Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

siatka w wylewce a prowadnice

Recommended Posts

Taki problem: Przy robieniu wylewek dobrze jest poumieszczać listwy (rurki) prowadzące, po których się zaciąga. Jak to pogodzić z siatką zbrojeniową 10x10 fi 6, która powinna chyba iść górą, i której się chyba nie mocuje przed zalaniem. (Rurki na siatce ? obok - a co z zakładami? )

Najpierw dajesz podkład 2...3 cm, potem siatkę lekko wciskasz,

a potem ustawiasz, poziomujesz rurki i dajesz resztę, tj. ~ 4...5cm betonu.

Potem to ściągasz po rurkach.

Oczywiście w międzyczasie kontrolując poziom, czy aby rurki się za mocno nie wcisnęły.

A na drugi dzień zacierasz.

Tak robili u mnie fachowcy. Wyszło super.

D.

A jeszcze prościej zrobić wylewki z miksokreta. Bez żadnych rurek robią poziom, od razu zacierają i jest super. U mnie tak jest. Pomijam fakt wlewania do budynku niepotrzebnych litrów wody.

Czy materiał jest przygotowany w miksokecie czy w betoniarce to różnica jest tylko w jego jakości i transporcie na miejsce docelowe. Rozkładanie i równomierne rozprowadzenie, oraz zatapianie siatek, a także zacieranie w obydwu technologiach to ta sama bajka.

A jeszcze prościej zrobić wylewki z miksokreta. Bez żadnych rurek robią poziom, od razu zacierają i jest super. U mnie tak jest. Pomijam fakt wlewania do budynku niepotrzebnych litrów wody.

Czy materiał jest przygotowany w miksokecie czy w betoniarce to różnica jest tylko w jego jakości i transporcie na miejsce docelowe. Rozkładanie i równomierne rozprowadzenie, oraz zatapianie siatek, a także zacieranie w obydwu technologiach to ta sama bajka.

Wydaje mi się, że nie masz racji, mieszanka z miksokrera jest sucha i po wyrównaniu łatami mając nakładki na buty można praktycznie już po niej chodzić. Na koniec facio zatrze wszystko helikopterem i jest cymes - nie jestem pewny, czy w betoniarce dasz radę wymieszać taki suchu betonik

Ja robiłem wg następującego przepisu:

proporcje cementu do piasku żwirowego 1:4,5

50kg cementu, 225kg piasku żwirowego=26,28szufli, 16-18litów wody, 0,5 litra dodatku)

Kolejnośc dozowanie:

6szufli piasku żwirowego

1worek cementu 50kg

10l wody

0.5 l dodatku (plastyfikatora wg przepisu producenta)

20-22 lufle piasku

6-8 l wody

mieszać 3-5 minut

Wydaje mi się, że nie masz racji, mieszanka z miksokrera jest sucha i po wyrównaniu łatami mając nakładki na buty można praktycznie już po niej chodzić. Na koniec facio zatrze wszystko helikopterem i jest cymes - nie jestem pewny, czy w betoniarce dasz radę wymieszać taki suchu betonik

przecież to napisałem. :D

chodzi o sposób zatopienia siatki i zatarcie w obu technologiach odbywa się tak samo. Mikroskret to tylko sprawniejsza betoniarka z podajnikiem.