ja budowniczy 03.09.2005 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2005 Chciałbym zapytać po ilu dniach można wstawiac palety z cegłą na właśnie taki strop? Jaki czas powinien upłynąc od zalania żeby można było wstawić na górę materiał? jak to było u Was? U jednego sąsiada wstawili jeszcze tego samego dnia !!!! u drugiego po bodajże 3 czy 4 dniach... a tak prawidłowo (pomijam wiązanie betonu przez te jak to mówią 28 dni) to po ilu można już tak na spokojnie? U mnie stoi już drugi tydzień, nie wpuszczam jeszcze ekipy, murarz nie robi problemu, jest na innej budowie ale mówi że 4 dni to jest ok bo czasami robią już następnego dnia Czy z tymi 4 dniami to jest prawda a ja jestem przewrażliwiony???? Proszę o opinie powiedzcie jak było u Was pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 03.09.2005 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2005 Poradniki mówią, że tak na dobrą sprawę, to strop taki można rozszalować po 14 dniach. Nie ma jeszcze pełnej wytrzymałości, ale to wystarczy. Myślę, że jak dobrze zaszalowany(podstemplowany) to po tygodniu spokojnie można wzdłuż ścian stawiać te palety. Po tygodniu na nierozszalowany podciąg długości 6m kładłem dźwigiem płyty kanałowe długości 7,20, a to waży naprawdę dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 04.09.2005 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Palety nie wczesniej niz po 7 dniach jedna paleta wazy ponad tone wiec lepiej nie ryzykuj. Ja murowalem co prawda juz nastepnego dnia ale nie wyciagalem na strop calych palet tylko rozkladalem material na stropie tak zeby go nie obciazac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 05.09.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 U mnie stawiali juz po 3 dniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radoskur 05.09.2005 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 U mnie po nie całym tygpdmiu (strop typu filigran) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 05.09.2005 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 wstawiaj skoro już mineło tyle czasu , tylko nie demontuj szalunków wcześniej niż po 28 dniach , a materiał ustaw w pobliżu ścian nośnych , najlepiej na długich deskach żeby rozłożyć ciężar na większą powierzchnię. Mój strop stoi dopiero tydzień i w tym tygodniu też zamierzam ładować materiał na górę , cegły na kominy, pustaki na ściankę kolankową itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 05.09.2005 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 U mnie wstawiali po dwóch tygodniach, ale strop był zaszalowany.Myślę, że po takim czasie spokojnie można wstawiać.Z tymi 4-ma dniami to chyba przesada, zwłaszcza przy monolicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts