Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piwniczka ziemna i ziemianka - wątek zbiorczy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 656
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tytus79 przyłączam się do gratulacji i pochwał złożonych przez forumowiczów w temacie Twojego dzieła. Zrealizowałeś coś o czym ja od dawna myślę. U mojej babci pod starym domem jest jeszcze fragment piwnicy wykonywanej przez mojego pradziadka z kamienia wapiennego - coś wspaniałego. Niestety, dom się sypie (połowę domu musiałem rozebrać) i piwnica nie nadaje się do użytku a ja nie mam możliwości tego ratować bo nie jestem właścicielem nieruchomości.

Pozdrawiam

Jeżeli piwniczka nie będzie miała powyżej 10 sqm to na taką inwestycję nie trzeba zezwolenia.

Jeżeli jej ściany nie będą wystawały ponad grunt to nie obowiązują przepisy o minimalnej odległości od granicy. Natomiast, co do pomysłu postawienia nad nią drewutni to:

• Zmieniasz już charakter inwestycji (powstaje budowla z piwnicą)

• Zmieniasz wygląd piwniczki (ona sama ma dużo uroku)

• Wcale nie zminimalizujesz warstwy izolacji a wprost przeciwnie utrudnisz sobie położenie izolacji termicznej

• Piwniczka będzie musiała być usytuowana niżej lub drewutnia będzie po schodkach

Przemyśl sprawę

Zdaje się, że po nowelizacji prawa budowlanego jest to 25 sqm.

Być może tego nie wiem. Ale za tą informacje Ty balon bierzesz odpowiedzialność. :lol:

Dz.Ustaw nr 163 pozycja 1364

Ustawa z dnia 28 lipca 2005

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

.....

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do25 mkw., przyczym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 mkw. powierzchni działki;

Jak podał bolon który odpowiada za stronę prawną :lol: 25sqm bez niczego. Widzę że już zdecydowałeś się na połączenie piwniczki z drewutnią. OK jakieś tam uzasadnione przemyślenia masz. Na chłopski rozum można uznać że będzie to drewutnia podpiwniczona. :wink: Trochę łamaniec myślowo-prawny ale wydaje mi się do obronienia. Co do usytuowania drewutni poniżej 4m od granicy to znów trzeba poprosić bolon’a by zajrzał w dokumenty. Inwestycja jako nie podlegająca zezwoleniu może nie podlegać zasadom oddalenia od granicy. Jeżeli by podlegała to od strony płotu daj pełną ścianę i wymaganą odległość zredukujesz do 3m. A najlepiej to w ogóle nie przejmuj się uznając że bez zezwolenia to wszystko wolno u siebie chyba że masz upierdliwego sąsiada i będzie stale rościł jakieś pretensje. Ja swoją piwniczkę usytuowałem przy samym płocie. Na zdjęciu przy logo na środku zdjęcia nad oczkiem taki trójkąt. Fakt ze mam zaprzyjaźnionych sąsiadów.

U mnie sąsiad się zmienił :cry: . Z poprzednim to byśmy nawet mogli postawić co się chce w granicy a nowego nie znamy - jeszcze się nie ujawnił... Co do piwniczki to nie jest przesądzone - głównie ze względów fiannsowych. Jednak wiata to bardzo prawdopodobna inwestycja na koniec lata/jesień tego roku. Jeśli by się dało - to najchętniej postawił bym ją ok 0,5-1m od granicy. Będzie to w małym lasku po mojej stronie czyli cień i tak będzie... a drzew tych wyciąć nie dam 8) . Myślę, że właśnie z tego powodu (drzewa) właściciel sam nie będzie się pchał do granicy więc może będzie mu wszystko jedno.

Sugeruję postawić jako wiatę, na płytach chodnikowych słupki i daszek. Tak sam zrobiłem. Słupki z drzew wyciętych pod dom a dach ze starej boazerii pociętej w pseudo gont. Jest to konstrukcja nie związana trwale z podłożem więc przenośna i jak sąsiad będzie wnosił pretensje to rozbierzesz. Potraktuj to jako test dobrosąsiectwa. :wink:

Tak jak opisujesz ma zrobioną znajomy. To chyba będzie najbezpieczniejsze rozwiązanie. Sama wiata o wym ca 3x4 i wysokości 2,5-3m pokryta blachodachówką i sciany ażurowe z desek będą wystarczająco ciężkie by nie zabrał tego wiatr. Całość da mi kupaturę min 30m3 czyli znośna (chyba trochę jednak ją powiększę :roll: . Jeden okap planuję zrobić większy by stawiać pod nim taczkę, piłę tarczową i wieszać narzędzia (grabie itp.).

Taką mam teraz koncepcję.

• 7 months później...

Ja też bardzo dziękuję za inspirację :lol:

Mamy projekt bez podpiwniczenia i bez poddasza :o myśleliśmy o małej piwniczce pod garażem lub pod tarasem, ale dzięki temu wątkowi będziemy mieć ziemiankę :p i bardzo się z tego cieszę !!!

Dzisiaj podjęłam decyzję co do lokalizacji, jak będą zdjęcia to wkleję :wink: