rafal9 05.09.2005 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Jak wyprowadzić ponad dach odpowietrzenie kanalizy? Sprzedawcy dachów zalecają poprzez dachówkę kominkową.Czy jest to dobre rozwiązanie, czy raczej powinna wychodzić na zewnątrz jakaś rura, ale jak ją obrobić? Przecież na etapie wykonywania pokrycia trzeba by te obróbki wykonać, a teraz nawet nie wiem gdzie będą te odpowietrzenia realizacja instalacji wewnętrznych będzie za jakiś tam czas? Jak sobie z tym poradziliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 05.09.2005 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Ja mam dachówkę Brassa i odpow. kanalizy po przez dachówkę systemową z kominkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 05.09.2005 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Ja mam dachówkę Brassa i odpow. kanalizy po przez dachówkę systemową z kominkiem Ten pomysł mi też się podoba, bo jest to estetyczne, ale czy na etapie dachu już wiedziałeś gdzie będzie odpowietrzenie? W którym miejscu najlepiej zlokalizować te odprowadzenia? Podobno nie można za blisko komina (ciąg wsteczny latem), ani za blisko okien i powinno być w miarę wysoko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 05.09.2005 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Ja mam dachówkę Brassa i odpow. kanalizy po przez dachówkę systemową z kominkiem Ten pomysł mi też się podoba, bo jest to estetyczne, ale czy na etapie dachu już wiedziałeś gdzie będzie odpowietrzenie? W którym miejscu najlepiej zlokalizować te odprowadzenia? Podobno nie można za blisko komina (ciąg wsteczny latem), ani za blisko okien i powinno być w miarę wysoko. W większości przypadków umieszcza się odp. kanalizy właśnie w jednej obudowie komina. Dzięki temu masz problem z uszczelnieniem przejścia z głowy. Ciąg wsteczny w odpow ? Nie słuszałem o takim zjawisku ale prawidłowa praca odpow. polega właśnie na zasysaniu powietrza. Jeśli chodzi o umiejscowienie, to mam to już w projekcie, ale i tak zmieniłem a wiedziałem to już na etapie zasypywania kanalizy w piasku pod chudziakiem. Jeśli nie masz pewności to zapytaj hydraulika, który to robił. On chyba powinien wiedzieć co miał na myśli prowadząc tak a nie inaczej te rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 05.09.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Teoretycznie na strychu można te piony prowadzić już elastyczną rurą aluminiową, więc problemu z podejściem do dachówki systemowej niema. Ja tak przynajmniej zrobiłem (a właściwie zrobię, bo rury mi dopiero co na strych nad poddaszem wpełzły... ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 05.09.2005 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Odpowietrzenia kanalizy są po prostu przedłużeniem pionów kanalizacyjnych a w projekcie chba masz zanzaczone miejsca gdzie ci leci kanaliza i jak już robicz dach, to pewnie w ścianach masz już rozprowadzoną kanalizę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gerion 06.09.2005 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Ja mam teriwę na parterówce i zostawiłem kilka rur fi160 na wentylacje (anemostaty) i na odpowietrzenie kanalizy przy pionach wedle projektu (czyli w łazience i kotłowni). Wystarczy przjrzeć się uważniej swojemu projektowi, choć czasami architekci walą takie fuszerki, że zonk gwarantowany. pozdrawiamGerion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.09.2005 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Odpowietrzenie kanalizacji powinno być wyprowadzone wyżej niż wyloty wentylacji grawitacyjnej. Bo inaczej zapachy z kanalizacji mogą napływać przez kanał wentylacyjny.Może to nastąpić w przypadku, gdy temperatura zewnętrzna będzie wyższa niż wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 06.09.2005 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Ja mam wyprowadzone wolnym pionem wentylacyjnym ponad komin. Jest dobrze bo zapachy kanalizy nie są wdmuchiwane do wentylacji. Odpowietrzniki są niewielkie i wyglądają eststycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 06.09.2005 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Odpowietrzenie kanalizacji powinno być wyprowadzone wyżej niż wyloty wentylacji grawitacyjnej. Bo inaczej zapachy z kanalizacji mogą napływać przez kanał wentylacyjny. Może to nastąpić w przypadku, gdy temperatura zewnętrzna będzie wyższa niż wewnątrz. Wydaje mi się, że tak się nie stanie, ponieważ "ciąg" w kanale wentylacyjnym jest w kierunku zewnętrznym, czyli zapachy nie mogą zostać zassane do niego. Co innego linia okien - tu mogą być problemy. Co do ostatniego zdania, to sytuacja taka musi być rzadkim zjawiskiem. Jak bawiłem się z wykańczaniem moich ślicznych kominów, to na dachu miałem piekiełko (rzpalona dachówka ciemnoczerwona), podczas gdy w środku budynku przyjemny chłodek (ściany phoromur 44). Jak przystawiłem rękę do kanału, to wyraźnie wyczuwałem ruch powietrza z wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 06.09.2005 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Kierunek ciągu w kanale wentylacyjnym zależy od różnicy ciężarów słupa powietrza wewnątrz kanału i na zewnątrz domu.Zwykle temperaura zewnętrzna jest niższa, co powoduje, że słup zewnętrzny jest cięższy od wewnętrznego i cieplejsze powietrze w kanale jest wypychane ku górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ubek 06.09.2005 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Kierunek ciągu w kanale wentylacyjnym zależy od różnicy ciężarów słupa powietrza wewnątrz kanału i na zewnątrz domu. Zwykle temperaura zewnętrzna jest niższa, co powoduje, że słup zewnętrzny jest cięższy od wewnętrznego i cieplejsze powietrze w kanale jest wypychane ku górze. No właśnie: "zwykle" - i do tego zmierzałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 06.09.2005 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Ale żeby odprowadzić ponad komin to musiała by być jakaś rura biegnąca wzdłuż komina o długości conajmniej 2 m, bo tyle wystaje komin ponad połać - czy tak się robi? Jeżeli tak, to w tej sytuacji niepotrzebne są systemowe dachówkowe kominki wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigsister 06.09.2005 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Do połaci dachu ciągniesz rurę kanalizacyjną i łączysz ją z komonkiem wywietrznikowycm dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 06.09.2005 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Przy wykonywaniu kanalizacji wymienisz zwykłą dachówkę na wentylacyjną w miejscu które będzie Ci odpowiadało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zezo 06.09.2005 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Przeraziłem się troszkę jak uświadomiłem sobie, że ja też muszę zrobić odpowietrzenie kanalizacji, i nic mi nie przychodziło do głowy tylko rura nad dach, dziurawienie dachu-straszne myślę, jeszcze jak dachówka to nie problem ale jak tą rurę przeprowadzić przez blachę??? Dzwonię więc do kumpla a on w te słowa:- odpowietrzenie szamba gdzie? jak na szambie to nic nie wyprowadzaj, da się zawór zwrony taki jednokierukowy i po temacie.- jak ma to być odpowietrzenie szamba to przez dach, ale pomyślał i mówi damy do kanału wentylacyjnego z łazienki na dole, wyprowadzimy w samym szczycie pod dachem. ja na to że może śmierdzieć mi w łazience a on na to- zawsze gdzieś śmierdzieć musi, a tak na poważnie to może ci coś nie co zaśmierdzi jak będzie zawirowanie wiatru, ale mało prawdopodobne. i co tu zrobić ??????? i co ty wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpa 14.09.2005 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Może od początku :- lokalizacja - lokalizacja odpowietrzenia pionów kanalizacyjnych powinna być zaznaczona na projekcie , wykonuje to istalator , najczęściej dla każdego pionu oddzielne odpowietrzenie , projektanci lokalizują odpowietrzenia przy kominach , ze względu na możliwość usztywnienia rury odpowietrzającej mocując do komina ( a przy poddaszu nieużytkowym ocieplić ), ze wzgledu na problem z obróbką komina przy bliskim usytuowaniu pionu odpowietrzajacego , w miejscu przejścia odpowietrzenia przez dach na rurę od kanalizacji montuje się gietką końcówke , która przypomina rurę arota i w ten sposób w dowolnym miejscu podłącza się do dachówki pamietając , aby było to wyżej niż wentylacja grawitacyjna w kominie - zakończenie - zależne od pokrycia dachu , w przypadku dachówek najlepsze specjalne dachówki w kształcie kominka indywidualne dla każdego z producentów zupełnie inna kwestia to odpowietrzenie samego szamba , w zbiornikach na nieczystości nastepuje fermantacja podczas , której wydziel się bardzo dużo metanu , azotu i innych gazów ,są to gazy ,które unoszą się do górnej cześci zbiorni w związku z powyższym mogą przedostawać się przez instalacje do budynku dlatego więc stosuje się specjane odpowietrzenia samych zbiorników pozdrawiam , powodzenia marpa pozdrawiam marpa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 14.09.2005 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Zajrzyjcie na stronę e-intalacje. Tam jest opisane, jak wg przepisów powinno być wykonane odpowietrzenie kanalizacji:- wyprowadzone ponad dach (nie jest powiedziane jak)- 3 albo 4 metry (nie pamiętam) od okien pomieszczeń przeznaczonych na pobyt stały- nie wolno umieszczać odpowietrzenia w przewodach wentylacyjnych, ze względu na możliwość cofania się zapachów- wystarczy jedna wywiewka (ponad dach), ale każdy pion nie zakończony wywiewką powinien mieć zawór napowietrzający. Wywiewka pozwala zarówno na zasysanie powietrza jak i odpowietrzanie (wentylację) pionu kanalizacyjnego. Zawór napowietrzający służy wyłącznie do zasysania powietrza - zapobiega powstawaniu podciśnienia w instalacji.- średnica wywiewki powinna być co najmniej taka, jak najgrubszej rury pionu kanalizacyjnego. Kominek wentylacyjny (wywiewka) powinna być - moim zdaniem - umieszczona jak najbliżej pionu, jednak nie obowiązują jej takie zasady, jak przy normalnej wentylacji, tzn. rura doprowadzająca może się zaginać pod kątem większym niż 30 stopni, ale powinna iść cały czas pod górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 14.09.2005 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Przy wykonywaniu kanalizacji wymienisz zwykłą dachówkę na wentylacyjną w miejscu które będzie Ci odpowiadało też się zastanawiam nad tym jak wyprowadzić piony kanalizacji, tzn. czy przewidzieć odrazu w dachu dachówkę kominkowa w mniej więcej miejscu pionu , i doprowadzic później do niej rurę , czy też dopiero po wykonaniu kanalizacji ? ale wtedy jak wygląda sprawa z wyjeciem dachówki i zastąpieniem jej tym kominkiem? da się łatwo wyjąć dachówkę i zastąpić ja inną? zakładam że dachówka cementowa , i co wtedy z folią , trzeba by ją przeciąć..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pasco 14.09.2005 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 da się łatwo wyjąć dachówkę i zastąpić ja inną? zakładam że dachówka cementowa , i co wtedy z folią , trzeba by ją przeciąć..... Teraz już wiem, że to pryszcz. Trzeba się tylko dostać na dach Folię oczywiście trzeba rozciąć, a sposób obróbki jest np. w instrukcji Braasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts