ligia 04.12.2002 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Kupiłam dom na wsi, murowany z dobudowaną oborą,poddasze nie było zagospodarowane ( jedynie jako skład rupieci).Zrobiłam już studnię głębinową ,mam szmbo i kanalizację.Chciałabym ogrzewać dom za pomocą pompy ciepla,kolektorów słonecznych.Koniecznie MUSI być kominek.Zaczynam gubić się , nie wiem co wybrać.czekam na rady i podpowiedzi.Malgorzata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 05.12.2002 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 O pompach ciepla to soabie poczytaj w dyskusjach. Sporo tego jest i ludzie to przegryzaja. Jesli bym sam robil dla siebie to zrobilbym kominek z plaszczem wodnym i dodatkowo ogrzewanie elektryczne podlogowe + kolektory.Reszte instalacji uwazam za zbyt droga i nieekonomiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Z_I_B 20.12.2002 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2002 W którymś numerze Muratora była ocena kolektora słonecznego jako formy ogrzewania domu i dostawcy ciepłej wody. Wypowiadała się osoba, która takie coś sobie zafundowała. Z jej relacji wynika, że urządzenie to jest dość drogie i bardzo długo się amortyzuje. A zimą niestety przestaje spełniać swoje zadanie i trzeba dogrzewać na inne sposoby. Jeśli mieszkasz na wsi to na Twoim miejscu dałbym piec na biomasę (odpady drzewne, słoma itp) i dodatkowo jako 'rozruch poranny' włączone w ten sam obieg CO grzałki elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts