zgudi 05.09.2005 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 witam wybrałem wełnę isovera 15 cm w rolach...(+ 5 cm między stelaże)rozstaw krokwi 70 --- 80 cmrubość (wysokość) krokwi 18 cmmyślę sobię ,żę zamiast rozwijać obcinać boki i układać tą wełnę równolegle do krokwi ( duże odpady)--- to chcę ją pociąć w poprzek i ułozyć gotowe na wymiar kawałki( praktycznie zero odpadów)czy robił tak ktoś z forumowiczów?wiem że mogę mieć w ten sposób minimalne straty na łączeniach ale przecież stykać one się będą idealnie ( stronami cietymi przez producenta)i jeszcze jedno czy te 3 cm luzu pomiedzy filią paroprzepuszczalną a wełną nie spowoduje tego że bedzie mi ona włazić za głeboko?nie chce dawać 18 cm, ponieważ nie mam folii z wyższej półki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 05.09.2005 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Ja ciąłem w poprzek i faktycznie zero odpadów. Wzdłóż się nie opłaca i na dodatek ciężko ją umocować (ja na sznurkach robiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 05.09.2005 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Witaj, Odpowiedzi na Twoje pytania są na stronie producenta wełny. Ale do rzeczy. 1. Tak właśnie należy ciąć wełnę żeby nie było odpadów (w poprzek). Jeżeli ma się idealnie równoległe krokwie o odpowiednich wymiarach (czyli jest się developerem, który chce kupić konkretny produkt i szybko go ułożyć!) to kupuje się wełny o konkretnych wymiarach zwykle z podklejoną od razu folią aluminiową zamiast paroizolacji (a także odbijającą promieniowanie podczerwone - ciepło - z wnętrza pomieszczenia) - ale zwykle odległości między krokwiami nie są ani równe ani krokwie nie są idealnie równoglełe...) 2. Aby zostawić taką szczelinę (jest to bardzo dobre rozwiązanie i jest obowiązkowe w przypadku pełnego deskowania z papą albo folią o niskiej paroprzepuszczalności a także w przypadku dachów o nachyleniu mniejszym niż 10 stopni) i wełna nie wpadała zbyt głęboko stosuje się rozciągnięty na gwoździach cienki ocynkowany drut stalowy - czyli sposób analogiczny jak zabezpieczanie wełny przed wpadnięciem do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts