Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

strop monolityczny - kiedy można wstawić palety z cegłą?

Recommended Posts

Chciałbym zapytać po ilu dniach można wstawiac palety z cegłą na właśnie taki strop? Jaki czas powinien upłynąc od zalania żeby można było wstawić na górę materiał? jak to było u Was? U jednego sąsiada wstawili jeszcze tego samego dnia !!!! :o u drugiego po bodajże 3 czy 4 dniach...

a tak prawidłowo (pomijam wiązanie betonu przez te jak to mówią 28 dni) to po ilu można już tak na spokojnie? U mnie stoi już drugi tydzień, nie wpuszczam jeszcze ekipy, murarz nie robi problemu, jest na innej budowie ale mówi że 4 dni to jest ok bo czasami robią już następnego dnia :o Czy z tymi 4 dniami to jest prawda a ja jestem przewrażliwiony???? Proszę o opinie powiedzcie jak było u Was

pozdrawiam

Sebastian

Poradniki mówią, że tak na dobrą sprawę, to strop taki można rozszalować po 14 dniach. Nie ma jeszcze pełnej wytrzymałości, ale to wystarczy.

Myślę, że jak dobrze zaszalowany(podstemplowany) to po tygodniu spokojnie można wzdłuż ścian stawiać te palety. Po tygodniu na nierozszalowany podciąg długości 6m kładłem dźwigiem płyty kanałowe długości 7,20, a to waży naprawdę dużo.

wstawiaj skoro już mineło tyle czasu , tylko nie demontuj szalunków wcześniej niż po 28 dniach , a materiał ustaw w pobliżu ścian nośnych , najlepiej na długich deskach żeby rozłożyć ciężar na większą powierzchnię. Mój strop stoi dopiero tydzień i w tym tygodniu też zamierzam ładować materiał na górę , cegły na kominy, pustaki na ściankę kolankową itp.