Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ważność mapki do celów projektowych

bendzamin

Recommended Posts

Taka mapka ważna jest 1/2 roku. Sporządza ją w skali 1:500 uprawniony geodeta na kalce nanosząc to, co jest na działce (np. istniejące budynki, większe drzewa) i w jej bliskim otoczeniu (sąsiednie działki). Jest na takiej mapce zaznaczone, którędy przebiegają media, oraz izobaty (linie oznaczające wysokość npm.).

Taka mapka ważna jest 1/2 roku. Sporządza ją w skali 1:500 uprawniony geodeta na kalce nanosząc to, co jest na działce (np. istniejące budynki, większe drzewa) i w jej bliskim otoczeniu (sąsiednie działki). Jest na takiej mapce zaznaczone, którędy przebiegają media, oraz izobaty (linie oznaczające wysokość npm.).

Tytułem sprostowania:

- mapka jest ważna dopóki jest aktualna

- geodeta nanosi tylko to, czego brakuje na mapie w zasobie

- izobaty to linie łączące punkty o jednakowej głębokości (na mapach jezior albo mórz) . W tym przypadku chodzi o warstwice.

Pozdrawiam

czy jak chce wykonac ogrodzenie potrzebuje mapke do celów projektowych czy tylko geodeta przychodzi wytycza obręb działki wbija paliki i mozna stawiać płot??

Do wykonania ogrodzenie nie jest potrzebna mapa do celów projektowych, geodeta wznawia granicę działki i możesz stawiać ogrodzenie. Pamiętaj ze budowa ogrodzenie powyżej 2,2m. i od strony ulicy wymaga zgłoszeniu

Tytułem sprostowania:

no właśnie, jak zaczynałem budowę 4 lata temu kupiłem mapkę 1:500, teraz chcę postawić butlę z gazem i czy muszę znowu kupować nową mapkę czy może być jeszcze ta "stara" ???

Leszek

Jak znam życie to potrzebna będzie nowa mapa d/c projektowych

Tytułem sprostowania:

no właśnie, jak zaczynałem budowę 4 lata temu kupiłem mapkę 1:500, teraz chcę postawić butlę z gazem i czy muszę znowu kupować nową mapkę czy może być jeszcze ta "stara" ???

Leszek

Jak zaczynałeś budowę to na mapce do projektu budynku nie było. Teraz jest wybudowany, czyli tamta mapa już jest nieaktualna. Trzeba zrobić nową mapę do celów projektowych, bez względu na treść mapy w zasobie

(być może budynek pomierzył "przy okazji" jakiś inny geodepta)

• 1 month później...
Mapa, jak koledzy zauważyli jest ważna dopóki jest aktualna. To znaczy tyle, że traci ważność w chwili, kiedy na obszrze, którego dotyczy coś się zmieniło, czyli ktoś coś zbudował np budynek gazociąg itp. Co za tym idzie może być ważna i kilka lat a może stracić ważność w miesiąc.

• 7 months później...
Wobec tego jak ukrócić bezprawne praktyki urzędów domagające się nowej mapy po 3 miesiącach! :evil:

Poproś o podanie podstawy prawnej, która mówi o ważności mapy d/c projektowych.

Ani w Prawie Geodezyjnym czu też Budowlanym nie ma okreslonej daty ważności mapy

ale zrób to koniecznie na piśmie, ustnie nic nie załatwisz

Wobec tego jak ukrócić bezprawne praktyki urzędów domagające się nowej mapy po 3 miesiącach! :evil:

A nie pomyliło ci się z mapą (wyrysem) ? Takim z gminy ( lub jak u mnie z Katastru?) taka mapka jest ważna 3 miesiące... Ale nie kosztuje tyle i nie bierzesz geodety ..

Pamiętaj ze budowa ogrodzenie powyżej 2,2m. i od strony ulicy wymaga zgłoszeniu

Z moich informacji wynika że należy zgłaszać każde ogrodzenie od strony ulicy. Co innego od strony sąsiednich działek.

• 1 year później...
Mapa, jak koledzy zauważyli jest ważna dopóki jest aktualna. To znaczy tyle, że traci ważność w chwili, kiedy na obszrze, którego dotyczy coś się zmieniło, czyli ktoś coś zbudował np budynek gazociąg itp. Co za tym idzie może być ważna i kilka lat a może stracić ważność w miesiąc.

Czy jeżeli mam mapkę z sierpnia, a ostatnio sąsiad podzielił swoją działkę na 2, to czy muszę aby teraz złożyć do pozwolenia na budowę robić nową?