Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najpiękniejsze miejsca na Słowacji

echo

Recommended Posts

Przeczytałem wątek Kroyeny "Najpiękniejsze miejsca w Czechach" i ponieważ bardzo lubię Słowację postanowiłem założyć podobny temat.

Chyba Kroyena nie będzie zły :o :D

Tak więc ja polecam Słowacki Raj. Piekne krajobrazy, szlaki, wodospady, łańcuchy, drabiny, itd -pięknie. Najlepsze trasy wychodzą z Podlesoka np na Klastorisko lub Przełom Hornadu i Biela woda. Nocleg znaleźliśmy w Dedovkach, ale było ciężko (dużo luda było 3 lata temu...)

Właśnie w sobotę wróciłam z tego pięknego zakątka czyli Słowackiego Raju. Tak jak pisał echo jest to miejsce godne polecenia dla ludzi którzy kochają góry, lasy, rzeki itp. czyli ogólnie naturę. My nocleg znaleźliśmy w Hrabusicach (2 km od Podlesoka). W tym czasie miejsc noclegowych było dośc dużo i można było wybierać. Również polecam Przełom Hornadu (pięknie było) Klastorisko no i Sucha biela woda (perełka). Szlak prowadzi po niedużym potoku który wije się wśród bardzo wysokiego wąwozu tworząc piękne zakątki. A biorąc pod uwagę że oprócz potoku chodzi się też po drabinkach, kładkach. tzw "grilach" to wszystko robi przeogromne wrażenie i przeżycia. Malutki potoczek tworzy wspaniałe " Misiowe wodospady". Niestety nie udało nam się przejść trasami gdzie ponoć są "Wielkie wodospady" ale z opowiadań też coś pięknego. Brakło nam czasu bo byliśmy tylko 3 dni. Ale mam nadzieję że tam jeszcze wrócimy (na szlaku postawiłam swojego kijka pod skałą) to uda nam się przejśc te trasy. Wszystkim gorąco polecam ten naprawdę Raj Słowacki.

Na Słowacji, w Tatrach Wysokich, byłam ładnych parę lat temu,

ale do dziś pamiętam wejście, już pod samym prawie szczytem, na Gerlach, była mgła,

co jakiś czas jednak chmury rozrywał wiatr i oczom ukazywał się cudowny spektakl,

ze światłem, cieniem, górami i słońcem w rolach głównych, z planami bliskimi i dalekimi,

gdzie nie wiadomo było, gdzie kończą się góry, a zaczynają chmury.

I ta dzikość, przestrzenie...

Czułam wtedy wielką pokorę dla gór i Matki Natury.

Na spacer polecam też Magistralę Tatrzańską, przechodzi przez cztery doliny:

Siodełko (Hrebienok) - Dolina Małej Zimnej Wody - Dolina Pięciu Stawów Spiskich - Dolina Lodowa - Lodowa Przełęcz

http://www.321gory.pl/opisy/zdjecia/lodowa/7.jpg

http://www.321gory.pl/opisy/zdjecia/lodowa/9.jpg

http://www.321gory.pl/opisy/zdjecia/lodowa/20.jpg

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Od lat bywam na Słowacji.

Polecam Zuberec i okolice - zimą i latem, snowboard czy narty w maju na Zwerowce rewelacja.

Brynczalowa chata w tatrach wysokich.

Bratysława - sama w sobie no i jako miejsce wypadowe na wycieczki do Wiednia i Budapesztu.

Tatralandia w Liptowskim Mikulaszu zwłaszcza zimą, człowiek siedzi w odkrytym basenie z widokiem na tatry (można połączyc z nartami w Zubercu).

Słowacki Raj - cudo! A Sucha Bela - najpiękniejszy zakątek jaki odwiedziłam w życiu.

No i przy okazji Klasztorisko "do bólu" :lol: - prawie wszystkie szlaki tam się krzyżują!!!

Slovenski Raj to rzeczywiście fantastyczny zakątek. Pojechałem tam z żoną w podróż poślubną. Pomimo że było to wiele lat temu do tej pory z sentymentem wspominam wyjazd, przeglądając "stare" zdjęcia.

Dla zainteresowanych turystyką górską gorąco polecam również Fatrę a zwłaszcza Terchową i okolice. Terchowa to miejsce skąd pochodził legendarny Janosik. znajduje się tam jego pomnik, a okoliczne górki... no cóż sprawdzcie sami.!!! :p

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
  • 2 years później...

Może podniosę temat. Szukam czegoś fajnego na Słowacji na Sylwestra 2008. Czym spokojniej tym lepiej. Ze względu na małe dzieci najlepiej jakby wyciąg był na piechotke do kilku minut i nie musi byc jakiś strasznie duży - uczę 5-latka jeździć. Coś np. w stylu Wyżnych Rużbachów (jeśli ktoś tam był).

Chodzi przede wszystkim o lokalizację (miejscowość) bo noclegi to już chyba znajdę.

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...