darekola 05.09.2005 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Mam szybkie pytanie: większość okien mam dwuczęściowych,obydwie części otwierane. Chcę dać czujnik przy każdej części.Czy wystarczy jak pociągne jeden kabel i czujniki wepnę szeregowo.Czy każdy czujnik to musi być jedno, osobne wejście do centrali alarmowej? D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 05.09.2005 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Mam szybkie pytanie: większość okien mam dwuczęściowych, obydwie części otwierane. Chcę dać czujnik przy każdej części. Czy wystarczy jak pociągne jeden kabel i czujniki wepnę szeregowo. Czy każdy czujnik to musi być jedno, osobne wejście do centrali alarmowej? D. Wystarczy jeden przewód i czujniki połącz szeregowo. Nie zapomnij o zastosowaniu przy łączeniu kontaktronów rezystorów parametryzujących linię dozorową. Umożliwi to kontrolę sabotażu okablowania. Generalnie każdy czujnik powinien mieć osobną linię w centrali, ale w przypadku wieloskrzydłowych okien można dwa - trzy kontaktrony połączyć szeregowo i wpiąć do centrali jako jedną czujkę. Nie proponuję natomiast łączyć szeregowo innych czujek lub kontaktronów z osobnych okien. P.S. Na przyszłość proponuję pytania na temat systemów alarmowych umieszczać w wątku Instalacja alarmowa raz jeszcze Umożliwi to innym czytelnikom forum dostęp do informacji, bez konieczności szukania w kilku wątkach (odpowiedź na Twoje pytanie jest zawarta we wskazanym wątku ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts