pik33 10.12.2002 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Właśnie w pracy mamy nowy budynek, tzw. inteligentny. Cała ta inteligencja kupy się nie trzyma i psuje się bez przerwy. G.. mnie obchodzą tendencje produkowane przez producentów sprzętu i reklamodawców. Co do automatyki, jestem w temacie - prowadzę nawet zajęcia z projektowania dla studentów (temat: mikroprocesorowy sterownik dla domku jednorodzinnego" albo "sterowanie piecem CO" - leżą w szafie całkiem przyzwoite studenckie prace)Dokładnie dlatego podchodzę z rezerwą do tematu. Nie mam zresztą nic przeciwko sterownikom w domu. Chodzi mi o podejście, w którym ludzie zachłystują się nimi. Po co dom ma mieć ściany trzymające cieło? Przecież sterownik na mikroprocesorze zapewni stałą temoeraturę. Po co liczyć ściany w których nie skrapla się woda? Rekuperator, czujniki wilgotności, CO, wszytko załatwią. Itd, itp, itd. A teraz wyobraźcie sobie zimę - 20C, zrywa kabel, prądu nie ma. Kocioł CO nie grzeje, bo nie ma sterowania. Kominek z płaszczem wodnym też nie. Rekuperator się zatrzymał. I co???Po godzinie zimno - po dwóch w domu jest lodownia. Para wodna wykrapla się gdzie się da... I bezradne czekanie na energię... To samo w domu z solidnymi ścianami i kominkiem z grawitacyjnym rozprowadzaniem ciepła wygląda supełnie inaczej. Dom "stygnie" o stopień na dobę. Brak prądu nie wyłącza grawitacyjnej wentylacji. Gdy po kilku, kilkunastu godzinach bez grzania zrobi się chłodno, kominek zapewni wystarczające ciepło. A na kuchence na małą butlę z gazem można zagrzać wodę do picia i mycia. Światło zawsze da naftowa lampa. To jest po prostu NIEZALEŻNOŚĆ Mogę naszpikować dom mnóstwem aparatury, ale trzeba to wszystko tak zaprojektować, żeby aparatura i jej działanie dawało wyłącznie zwiększony komfort a nie było niezbędne do przeżycia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts