Piotrusiek 04.09.2005 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Projekt na który byłem praktycznie zdecydowany niestety poległ z róznych przyczyn. Teraz zastanawiam się nad Emeryką z Archipelagu. Tutaj jest link do kompletnego opisu: http://www.archipelag.pl/domek-elewacje.php?KatID=3990400&ProjID=465A ponizej kilka rzutów: http://www.archipelag.pl/get_pic.php?PID=5378Parter1. Wiatrołap 3.9 m2 2. Hall 6.0 m2 3. Kuchnia 7.4 m2 4. Spiżarnia 3.5 m2 5. Pomieszczenie gospodarcze 3.2 m2 6. Toaleta 2.0 m2 7. Jadalnia 8.4 m2 8. Pokój dzienny 41.0 m2 9. Gabinet 22.2 m2 10. Garaż 34.9 m2 http://www.archipelag.pl/get_pic.php?PID=5379Poddasze1. Komunikacja 7.4 m2 2. Sypialnia 13.3 m2 3. Sypialnia 14.0 m2 4. Sypialnia 14.3 m2 5. Sypialnia 16.1 m2 6. Łazienka 10.7 m2 A wygląda to tak: http://www.archipelag.pl/get_pic.php?PID=5372 http://www.archipelag.pl/get_pic.php?PID=5373 Napiszcie swoje uwagi na temat tego projektu, może zauważycie coś, co przeoczyłem. Na razie jest to luźne rozważanie, ale może warto? PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 04.09.2005 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Dlaczego nie wklejają się obrazki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 05.09.2005 01:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Fajna bryla, ladny domek. Troche te okna od frontu na gorze male - takie jak na strychu bywaja....hmm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 05.09.2005 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 dla mnie bryła tego domku jest super, a te okna na poddaszu o ktorych ktos pisał ze sa takie jak na strychu sa wg mnie najfajniejsze z całego domu, no moze drugie w kolejce za frontową elewacja z tym podłuznym oknem w kuchni.niemniej jednak nie podoba mi sie mała jadalnia, brak oddzielnej łazienki dla rodziców, brak światła słonecznego na klatce schodowej na poddaszu i male w stosunku do wielkosci domu pomieszczenia gospodarcze, a konkretnie brak pralni:) tylko, ze dopasowac wnetrza do swoich potzreb to chyba mniejszy problem niz znależc domek o przyjemnej bryle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciku 05.09.2005 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Mi nie chodzilo o to , ze okna brzydkie - jak na strychu, tylko, ze małe jak na strychu. Moze nieprecyzyjnie sie wyrazilam. Bedzie wpadac malo swiatla. Zreszta to samo sie tyczy okien na parterze od frontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Excalibur 05.09.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Projekt na który byłem praktycznie zdecydowany niestety poległ z róznych przyczyn. Pozdrawiam Piotr A na jaki byłes wczesniej zdecydowany ? Dlaczego poległ ? pzd Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 05.09.2005 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Dzięki za opinie. Zacznę od okien, faktycznie na rysunkach wygladają na małe, jestem bardzo ciekawy jak jest w rzeczywistosci, trzeba obejrzeć juz rysunek techniczny i wtedy ocenić. Myślę, że można pokusić się o ewentualną delikatną zmianę ich wymiarów, raczej nie popsuje to wyglądu, przynajmniej tak mi się wydaje. Okna w lukarnach, tu może być gorzej, ale o brak swiatła za bardzo bym się nie martwił - są jeszcze okna połaciowe, one powinny rozwiązac ten problem.Poruszona sprawa wielkości pomieszczeń gospodarczych też niestety mnie martwi (chyba najbardziej), powinny być moim zdaniem większe, trzeba pokombinować, ale może być trudno, podobnie jak z jadalnią, z tym że, jak dla nas jest wystarczająca (jest 2+1), a wizyty rodzinne sa sporadyczne (przynajmniej na razie).Jest jeszcze jedna sprawa, trzeba się zastanowić jak drogi może być ten dom w realizacji, bo wygląd jest moim zdaniem bardzo fajny, funkcjonalnośc po zmianach może być ok, ale oby to wszystko nie okazało się pułapką finansową. PozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 05.09.2005 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A na jaki byłes wczesniej zdecydowany ? Dlaczego poległ ? pzd Piotr A wczesniej było na topie coś zupełnie odmiennego jeśli chodzi o styl - oto link http://www.projekty.murator.pl/projekt.htm?IdProjektuD=311&action=showProject A powody: przede wszystkim schody w pokoju dziennym/jadalni, przy tej powierzchni tego pomieszczenia obawiam się, że zrobi się ciasno, poza tym wygląda na to, że ich część będzie nad stołem.To chyba jest główny zarzut, jest jeszcze parę drobiazgów, ale dałoby się je przerobić. Przyznam się jednak, że rysunków technicznych jeszcze nie widziałem, więc tak do końca projektu nie odpuściłem, wybiorę sie do Muratora i pooglądam sobie schematy. Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Excalibur 06.09.2005 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Kiedy porównuję projekty z dachem dwu i cztero spadowym zawsze jestem w kropce jeśli chodzi o ich funkcjonalność. W domach z dwuspadowym dachem poddasze jest przeważnie tak ładnie rozwiązane jak w czterospadówkach o 30-35 m większych. Wynika z tego że cztrospadówka musi być o ok.30-35 m większa żeby poddasze nie było malutkie. W tym projekcie powierzchnie pokoi na poddaszu są całkiem przyzwoite ale dla porównania zobacz LMP-34 z pracowni Lipińskich. http://www.lipinscy.pl/13135.xml?filter=gold_10&page=2 Tam domek jest mniejszy o prawie 40m a poddasze pokoje na poddaszu ma większe. Sam chciałbym czterospadowy dach ze względu na ładniejszy wygląd domu, ale to chyba nie da sie skorelować z kosztami ... Zawsze wychodzi więcej za mniejsza powierzchnię. Pytałes w Archipelagu o koszty realizacji Emeryki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.09.2005 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 mam taki katalog domów gdzie materialy na emerykę sa wycenione na około 280 000, wiec nie jest to tani domek. no ale jest ogromny, salon ma 41m, a gabinet 22. w moim przypadku taki duzy gabinet ma sens, bo pracujemy z mezem w domu, ale juz salon jak dla mnie zbyt duzy. Ale podkreslam, ze chodzi mi tylko o ekonomie, nie estetyke salonu... ten drugi z muratora tez mi sie bardzo podoba, chyba wybrała bym tamten ze wzgledu na wieksze zaufanie do firmy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.09.2005 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 ten drugi z muratora tez mi sie bardzo podoba, chyba wybrała bym tamten ze wzgledu na wieksze zaufanie do firmy... tamten czyli muratorowy ale wnetrza bym troche przerobila... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.09.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 W tym projekcie powierzchnie pokoi na poddaszu są całkiem przyzwoite ale dla porównania zobacz LMP-34 z pracowni Lipińskich. http://www.lipinscy.pl/13135.xml?filter=gold_10&page=2 Tam domek jest mniejszy o prawie 40m a poddasze pokoje na poddaszu ma większe. wiadomo, ze 2 spadowy jest bardziej ekonomiczny, a jeszcze projekty Lipinskich to juz jest praktycznosc do kwadratu, tylko, ze ich projekty sa takie sobiejesli chodzi o urode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 06.09.2005 12:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 mam taki katalog domów gdzie materialy na emerykę sa wycenione na około 280 000, wiec nie jest to tani domek. no ale jest ogromny, salon ma 41m, a gabinet 22. w moim przypadku taki duzy gabinet ma sens, bo pracujemy z mezem w domu, ale juz salon jak dla mnie zbyt duzy. Ale podkreslam, ze chodzi mi tylko o ekonomie, nie estetyke salonu... ten drugi z muratora tez mi sie bardzo podoba, chyba wybrała bym tamten ze wzgledu na wieksze zaufanie do firmy... Spora kwota w tej wycenie, mam nadzieję że chociaż brutto, bo czasem widuję w wycenach netto. Ten metraż też wydaje mi się odrobinę przesadzony (jak na moje i mojej rodziny potrzeby), ale tak jak pisałem powyżej, na razie są to luźne rozważania, szukam różnych alternatyw, chiałbym aby domek był zarówno funkcjonalny, jak i ciekawy i przy okazji rozsądny w realizacji. I tutaj zaczynają się schody. Ten projekt z muratora był przez dłuższy czas na topie, tylko męczą nas te schody w salonie. Bo reszta to już drobiazgi, a z wielu zalet można wymienić spora powierzchnię na składowanie różnych szpargałów/ garderoby. Wydaje się też, że ten dom powinien być dość tani w realizacji i metraż jest taki w sam raz. Projekt nie został przekreślony, wymaga jednak dokładnego obejrzenia rysunków technicznych- mam nadzieję, że nie będzie to problemem A wracając do Emeryki, to tak naprawdę samą ceną za materiały wylałaś solidny kubeł zimnej wody, ale to dobrze Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 06.09.2005 13:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Excalibur, projekt który pokazałeś jest faktycznie bardzo praktyczny, tylko moim zdaniem, temu domkowi brakuje hmm... tego czegoś - fajnie napisała to Irma gdzies powyżej. Na pewno jest dośc prosty w realizacji, dach nie jest skomplikowany, jedynie lukarny go trochę podrażają, ale z drugiej strony znacznie poprawiają funkcjonalnośc pomieszczeń na poddaszu. Dla mnie układ pomieszczeń trochę nieodpowiedni - mam kilka założeń, które powinny być w wybranym projekcie, jednym z nich jest kuchnia od frontu. Jak widzę też poszukujesz złotego środka w projektach, mnie juz zaczyna czas naglić, bo za moment będę mial wszystko zrobione do pozwolenia na budowę.... oprócz projektu domu, a trzeba jeszcze zrobić adaptację, wrysować itp. Zaczynam mieć cisnienie Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 06.09.2005 13:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 ten drugi z muratora tez mi sie bardzo podoba, chyba wybrała bym tamten ze wzgledu na wieksze zaufanie do firmy... tamten czyli muratorowy ale wnetrza bym troche przerobila... A co byś zmieniła? Może masz jakiś pomysł na schody, one mnie męczą najbardziej. Ja miałem następujący plan, od frontu - likwidacja okna w spiżarni, okno z pomieszczenia gospodarczego na ścianę od strony garażu. W pomieszceniu nad garażem dodatkowe okno połaciowe. Elewacja ogrodowa - okna w na piętrze balkonowe z barierką (bez balkonu oczywiście),ponadto redukcja okien w garażu. W salonie zmiana okien - dodatkowe okno przy jadalni, w łazience na parterze głąbsze wsunięcie kabiny prysznicowej - likwidacja wnęki w holu. Na poddaszu połączenie pokojów 14 i 15 w jeden. To tak w skrócie. Pzdr P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.09.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 akurat schody w salonie to dla mnie atut:)ale mam dzialke z wjazdem od zachodu, wiec musialabym zrobic odbicie lustrzane, za to kuchnie zostawiłabym tam gdzie jest. taras przerzuciłabym na sciane przy ktorej stoi stol w zwiazku z tym wyjscie na taras byloby blizej kuchni, ale nie widzialam elewacji wiec nie wiem...zazwyczaj projekt, ktory mi sie podoba przerysowuje i przestawiam sciany, tego jeszcze na tapete nie brałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 06.09.2005 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Schody mogą być atutem, tylko nie wiem jak to się będzie miało do rzeczywistości, salon z jadalnią ma 30m, schody zaczynaja bieg przy scianie, później jest spocznik i w druga stronę - niestety wygląda to jakby miały być nad stołem - nie zdominuje to pomieszczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 06.09.2005 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 nie wiem jak duzy stol planujesz ten w projekcie jest ogromny, miejsce pod schodami mozna wykorzystac na jakis ladny bufet, albo szafke na tva czy zdominuja, moim zdaniem to jest kwestia subiektywna. i pewnie sporo zalezy od tego jak te schody by wygladaly... http://www.muratordom.pl/6954_3667.htmmozesz sobie poczytac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrusiek 06.09.2005 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Dzięki.Stół będzie średniej wielkości - cztery osoby, ale z możliwościa rozłożenia.Pzdr.P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zender 06.09.2005 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 piekny domke w usa style Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts