jaro71 31.03.2009 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2009 No ni ma bata, żeby po tej operacji przeciekało Ważne, by robić na suchym, więc poczekaj cierpliwie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lbryndal 01.04.2009 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Czy ktoś mógłby podesłać skany, materiały, artykuły nt. ziemianki? Nowy dom duży teren ziemianka mile widziana wiec jeżeli ktoś ma materiały jak zbudować zimianke prosze je przesłac a mój email : [email protected] Dziękuje i pozdrawiam ja też mógłbym prosić ? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 01.04.2009 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2009 Proszę bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 02.04.2009 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2009 Sporo osób prosi o skany, czekamy zatem na wnioski i doświadczenia z placów boju, może ktoś już coś dłubnął i podzieli się swoimi doświadczeniami ? Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 23.04.2009 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Ja też należę do osób zafascynowanych zienianką/piwniczką i zamierzamy wybudowac. Bardzo proszę o matreiały i dla mnie.[email protected] Bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 23.04.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2009 Poszło. Oby się przydało Pozdr JH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monik22 24.04.2009 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 dzięki, doszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 24.04.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2009 I jeszcze ja, ja też poproszę te scany etc. Dziękuję z góry i pozdrawiam wszystkich "ziemiankowiczów" Email: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SANTAN 23.05.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 witam.to mój debiut na tym forum.koledzy czym mogę skutecznie uszczelnić cały zbiornik szamba?pomóżcie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SANTAN 23.05.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 ...oczywiście chodzi mi o stronę wewnętrzną już wkopanego zbiornika z kręgów betonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 23.05.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Witam Podobny problem.Rozwiązanie: 1.Wygrzebanie pianki.2.Ceresit CX53.2 warstwy preparatu uszczelniającego na bazie cementu (już nie przecieka... tylko się"poci") Sporo tego... ale mam do tej pory poziom wody na -,50cm a zimą +-0 więc nie stać mnie na poprawki..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 25.05.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Bardzo sie dobrze sprawdza klej do plytek elastyczny np atlas plus.U mnie montowali szambo na pianke + otynkowanie wlasnie atlas plusem i nic nie przecieka a polaczenia znacznie ponizej wod gruntowych. Tak samo uszczelnione polaczenie rur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gaz-ek 25.05.2009 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2009 Witam, dołaczam do proszących o materiały o ziemiankach. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgolebiowski 31.05.2009 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Czy mogę prosić o materiały dot. ziemianek [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekh 31.05.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Nie ma sprawy, poszło. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirekbrz 27.06.2009 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2009 Witam, ja również przyłączam się do grona ludzi będących w potrzebie . Zastanawiam się nad budową piwniczki, jednak chciałbym ją zrobić pod moją wiatą na samochód. Nie wiem czy to dobry pomysł. Czy mogłbym prosić o przesłanie materiałów, które posiadacie na temat budowy takiej piwniczki? Z góry dzięki. Mój mail [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K160 28.06.2009 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2009 Powiem Wam jak ziemianki budowało się w Beskidzie Sądeckim 100 lat temu.Sprawują się niesamowicie, ja niestety swoją musiałem rozebrać bo się rozjeżdżała, ale zrobiłem to z bólem serca. Do budowy używano wyłącznie kamienia i gliny oraz tymczasowych rusztowań drewnianych. Kopano otwór o wymiarach ok 5 x 5m . Po obrysie wykop pogłębiano w celu stworzenia ław fundamentowych. Ławy składały się z wielkich kamieni ułożonych po obwodzie, naparwdę wielkich - 3 ludzi nie może ich aktualnie dźwignąć. Po wybudowaniu ław kamiennych zaczynali budować wewnętrzne ściany piwnicy, która miała powierzchnię 3x5m. Ściany przechodziły w sufit tworząc misterne i niesamowicie wytrzymałe sklepienie łukowe . Pomagali sobie przy tym tymczasowym rusztowaniem drewnianym. Równolegle z ścianami wewnętrznymi w górę szły ściany zewnętrzne idące pionowo w górę. De facto grubość ściany wynosiła około 1,2m i tę przestrzeń pomiędzy ścianą zewnętrzną i wewnętrzną wypełniano suchą gliną, luźno zasypywaną. Kamienie klejono na glinę rozrobioną z wodą. Po zakmnięciu spojenia łukowego na górę sypano również ponad metr gliny z drobnymi kamieniami. Sufit ze spojenia łukowego jest niesamowicie mocny, duża koparka Case nie była w stanie przerwać go napierając łyżką w dół. Musiała stopniowo wyrywać kamienie spojenia łukowego - wyjmując je do góry. W takiej piwnicy nigdy nic nie zamarzało, w zimie było sucho i lekko ponad zero. W lecie chłodno i wilgotno, ale nie mokro. Podłogę tworzyło klepisko gliniane. Wejście to małe drzwiczki drewniane 1mx1m . Takich piwnic wciąż jest bardzo wiele, często zabudowane od zewnątrz nowymi domami i dopiero po wejściu do środka widać , że to taka prawdziwa gliniana, 100 letnia piwniczka, w której niesamowicie przechowują się warzywa i glina. Ubolewam nad jej stratą, ale w moich warunkach bez potężnego fundamentu mogłem zapomnieć o budowaniu czegoś na lata. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boryz 01.07.2009 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Mogę prosić o materiały? [email protected] Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewikk77 01.07.2009 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2009 Również poproszę o scany na priva jeśli można. Pamiętam takie ziemianki z dzieciństwa jak jeździliśmy na wieś - rzeczywiście rewelacyjnie się w nich przechowywało. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inez_30 19.07.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Chiałałbym ciekawie zaaranżować piwniczkę ziemną i proszę o pomoc.Piwniczka jest dopiero co obsypana ziemią i nie chcę żeby zarosła trawą. Na razie mam dwie koncepcje:1. obsadzić różnymi odmianami trzmieliny i niskimi jałowcami 2. Coś w stylu skalniaka. Wapienne kamienie i trochę górskiej roślinności. Proszę o podpowiedź jakie gatunki dobrze trzymają ziemię aby się nie obsuwała. Będę wdzięczna również za zamieszczenie zdjęć. I jescze jedno: teren nasłoneczniony, wejście do piwniczki od strony północnej. pozdrawiam,Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts