen, ale spatlese(2003). http://foto.onet.pl/upload/19/47/_530245_n.jpg Jak juz snobizm kontrolowac to na calego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 12.09.2005 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 I ja pod te upaly wypije , na zdrowie Wojtku.Oczywiscie rheinhessen, ale spatlese(2003). http://foto.onet.pl/upload/19/47/_530245_n.jpg Jak juz snobizm kontrolowac to na calego . Jasne .Dzieki i rowniez na zdrowie, nie wypada mi nizej niz Beerenauslese Bockenheimer , ale to wieczorem. Ten kobaltowy 'riesling mnich' jest super. Wyglada stylem na idea vetro ale szklo ma topione,antyk jakis? Coz to za wynalazek wielkiej pieknosci ?Oj! Tak , troche Ci sie wymsknelo z tym snobizmem spod kontroli Koszernie to powinno byc gladkie szklo zielonkawe bez wariactwa na wywinietych wargach . Jesli jestes gotow na wydatek, to poszukiwany przez Ciebie Trocken Beerenauslese 99 mozesz znalezc tutaj http://www.winniceswiata.pl. Nie bralem nic od nich i nie znam firmy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts