darks 04.09.2005 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2005 W dokumencie "Zawiadomienie o zakończeniu budowy...", który dostałem w swoim starostwie jest napisane m.in, że mam dostarczyć protokół badań i sprawdzeń lub protokół odbioru instalacji elektrycznej i odgromowej wystawiony wyłącznie przez osobę posiadającą świadectwo kwalifikacji grupy 1 dozór/dozór z pomiarami-instalacje odgromowe. Jutro wieczorem mam spotkanie z elektrykiem, który w zasadzie skończył robotę. Sygnalizowałem mu temat jak wyżej i trochę się zdziwił, że mam taki wymóg, bo jego zdaniem powinna wystarczyć umowa z zakładem na dostawę energii ale powiedział, że coś się załatwi. Chcę orientować się w temacie i BARDZO proszę o pomoc i info, czy: 1) elektryk ma obowiązek wydać mi protokół badań, sprawdzeń bądź protokół odobioru instalacji elektrycznej? 2) czy ma mi dostarczyć kopię świadectwa kwalifikacji grupy 1 dozór czy tylko podać numer uprawnień (nie wiem jak starostwo wymaga)? 3) czy te protokoły są jakoś wystandaryzowane czy każdy elektryk rzepke sobie skrobie, może gdzieś na sieci jest taki wzór? 4) czy istnieje obowiązek posiadania instalacji odgromowej? na razie nie mam a zależy mi na jak najszybszym zgłoszeniu zakończenia budowy, instalację odgromową chce zrobić podczas tynkowania budynku. Proszę pomóżcie, żebym nie świecił jutro oczami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts