bendzamin 04.09.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Mam pytanie do Wszystkich którzy juz sa za przerabianiem mapki do celów projektowych a dokładnie jak długo jest ona ważna. Czy jak dostałem juz WZiZT i posiadam projekt moge juz kupowac mapke do celów projektowych i co w dalszej kolejności musze zrobic. Co na takiej mapce sie umieszcza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maggie 04.09.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Taka mapka ważna jest 1/2 roku. Sporządza ją w skali 1:500 uprawniony geodeta na kalce nanosząc to, co jest na działce (np. istniejące budynki, większe drzewa) i w jej bliskim otoczeniu (sąsiednie działki). Jest na takiej mapce zaznaczone, którędy przebiegają media, oraz izobaty (linie oznaczające wysokość npm.). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 04.09.2005 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 Taka mapka ważna jest 1/2 roku. Sporządza ją w skali 1:500 uprawniony geodeta na kalce nanosząc to, co jest na działce (np. istniejące budynki, większe drzewa) i w jej bliskim otoczeniu (sąsiednie działki). Jest na takiej mapce zaznaczone, którędy przebiegają media, oraz izobaty (linie oznaczające wysokość npm.). Tytułem sprostowania: - mapka jest ważna dopóki jest aktualna - geodeta nanosi tylko to, czego brakuje na mapie w zasobie - izobaty to linie łączące punkty o jednakowej głębokości (na mapach jezior albo mórz) . W tym przypadku chodzi o warstwice. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bendzamin 04.09.2005 21:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 czy jak chce wykonac ogrodzenie potrzebuje mapke do celów projektowych czy tylko geodeta przychodzi wytycza obręb działki wbija paliki i mozna stawiać płot?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 05.09.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 czy jak chce wykonac ogrodzenie potrzebuje mapke do celów projektowych czy tylko geodeta przychodzi wytycza obręb działki wbija paliki i mozna stawiać płot?? Do wykonania ogrodzenie nie jest potrzebna mapa do celów projektowych, geodeta wznawia granicę działki i możesz stawiać ogrodzenie. Pamiętaj ze budowa ogrodzenie powyżej 2,2m. i od strony ulicy wymaga zgłoszeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 05.09.2005 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Tytułem sprostowania:- mapka jest ważna dopóki jest aktualna no właśnie, jak zaczynałem budowę 4 lata temu kupiłem mapkę 1:500, teraz chcę postawić butlę z gazem i czy muszę znowu kupować nową mapkę czy może być jeszcze ta "stara" ??? Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 05.09.2005 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Tytułem sprostowania: - mapka jest ważna dopóki jest aktualna no właśnie, jak zaczynałem budowę 4 lata temu kupiłem mapkę 1:500, teraz chcę postawić butlę z gazem i czy muszę znowu kupować nową mapkę czy może być jeszcze ta "stara" ??? Leszek Jak znam życie to potrzebna będzie nowa mapa d/c projektowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
james 05.09.2005 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Tytułem sprostowania: - mapka jest ważna dopóki jest aktualna no właśnie, jak zaczynałem budowę 4 lata temu kupiłem mapkę 1:500, teraz chcę postawić butlę z gazem i czy muszę znowu kupować nową mapkę czy może być jeszcze ta "stara" ??? Leszek Jak zaczynałeś budowę to na mapce do projektu budynku nie było. Teraz jest wybudowany, czyli tamta mapa już jest nieaktualna. Trzeba zrobić nową mapę do celów projektowych, bez względu na treść mapy w zasobie (być może budynek pomierzył "przy okazji" jakiś inny geodepta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 17.10.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Czy ważność tej mapy jest określona prawnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 17.10.2005 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Czy ważność tej mapy jest określona prawnie? Nie, w żadnych przepisach wykonawczych nie podają ważności mapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eustachy 17.10.2005 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 Mapa, jak koledzy zauważyli jest ważna dopóki jest aktualna. To znaczy tyle, że traci ważność w chwili, kiedy na obszrze, którego dotyczy coś się zmieniło, czyli ktoś coś zbudował np budynek gazociąg itp. Co za tym idzie może być ważna i kilka lat a może stracić ważność w miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 22.05.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Wobec tego jak ukrócić bezprawne praktyki urzędów domagające się nowej mapy po 3 miesiącach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 23.05.2006 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2006 Wobec tego jak ukrócić bezprawne praktyki urzędów domagające się nowej mapy po 3 miesiącach! Poproś o podanie podstawy prawnej, która mówi o ważności mapy d/c projektowych. Ani w Prawie Geodezyjnym czu też Budowlanym nie ma okreslonej daty ważności mapy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czaruś 24.05.2006 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Wobec tego jak ukrócić bezprawne praktyki urzędów domagające się nowej mapy po 3 miesiącach! Poproś o podanie podstawy prawnej, która mówi o ważności mapy d/c projektowych. Ani w Prawie Geodezyjnym czu też Budowlanym nie ma okreslonej daty ważności mapy ale zrób to koniecznie na piśmie, ustnie nic nie załatwisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.05.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Wobec tego jak ukrócić bezprawne praktyki urzędów domagające się nowej mapy po 3 miesiącach! A nie pomyliło ci się z mapą (wyrysem) ? Takim z gminy ( lub jak u mnie z Katastru?) taka mapka jest ważna 3 miesiące... Ale nie kosztuje tyle i nie bierzesz geodety .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 24.05.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Nie, nie pomyliło mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MoT 24.05.2006 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Pamiętaj ze budowa ogrodzenie powyżej 2,2m. i od strony ulicy wymaga zgłoszeniu Z moich informacji wynika że należy zgłaszać każde ogrodzenie od strony ulicy. Co innego od strony sąsiednich działek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 24.05.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Dokładnie to napisał janaro. Nie zauważyłeś literki "i". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek191 16.11.2007 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Mapa, jak koledzy zauważyli jest ważna dopóki jest aktualna. To znaczy tyle, że traci ważność w chwili, kiedy na obszrze, którego dotyczy coś się zmieniło, czyli ktoś coś zbudował np budynek gazociąg itp. Co za tym idzie może być ważna i kilka lat a może stracić ważność w miesiąc. Czy jeżeli mam mapkę z sierpnia, a ostatnio sąsiad podzielił swoją działkę na 2, to czy muszę aby teraz złożyć do pozwolenia na budowę robić nową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mypal 16.11.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Składaj papiery. Jeżeli Ci ją odrzucą to wtedy będziesz się martwił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts