Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwniczka ziemna i ziemianka - wątek zbiorczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 653
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bardzo sie ucieszyłem, że w następnym numerze będzie powyższy temat. Sami nie zdecydowaliśmy się na normalną piwnicę pod domem i przynajmniej Ja mam z tego powodu lekkiego kaca. Czeka nas jednak w niedalekiej przyszłości postawienie wiaty na drewno i tak się zastanawiam czy by nie zrobić pod tą wiatą właśnie piwniczki? Mam nadzieję, że w artykuje będą informacje o odległościach od granicy działki i niezbędnych urzędowych formalnościach.

Witam

Strop zrobiłem z gotowych zbrojonych płyt betonowych o dł 2m, które są podparte stalowym tragarzem. Szczeliny między nimi wypełniłem zaprawą cementową. Całość zakonserwowałem tak samo jak ściany od zewnętrznej strony DYSPERBITEM. Następnie styropian i dwie warstwy foli budowlanej a na wszystko ok. 50cm warstwa ziemi.

Pozdrawiam

Jezeli piwniczka nie będzie przekraczała 10sqm to nie potrzebuje zezwoleń

Proponuję odświeżyć temat. W ostatnim numerze Murator zajął się tematem ziemianki. Pomijając moje mieszane uczucia po zapoznaniu się z tym artykułem (osobiście planuję ziemiankę, ale raczej nie wg. zaproponowanego przez Muratora wzoru gdyż bardziej pasuje do planu budowy bunkra czy też schronu), mam bardzo konkretne pytanie:

CZY TRZEBA NA BUDOWĘ ZIEMIANKI MIEĆ POZWOLENIE NA BUDOWĘ?!

W Muratorze piszą, że trzeba, na forum widzę, że może nie, jaka jest prawda? Czy występowaliście o pozwolenie na budowę czy wystarczyło zgloszenie? Myślę, że jest to kwestia kluczowa, bo pozwolenie to chyba masa zachodu (architekt, konstruktor, mapki, itd. = oczywiście kasa i czas).

A może zależy to od kwalifikacji w świetle prawa budowlanego czyli czy jest to budowla czy obiekt małej architektury?

Ja tez posiadam taką samą ziemiankę jak forumowicz z dnia 10 sierpnia b.r. Czyli ok. 120 cm w głąb ziemi, reszta nad ziemią. Obłożone folią itp. Obsypana ziemią. Lecz u mnie schody są wewnątrz ziemianki. Na zewnątrz widać tak: kopa ziemi, a z jednego boku drzwi. Po ich otwarciu, schody które prowadzą w głąb. Ważne !! - 1) drzwi do ziemianki usytuować od strony północnej, 2) w podłodze ziemianki (która jest lekko pochyła), w rogu zrobić tzw. rząpie, czyli większy dół ok. 80 cm głęboki i szeroki tak, by można było włożyć wiadro i wybrać ewentualną wodę która czasami zbiera się kiedy są roztopy (nim ziemia ubije się obok ziemianki, zawsze znajdzie ujście by troche się do niej dostać).

Ziemianka jest w moim przypadku rewelacją! Wejście ozdobiłam kamieniami polnymi i bluszczem, natomiast na "górce" rosną różne byliny typu rojniki i rozchodniki (nie wymagają wiele wody, ktora spływa po powierzchni).

• 4 weeks później...
Witajcie !

Mój domek stoi na dość mokrym gruncie, więc nie było mowy o podpiwniczeniu. A mnie się tak marzy, żeby mieć taką niedużą piwniczkę na wino i może jakieś inne przetwory. Wymyślilismy z Małżonką, że wykopiemy dół na jakieś 1.5 metra, wybudujemy w nim niewysoką piwniczkę (ca. 2m) i przysypiemy sklepienie ziemią. Na wierzchu puścimy jakieś rozchodniki, a może trawę..... będzie zielono. I marzą mi się takie drewniane drzwiczki na grubych zawiasach, koniecznie skrzypiące ( :smile: ). Piwniczka powinna być wymurowana ze starej cegły, najlepiej jakiejś rozbiórkowej.

Co o tym myślicie? Rozważaliście temat piwniczki?

Wszelkie pomysły mile widziane.

Pozdrawiam,

Bartłomiej

W muratorze jest artykuł jak wybudować taką piwniczkę. Może się przyda.

http://www.archiwum.murator.pl/index.php?IdObiektu=52351&page=1&step=10

• 2 months później...