Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwniczka ziemna i ziemianka - wątek zbiorczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 655
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Witam. Mam pytanie jak zabezpieczyć starą wolnostojącą piwniczkę przed wilgocią, grzybem itp. Aktualnie z piwniczki została zdjęta ziemia, która ją przykrywała, strop został osuszony ale co dalej? Czym zabezpieczyć strop przed ponownym przysypaniem ziemią? papą ? folią? smołą? Jeżeli ktoś wie bardzo proszę o pomoc.

Mam w domu muratora, w którym jest opis + rysunki jak zrobić taką ziemiankę- dokładnie taką jak spotyka się na wsiach! jak będą zainteresowani to wskanuję i porozsyłam, ew, wyślę faxem. sama też sobie kiedyś taką zrobię - na domowe wino....

Mam w domu muratora, w którym jest opis + rysunki jak zrobić taką ziemiankę- dokładnie taką jak spotyka się na wsiach! jak będą zainteresowani to wskanuję i porozsyłam, ew, wyślę faxem. sama też sobie kiedyś taką zrobię - na domowe wino....

to pisałam ja -haczyk

Jestem po ociepleniu lepianki. Ściany zostały zaizolowane kilkoma warstwami folii poprzekładane styropianem 5 cm FS 20, a na zewnątrz jest wymurowana ściana z bloczków betonowych o szerokości 6 cm.

W miejscach gdzie była ściana wyższa a kopuła opadała zasypaliśmy keramzytem, trochę żużlem i piachem. Na to został wylany beton zbrojony siatką o grubości około 6 -7 cm.

Tej zimy przejdzie test, jeśli będzie coś nie tak to będziemy poprawiać.

W przyszłym roku będzie jeszcze tynkowana, ale to niewiele da przy ociepleniu.

Obejrzałem swoją piwnicę. Remontuję starą chałypę na Mazurach i chyba wykonana została wg tej samej technologii którą opisałem powyżej. Cegły układane są w dość ciekawy sposób. Zainteresowanym mogę przesłać zdjęcia z wizerunkiem mojego włanego nietoperza, który rokrocznie u mnie zimuje.

Haczyk, może prościej będzie jak podasz nr Muratora + ewentualnie stronę. Sporo osób na Forum ma spore archiwum Muratora, jednak np. trudno pamiętać, co było w ostatnich 5 rocznikach (jak się czytało dany numer, mógł nas dany temat nie zainteresować, dopiero później ...).

Gość mikuś2000
Ma rację kydlatyg - to naturalny klimatyzator. Nie można go skalać nowymi technologiami. Mam taką ziemiankę i wiem jak ją zrobić. Ważny jest wybór miejsca na działce, usytuowanie wg stron świata, odpowiednio utworzona wentylacja naturalna. Jeżeli chcecie używać jej przez cały rok to na wiosnę należy włożyć bryły lodu przesypane trocinami. Lód stopi się dopiero jesienią, a temperatuta w ziemiance będzie ok. 4 stopni C. Jeżeli będziecie używać jej tylko na zimę, to w lato jest super altaną na imprezy rodzinne. :)

Mam piwniczkę pod chłupą (remontuję stary dom na Mazurach) długość piwniczki ok 8 m szerokość ok.3 m. Panuje w niej prawie stała temperatura. Zimą, nawet w największe mrozy, (chałupa jest ogrzewana tylko w czasie naszego pobytu), woda nie zamarza, a latem na butelce "Żywca" ukazuje się napis "Żywiec", co sugeruje, że temperatura jest właściwa.

Trochę strome są schody i obawiam się, że gdyby tam zrobić "imprezę" to część gości miała by problem z powrotem na górę!

Galeonik, tam gdzie mieszkam - Zalew Zegrzyński - jest pełno takich lepianek. Ale niezależnie jak dużą chcesz piwnicę, to i tak musisz się napracować: zrobić wykop odpowiedniej głębokości, szerokości, wysokości, wylać poszdzkę (UWAGA: jeżeli planujesz przechowywać ziemniaki to proponuję w miejscu ich składowania nie wylewać betonu na posadzkę tylko zostawić tam ziemię lub podsypać piachem - tak zrobili moi dziadkowie przynosi to efekty), wyszalować ściany lub wymurować je i zrobić sklepienie. Tam gdzie ja mieszkam wszystkie sklepienia są półokrągłe, prawdopodobnie dlatego że wentylacja jest grawitacyjna, a wywiew jest zamontowany w kopule (rura posadowiona pionowo z zabezpieczeniem przed opadami i ptactwem). także roboty trochę jest !!!!

Pozdrawiam