galeonik 09.10.2003 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Dzięki Manik, ziemianka którą pamiętam z dziecięcych czasów była niedaleko, bo w Nasielsku- więc może to ziemiankowe zagłebie . Z napracowaniem może nie będzie tak źle- wykop będę chciał robić przy okazji wykopów pod fundamenty i karczowania działki (niestety z budową u mnie kiepsko-jestem na etapie użerania się z urzędami). Chcę zamówić ciągnik z koparką. Sklepienie chciałbym zrobić z elementów betonowych- półkręgów. Mam nadzieję że w przyszłym roku opublikuję zdjęcia nie tylko mojego domu, ale i piwniczki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manik 09.10.2003 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Nic, tylko życzyć powodzenia.Jeśli w przyszłym roku będziesz planował ocieplać taką ziemiankę to daj znać, podpowiem czy wybrane przez nas rozwiązanie zdało egzamin i jak bardzo.Co do karczowania lasu - o ile masz las na działce - w tym roku odleś go występując najpierw do nadleśnictwa o dokument taksacyjny zalesienia, a później do okręgowego oddziału Generalne Dyrekcji Lasów Państwowych z wnioskiem o odlesienie terenu na którym ma stanąć dom. Uważaj my chcieliśmy postawić tylko pomieszczenie gospodarcze i okazało się że tylko za "Garaż" musimy zapłacić kupe forsy (wszystko mieliśmy wyjaśnione w decyzji), ale póżniej poradzono nam aby złożyć wniosek o uchylenie już wydanej decyzji i wystąpić z wnioskiem o wydanie takiej samej decyzji ale na odlesienie terenu pod dom jednorodzinny i pomieszczenie gospodarcze, i tak zrobiliśmy. Ale chaczyk jest w czasie oczekiwania na wydanie takiej decyzji. CVzas może wynieść nawet do dwóch miesięcy, a prośba o uchylenie wydanej decyzji i wystąpienie o nową decyzję to następne dwa miesiące, i tak masz prawi pół roku a my stoimy z robotą. I jeszcze jedno - powirzchnia odlesiana nie może przekroczyć 500 m2, bo powyżej tej powierzchni obowiązują inne przepisy i znowu trzeba płacić. Powodzenia przy "lepieniu lepianki". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 09.10.2003 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Wczoraj zakończony został stan surowy. Ponieważ mam grunt typu szczery, żółty piach, to do prac murarskich używałem własnego materiału (ściany mam z BK na klej). Po wydobyciu piachu powstała spora dziura i w niej zamierzam wymurować ściany z bloczków betonowych zasklepionych łukiem z betonu. Wszystko to zamierzam pokryć folią + 6cm styropian + folia +papa + łęty kartoflane. Ruszam za dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manik 09.10.2003 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Nie wiem czy obecna pora roku sprzyja takim pracom, ale powodzenia. P.S. Uważaj aby podczas zasypywania grunt nie wyparł ci ścian bo mogą się "pogiąć" albo przewrócić. Poza tym uważaj bo smoła patrz lepik reaguje ze styropianem i topi go. Moja propozycja to najpierw papa przyklejona lepikiem, potem folia i na to styropian. Zastanów się !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość [email protected] 27.01.2004 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2004 chcę zbudować obok domu małą piwniczkę do przechowywania warzyw i innych, taką jak to bywały za dawnych lat. Może ktoś podpowie jak, albo wie gdie o tym można pocytać. Pozdrawiam Mars38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 31.01.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2004 Też chciałabym zasięgnąć języka w tej kwestii, mimo że w dużej mierze korzystam z zamrażarki. Lecz przecież jedno drugiego nie wyklucza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mareksr 20.02.2004 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Też jestem zainteresowany niemam gdzie trzymać ziemniokówPoważnie jestem zainteresowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.02.2004 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 Piwnice -to przeszłośc. Nie zapominajcie że od 01 maja br. k jesteśmy EUROPEJCZYKAMI !! : A Europejczyk sam kartofli nie hoduje i nie ma problemu z przechowywaniem , tylko robi tak: - od czasu do czasu jeździ na Giełdą Rolną i tam sukcesywnie zaopatruje się w świeżą żywnośc !! Proste. EUROPEJCZYK z Lubelskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_J 24.02.2004 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2004 A Europejczyk sam kartofli nie hoduje i nie ma problemu z przechowywaniem , tylko robi tak: - od czasu do czasu jeździ na Giełdą Rolną i tam sukcesywnie zaopatruje się w świeżą żywnośc !! A potem dziecko Europejczyka na pytanie: - Skąd się biorą jajka ? odpowiada: - Z lodówki ! - A w lodówce - skąd ? - Eeeee... Aaaaa ! Z supermarketu ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ara 25.02.2004 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Piwnice -to przeszłośc. Nie zapominajcie że od 01 maja br. k jesteśmy EUROPEJCZYKAMI !! : A Europejczyk sam kartofli nie hoduje i nie ma problemu z przechowywaniem , tylko robi tak: - od czasu do czasu jeździ na Giełdą Rolną i tam sukcesywnie zaopatruje się w świeżą żywnośc !! Proste. EUROPEJCZYK z Lubelskiego ...i wsuwa świeżą,żywą chemię- zapomniałeś dodać! Gdyby to europejskość m.innymi na tym ,jak piszesz, miała polegać, to ja miałabym ją (przepraszam) daleko w nosie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maddy 25.02.2004 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Piwnice -to przeszłośc. Nie zapominajcie że od 01 maja br. k jesteśmy EUROPEJCZYKAMI !! : A Europejczyk sam kartofli nie hoduje i nie ma problemu z przechowywaniem , tylko robi tak: - od czasu do czasu jeździ na Giełdą Rolną i tam sukcesywnie zaopatruje się w świeżą żywnośc !! Proste. EUROPEJCZYK z Lubelskiego Jeżeli tylko od czasu do czasu jeździ na Giełdę Rolną, to znaczy, że kupuje hurtem i że też musi mieć miejsce na przechowywanie warzyw i owoców. Bo inaczej, to po dwóch dniach żywność nie jest już świeża. Budując parterowy niepodpiwniczony dom też myślę o "ziemiance". Widziałam taką kiedyś w górach. Kapitalna sprawa. Podoba mi się propozycja napisania o tym w Muratorze. Pozdr. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.02.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 albo, jeździmy na zakupy do SUPERMARKETÓW ! ...........przecież ONE sa wszedzie już. !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! i tam se kupujcie płody rolne - jak wam potrzeba! LUDZIE - zobaczcie jak sie żyje w EUROPIE !! Jakie Wam w głowie ziemianki >> A co to w Husajna sie bawicie?? Przed kim sie zamierzacie chować?? przet Ruskimi? hahah EUROPA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bazylka76 27.02.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2004 Z Ciebie żaden Gościu tylko cwaniak z PeKaEsu. Ostatnie co zrobię to kupię warzywo w supermarkecie. Widziałbyś i spróbowałbyś raz zdrowe warzywka mojej teściowej (uprawiane na działce bez chemikalii) a już nigdy nie wspmniałbyś o supermarkecie. Ale mimo wszystko życzę Tobie smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość jagoda5 02.03.2004 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 W czasopismie Ogrody ze dwa lata temu był dokładny opis takiej piwniczki i budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Manik 10.03.2004 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Informuję wszystkich że na dzień dzisiejszy ocieplenie zdało egzamin. w piwnicy jest tak jak powinno być a i ściany nie przemarzają. Zabaczymy jak będzie w lecie ( na pełnym słońcu).Planuję położyć na ścianach jeszcze warstwę kamieni aby wyglądało to ładnie i stylowo. Zobaczymy co z tego wyjdzie i jak to wyjdzie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 10.03.2004 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Witam A co tam bedziesz trzymał Manik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 10.03.2004 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Manik, a przewidujesz jakąś próbę generalną celem sprawdzenia temperatury w piwniczce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 11.03.2004 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2004 Haczyk, ja w sprawie ziemianki. Przeczytałam, że skanowałeś i rozsyłałeś chętnym artykuł o tym z muratora 10/2000. Ja też poproszę na mojego maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOSEPH 12.03.2004 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2004 jeśli można to ja też poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 14.03.2004 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 a czy to nie będzie siedlisko myszy i szczurów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts