Gość 04.12.2002 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2002 Przeanalizowałem wiele materiałow, z których mogę budować dom i wreszcie trafiłem na bloczki OPTIROC, które nie wymagają budowania ścian wielowarstwowych. Dotyczy to także ścian fundamentowych! Po negocjacjach z dealerem wynegocjowałem cenę taką, że m2 wyniesie mnie około 91 zł bez kosztów dowozu od producenta - około 170 km. Właściwie już wrysowaliśmy z projektantem ten materiał do projektu i mam zamiar dokończyć tranzakcji zakupu jeszcze w tym roku z dostawą na wiosnę. Proszę o radę, czy słusznie robię. Co myślicie na temat stropów całkowicie z płyt styropianowych z f-my Sukiennik, bo mam chęć je zastosować, ale nie mam zdania. Mam za to jeszcze czas i proszę o radę i w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.12.2002 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2002 Ja miałem 11.34 za bloczek, co wychodzi mniej więcej tyle co Ty, ale z transportem, bo było blisko (ok 10km). Wybudowałem ściane 1-warstwową. Zamieszkam tam za jakiś czas i wtedy bede mógł powiedzieć, czy jest ciepły. Jeżeli bedziesz sie trzymał instrukcji murowania (zaprawa ciepłochronna lub zwykła z pustka powietrzna pośrodku) to ściana powinna byc ciepła. Materiał jest w miare lekki, dobrze się tnie, oddycha i nie nasiąkia oraz tłumi dźwięk.A jak wybudujesz, to sie podziel doświadczeniami.R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwan 18.01.2003 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2003 WitajNie wiem jak jest w przypadku ściany jednowarstwowej Ja mam OPTIROC 24 cm i 12 styropianu i jest OK. Jedyne na co trzeba uważać to nadproża systemowe Zawsze muszą być napisami do dołu.Jak już wybudujesz to będą narzekać tynkarze OPTIROC nie chłonie wody i tynki schną całymi dniami znacznie opóźniając pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek1 19.01.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 ja wolę bloczki keramzytonowe z Mszczonowa - są ok. 45% tańsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 19.01.2003 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Podobnie jak Iwan zdecydowałem się na dwuwarstwową ścianę. Jeszcze jestem w trakcie budowy, ale pierwsze pozytywne wrażenie o Optirocu pozostaje. Jedyny kłopot - z murarzami: trzeba im zwrócić uwagę, że bloczki się tnie najlepiej szlifierką (a nie łupie młotkiem jak bloczki betonowe) i korzysta ze skrzynki murarskiej (a nie kielni). To ostatnie nie tylko jest warunkiem koniecznym utrzymania parametrów cieplnych, ale także zmniejsza koszty: zużycie zaprawy było dla mnie zaskakująco małe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zp 19.01.2003 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2003 Ja zbudowałem jednowarstwową z optiroca 36.5, mieszkam już drugi rok. Może to jest moje subiektywne wrażenie ale czuję się w tym domu dużo lepiej niż w innych docieplanych styropianem. Jak miałbym budować jeszcze raz to na pewno wybrałbym keramzyt. Moim zdaniem nie ma innego materiału który by mu dorównał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irek1 20.01.2003 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2003 a co powiedzielibyście na ścianę 3-warstwową? Czy ktoś z Was słyszał o takiej? Proszę o rady bo nikt jakoś nie może mi odpowiedzieć. Pozdrowienia w ten piękny dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts