Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lusówko - działki budowlane - uwaga na uzbrojenie

Gryz

Recommended Posts

Ostrzegam - przy zakupie działki budowlanej w Lusówku koniecznie zawrzeć w umowie notarialnej zapis zobowiązujący sprzedającego do wykonania dróg (w tej chwili nie ma tam dróg ŻADNYCH).

Ważne: określić termin wykonania tych dróg. Pozatym dla części działek nie ma jeszcze zrobionej instalacji elektrycznej i tak naprawdę nie wiadomo kiedy będzie zrobiona (może w przyszłym roku).

Nie płaćcie za media jeżeli ich nie ma.

• Odpowiedzi 167
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

chodzi o działki położone na północ od drogi pozbrukowej (lub inaczej w stronę drogi na Świecko). Ja niestety nie umieściłem zapisu o drogach w akcie notarialnym - jak głupi uwierzyłem sprzedającemu (a w zasadzie sprzedającym) że utwardzą drogi i położą krawężniki. Zobowiązał się do tego słownie a teraz twierdzi że nic takiego nie mówił. Zresztą nie tylko mi obiecywał - obiecywał też wszystkim moim budującym się sąsiadom.

Efekt jest taki że dróg nie ma - jak popada to nie dojedziesz - no chyba że masz terenowy samochód :-( Będziemy się starali gościa przymusić prawnie do utwardzenia tych dróg, ale ponieważ nie zobowiązał się na piśmie może to potrwać.

działka na skraju - to jest dobre na razie dopóki nie będzie dróg w środku. Ale te działki na skraju są przy drogach przelotowych - nie wiem czy w przyszłości nie będzie tam dużego ruchu samochodów. Przyszłościowo lepiej przy bocznej uliczce - dzisiaj lepiej przy istniejącej drodze :D .

Acha - uwaga jeszcze na prąd docelowy - bo dla części działek też go nie ma - jest na razie tylko budowlany.

A moze dzialki sprzedaja tam panowie Kuligowski, Kielczewski lub Opalinski? Jesli tak, to koniecznie przeczytajcie watek http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=26176&highlight=kuligowski

A jesli nie, to tez przeczytajcie. Zobaczycie jak w majestacie prawa mozna zrobic w tzw.konia 170 rodzin.

Pozdrawiam

Heh ja też słyszałem o "tych działkach" - okolice piękne ,czyste jezioro o krok..jeszcze niedawno życzyli sobie tylko 25złociszy za metr a więc jak za darmo.....sam się poważnie zastanawiałem,czy nie wziąść - przekonała mnie właśnie ta infrastruktura...:( no i drogi...po deszczach to jazda jak po śniegu...

Sam juz nie wiem - drogi wczesniej czy pozniej sie pojawią (chyba)

Ja zamierzam sie wprowadzic dopiero za 3 lata.

A zalet naprawde jest sporo...kusi mnie ta okolica strasznie. Dobry dojazd do miasta (od 1 wrzesnia TIRy przerzucily sie na autostrade), fajne jezioro, spokojna okolica, jest gdzie rowerkiem pojezdzic, sporo domow w okolicy juz stoi.

dylematy....ech

....fajne jezioro, spokojna okolica, jest gdzie rowerkiem pojezdzic, sporo domow w okolicy juz stoi.

dylematy....ech

Ech no to nie ma problemu - prąd z "dynama"-nie trza po terenie jeździć , woda z jeziora...sam z braku odpowiedniej popitki pod namiotem popijałem kiedyś okowitę:) wodą z Lusowskiego jeziora i nawet kaca nie miałem....

co do dojazdu...kawałek do Poznania jednak jest...:(

Ech no to nie ma problemu - prąd z "dynama"-nie trza po terenie jeździć , woda z jeziora...sam z braku odpowiedniej popitki pod namiotem popijałem kiedyś okowitę:) wodą z Lusowskiego jeziora i nawet kaca nie miałem....

co do dojazdu...kawałek do Poznania jednak jest...:(

Prąd juz jest ;) Wode sie dowiezie ;) heheh

Co do dojazdu - faktycznie 20 km do Starego Rynku - no ale droga szybka 25 minut, lub 15 minut do Ogrodów.

Jezdzilem ta trasą kilka lat do pracy...

Poczatkowo myslalem o Suchym Lesie ale dojazd to zabojstwo wiec sobie odpuscilem, Szczepankowo, Umultowo i Plewiska za drogie, Luboń, Starłęka i czesciowo Komorniki odpadaja ze wzgledu na F-16, ktore niedługo przylatuja do nas z USA - modernizowane lotnisko w Krzesinach.

Wbrew pozorom ciezko kupic (tanią) działkę pod Poznaniem ;)

Jesli "Poznaniaki" maja jakies podpowiedzi to z chęcią posłucham :D

Witam serdecznie!

Wraz z mężem również nabyliśmy działkę w Lusówku. Mamy zamiar wkrótce rozpocząć budowę, ale drogi rzeczywiście są fatalne.

Dowiedziałam się , że na początku października ludzie z Gminy T.P. i z "komunalki" będą oceniać stan dróg w całej gminie i wybierać te które trzeba jeszcze przed zimą utwardzić , jeśli dojazd do działek jest niemożliwy.

Myślę, że należy zebrać wspólnie siły i wystosować pismo do Gminy, najlepiej jeszcze przed tą ich wizytą w terenie. No i mam nadzieję, że wtedy ostro popada.

Czekam na odzew :)

Witam serdecznie!

Myślę, że należy zebrać wspólnie siły i wystosować pismo do Gminy, najlepiej jeszcze przed tą ich wizytą w terenie. No i mam nadzieję, że wtedy ostro popada.

Czekam na odzew :)

Witam przyszłych sąsiadów.

Pismo do gminy w sprawie dróg było pisane we wrześniu. Właściciele których udało się namierzyć podpisali się pod nim. Podaj proszę namiary na priva jeżeli też jesteście chętni do brania udziału w akcji "drogi dla Lusówka" :D

Innych przyszłych sąsiadów też zapraszam do wymiany myśli na temat "jak zmusić gościa do utwardzenia dróg skoro obiecywał"?

Pozdrawiam

Witam ponownie,

Przygotowujemy z sąsiadami pozew zbiorowy przeciwko sprzedawcom działek (panowie Zarzycki, Brzostowski) o brak dróg. Powód - oszustwo w celu osiągnięcia nieuzasadnionych korzyści itp. Może coś się uda z tego kierunku uzyskać. W końcu goście obiecywali utwardzone drogi z krawężnikami. :evil:

Jeżeli ktoś jest właścicielem działki w Lusówku kupionej od ww i chce się przyłączyć do akcji to proszę o kontakt na priva.

Niech nie myślą że tak łatwo się z tego wywiną.

Pozdrawiam

Witam,

a czy jest na forum ktoś, kto kupił u tych panów działkę w Lusowie? Kupowaliśmy działkę nieuzbrojoną z obietnicą rozpoczęcia prac zbrojeniowych na wiosnę. Tymczasem mamy jesień i nic się nie ruszyło. Może to ta sama "metoda działania"? Obym się myliła. Pozdrawiam.

Niestety są to "cfaniaki kute na cztery nogi" - bez obietnicy na papierze nic nie zdziałasz z nimi. Oni po prostu składają obietnice bez pokrycia - zazwyczaj nazywa się to oszustwem :evil:

Trzeba ich naciskać wszelkimi możliwymi sposobami - przez prawnika, gminę, prasę, internet. Będę relacjonował przebieg sporu z tymi gośćmi - zobaczymy co z tego wyniknie. Jedyne co mogę powiedzieć to przestroga dla wszystkich kupujących ziemię - wszystkie obietnice wpisywać do aktu notarialnego, z groźbą kary finansowej jeżeli nie będą wykonane w terminie.

• 3 weeks później...

Niestety na drogi nie ma co liczyć zbyt szybko - chyba że mieskańcy je sobie sami zbudują. Na spotkaniu w Gminie Tarnowo Podgórne okazało się że jest to problem tych którzy kupili ziemię, a Gmina umywa ręce. I to mimo że to gmina podpisała z panami Zarzyckim i Brzostowskim umowę o przekształcenie ziemi rolnej na teren pod zabudowę, gdzie jednym z warumków jest stworzenie infrastruktury drogowej przez panów Z i B. Normalnie szok!!

Jako smaczek podaję stwierdzenie pani z Urzędu Gminy (wypowiedziane przy Wójcie, który nie zaprzeczył), że"... gmina nic nie ma z nowych mieszkańców, więc gminie nie zależy" :evil: To ja się pytam dla kogo jest ta gmina jak nie dla mieszkańców?

Ja jestem wlasnie na etapie poszukiwania dzialki. Do tej pory powaznie myslalem o zakupie dzialki w Lusówku, ale po tym co tu wyczytalem troche sie zrazilem (mam na mysli te dzialki na drodze do Jankowic - bo chyba o nich mowa...?)

Czy istniala by mozliwosc spotkania sie z mieszkancami juz wybudowanych domow a tym samym poznania przyszlych sasiadow...? Bardzo by mi zalezalo na rozmowie, bo sprzedawca zawsze bedzie zachwalal swój "towar".

Czy cos oprocz wspomnianych dróg przemawia na niekorzysc Lusówka?

Jak sie tam mieszka?

Pozdrawiam

Piotr

Czy istniala by mozliwosc spotkania sie z mieszkancami juz wybudowanych domow a tym samym poznania przyszlych sasiadow...? Bardzo by mi zalezalo na rozmowie, bo sprzedawca zawsze bedzie zachwalal swój "towar".

Czy cos oprocz wspomnianych dróg przemawia na niekorzysc Lusówka?

Jak sie tam mieszka?

Pozdrawiam

Piotr

Witam - co do spotkania z sąsiadami potencjalnymi, lub faktycznymi to jestem zawsze chętny. Szczegóły spotkania przez priva. Ja co prawda na razie nie mieszkam w Lusówku non stop, ale w grudniu mam zamiar zamieszkać więc może się na coś przydam. Na pewno warto żebyś zobaczył jak wyglądają działki które chcesz kupić w terenie po deszczu (co najmniej jednodniowym). A co do zalet i wad codziennego życia to więcej napiszę w grudniu.