fizyk 02.09.2005 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A ja planuję zrobić coś takiego przy domu. Strop piwniczki będzie zarazem tarasem. Niebawem zrobię fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 02.09.2005 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2005 A ja planuję zrobić coś takiego przy domu. Strop piwniczki będzie zarazem tarasem. Niebawem zrobię fotki. o,to też jest ciekawy pomysł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.09.2005 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2005 Bardzo sie ucieszyłem, że w następnym numerze będzie powyższy temat. Sami nie zdecydowaliśmy się na normalną piwnicę pod domem i przynajmniej Ja mam z tego powodu lekkiego kaca. Czeka nas jednak w niedalekiej przyszłości postawienie wiaty na drewno i tak się zastanawiam czy by nie zrobić pod tą wiatą właśnie piwniczki? Mam nadzieję, że w artykuje będą informacje o odległościach od granicy działki i niezbędnych urzędowych formalnościach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 04.09.2005 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Tytus, napisz jeszcze, jak zrobiłeś strop. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus79 07.09.2005 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 WitamStrop zrobiłem z gotowych zbrojonych płyt betonowych o dł 2m, które są podparte stalowym tragarzem. Szczeliny między nimi wypełniłem zaprawą cementową. Całość zakonserwowałem tak samo jak ściany od zewnętrznej strony DYSPERBITEM. Następnie styropian i dwie warstwy foli budowlanej a na wszystko ok. 50cm warstwa ziemi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 07.09.2005 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2005 Dzięki jeszcze raz, teraz mam już prawie całkowitą jasność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus79 08.09.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 15.09.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2005 A ja zacząłem działnia w kierunku mojej piwnicy. Materiał zwieziony. Fundament zalany. Jutro przerwa. W sobotę ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bolon 20.09.2005 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Jezeli piwniczka nie będzie przekraczała 10sqm to nie potrzebuje zezwoleń Proponuję odświeżyć temat. W ostatnim numerze Murator zajął się tematem ziemianki. Pomijając moje mieszane uczucia po zapoznaniu się z tym artykułem (osobiście planuję ziemiankę, ale raczej nie wg. zaproponowanego przez Muratora wzoru gdyż bardziej pasuje do planu budowy bunkra czy też schronu), mam bardzo konkretne pytanie: CZY TRZEBA NA BUDOWĘ ZIEMIANKI MIEĆ POZWOLENIE NA BUDOWĘ?! W Muratorze piszą, że trzeba, na forum widzę, że może nie, jaka jest prawda? Czy występowaliście o pozwolenie na budowę czy wystarczyło zgloszenie? Myślę, że jest to kwestia kluczowa, bo pozwolenie to chyba masa zachodu (architekt, konstruktor, mapki, itd. = oczywiście kasa i czas). A może zależy to od kwalifikacji w świetle prawa budowlanego czyli czy jest to budowla czy obiekt małej architektury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 20.09.2005 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2005 Ja właśnie skończyłem budować moją piwnicę pod tarasem. Rozmawiałem z moim projektantem, bo chciałem nanieść zmianę do projektu i załatwić formalności (myślę, że kiedyś to zrobię). Ale mi ... odradził!!!! Sam nie wiem co robić. Piwnica ma wymiar 7x3 m, czyli 21 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katja 21.09.2005 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2005 A ja planuję zrobić coś takiego przy domu. Strop piwniczki będzie zarazem tarasem. Niebawem zrobię fotki. Fizyk, a gdzie obiecane fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus79 27.09.2005 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2005 Witam Z tym pozwoleniem to mogę powiedzieć " Czego oczy nie widza tego sercu nie żal" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 01.10.2005 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Fotki będą. Czekałem na schodki. Teraz już są . Cyknę fotki, potem obsypię ziemią i cyknę jeszcze raz. Zamieszczę wszystkie razem. Cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanula 01.10.2005 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2005 Badzo się cieszę, że mój post jest na topie, mimo iż zarzuciłam pomysł budowy domku na rzecz mieszkania w TBS-ie, ale nie jest powiedziane, że kiedyś znowu wrócę do tematu domu, wtedy wykorzystam wszystkie zamieszczone tu informację. Dziękuję Bardzo Wam Wszystkim i Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ala.M 04.10.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2005 Ja tez posiadam taką samą ziemiankę jak forumowicz z dnia 10 sierpnia b.r. Czyli ok. 120 cm w głąb ziemi, reszta nad ziemią. Obłożone folią itp. Obsypana ziemią. Lecz u mnie schody są wewnątrz ziemianki. Na zewnątrz widać tak: kopa ziemi, a z jednego boku drzwi. Po ich otwarciu, schody które prowadzą w głąb. Ważne !! - 1) drzwi do ziemianki usytuować od strony północnej, 2) w podłodze ziemianki (która jest lekko pochyła), w rogu zrobić tzw. rząpie, czyli większy dół ok. 80 cm głęboki i szeroki tak, by można było włożyć wiadro i wybrać ewentualną wodę która czasami zbiera się kiedy są roztopy (nim ziemia ubije się obok ziemianki, zawsze znajdzie ujście by troche się do niej dostać).Ziemianka jest w moim przypadku rewelacją! Wejście ozdobiłam kamieniami polnymi i bluszczem, natomiast na "górce" rosną różne byliny typu rojniki i rozchodniki (nie wymagają wiele wody, ktora spływa po powierzchni). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 29.10.2005 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 W muratorze jest artykuł jak wybudować taką piwniczkę: http://www.archiwum.murator.pl/index.php?IdObiektu=52351&page=1&step=10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mialek 29.10.2005 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2005 Witajcie ! Mój domek stoi na dość mokrym gruncie, więc nie było mowy o podpiwniczeniu. A mnie się tak marzy, żeby mieć taką niedużą piwniczkę na wino i może jakieś inne przetwory. Wymyślilismy z Małżonką, że wykopiemy dół na jakieś 1.5 metra, wybudujemy w nim niewysoką piwniczkę (ca. 2m) i przysypiemy sklepienie ziemią. Na wierzchu puścimy jakieś rozchodniki, a może trawę..... będzie zielono. I marzą mi się takie drewniane drzwiczki na grubych zawiasach, koniecznie skrzypiące ( ). Piwniczka powinna być wymurowana ze starej cegły, najlepiej jakiejś rozbiórkowej. Co o tym myślicie? Rozważaliście temat piwniczki? Wszelkie pomysły mile widziane. Pozdrawiam, Bartłomiej W muratorze jest artykuł jak wybudować taką piwniczkę. Może się przyda. http://www.archiwum.murator.pl/index.php?IdObiektu=52351&page=1&step=10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chef Paul 01.11.2005 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2005 ... czy może chodzi o taką piwniczkę http://www.chefpaul.5gigs.com/basement/S_piwnica05.jpg więcej znajdziecie tutaj: http://www.chefpaul.5gigs.com/piwniczka.html pozdrawiam niezmiernie serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 02.11.2005 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2005 marzy mi się taka piwniczka...wezmę się za nią w przyszłym roku. jeszcze nie wiem czy z kamienia na glinie z półokrągłym sufitem (kiedyś była u mojej babci ale trzeba ją było rozebrać z bólem serca, bo kolidowała z nowa budową) czy murowana z płaskim stropem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tytus79 03.01.2006 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2006 Wszystkiego dobrego w NOWYM ROKU ŻYCZE WSZYSTKIM POWODZENIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts