ania1719508426 17.11.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 17.11.2007 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2007 Mapa, jak koledzy zauważyli jest ważna dopóki jest aktualna. To znaczy tyle, że traci ważność w chwili, kiedy na obszrze, którego dotyczy coś się zmieniło, czyli ktoś coś zbudował np budynek gazociąg itp. Co za tym idzie może być ważna i kilka lat a może stracić ważność w miesiąc. Czy jeżeli mam mapkę z sierpnia, a ostatnio sąsiad podzielił swoją działkę na 2, to czy muszę aby teraz złożyć do pozwolenia na budowę robić nową? Na mapie aktualizowanej obszar objęty aktualizacją jest zaznaczony. Jeśli na Twojej mapce działka sąsiada jest w tym obszarze to odpowiedź na pytanie jest prosta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 19.11.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2007 Na to pytanie nie ma jednej odpowiedzi. Regulują to wewnętrzne zarządzenia i regulaminy administracji archi- budowlanej. Nie można powiedzieć ,że mapa jest nieaktualna po wybudowaniu domu gdy projektuje się przyłącza lub zbiorniki z gazem. Taki budynek jest naniesiony na mapę przy projekcie zagospodarowania działki i na takiej mapie powinno się wykonywać dalsze projekty usytuowania uzbrojenia działki lub terenu. Do ZUDu do projektu dołącza się jeszcze oryginał mapy czyli jeszcze bez domu i to ma przejść. Z mojego doświadczenia też wiem ,że mapa nie jest nieaktualnajeśli w czasie między wykonaniem mapy a noim projektem zostało uzgodnione, zaprojektowane lub wykonane jakieś inne uzbrojenie terenu a nie ma tego na mapie. Wtedy albo sam nanoszę na mapę takie dodatkowe elementy albo robi to pracownik starostwa lub UM w ramach przygotowania projektu na ZUD. Na moim terenie urzędniczki zaczynają powątpiewać w aktualność mapy jeśli jest starsza niż 2 lata i wtedy trzeba przystawić pieczątkę geodety , że mapa jest aktualna na dzień ten i ten a jak nie jest to trzeba ją przerobić. Ale tak jest w powiecie krakowskim i nie musi się nigdzie powtórzyć.Może też trochę bajeruję zadużo te ładne młode kobiety i potem nie mają zadużo czasu na wnikliwą analizę bo często zdarza mi się,że sam muszę sobie opieczętować projekty bo nie mają czasu. A generalnie jest tak ,że urzędniczka nie ma pojęcia jak wygląda sytuacja w terenie chyba, że ma projekt sasiada z inną mapą. Dlatego ktoś ciągle musi zaświadczać o jej aktualności. Ostatnio dostałem swierzutką mapę od geodety gdzie na mapie pod budowanym właśnie budynkiem przebiega wodociąg. Więc widzicie ,że nawet dzisiejsza mapa może buć do d....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia550 03.07.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2011 A jakbym chciała sobie sporządzić taką mapę a działka jest teścia, a za miesiąc będzie nasza to będzie to wymagać aktualizacji? Mam w planach budować na dwóch działkach, scalenie nie jest wymagane- czy to coś zmienia w kwestii ceny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts