miloszinho 17.05.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 nie wiem czy się zgodzicie, według mnie powinniśmy jednak wziąć sprawy w swoje ręce. zgadzam się z Gryz'em - żadnych pieniędzy Z ani B ode mnie nie dostaną.organizowanie trójstronnych spotkań (typu my, Z/B + Enea) nie ma moim zdaniem sensu, oni to oleją (patrz: zachorują jak przed spotkaniem w sprawie dróg). Będziemy tylko tracić czas. w swoim akcie notarialnym mam że zobowiązani są "doprowadzić do miejsca znajdującego się przed frontem działki uzbrojenia obejmującego sieć energetyczną, wodną, gazową i kanalizacyjną". jeszcze raz zadzwoniłem do Ćwiertniaka - jako osoba podpisująca umowę o przyłączenie płacę nie tylko za skrzynkę, ale też tzw. "opłatę przyłączeniową" czy koszt podciągnięcia kabla do mojej działki. ja gotów jestem już podpisać tę umowę (tak jak podpisałem wcześniej z gazownią) i zapłacić ale mieć to z głowy ( iprąd w domu). Potem zwrotu kosztów przyłączenia zarówno gazu jak i prądu będę próbował dochodzić w sądzie. Zdaję sobie sprawę ile to potrwa, ale wydaje mi się, że jeśli chcemy mieć "docelowy" prąd przed zimą to jest to jedyne sensowne rozwiązanie.co myślicie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C_kobra 17.05.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Tak tylko informacyjnie, opłata przyłączeniowa opiewa w przypadku wszystkich madiów na przyłączenie rury, czy kabla od mediów w drodze do zegara pomiarowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C_kobra 18.05.2006 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Mam propozycję, nie ekscytujmy się tak, bo to nas do nikąd nie zaprowadzi. Emocje to zły doradca. Starajmy się działać racjonalnie. Trzeba znaleźć najlepsze rozwiązanie, które pomoże nam i spowoduje, że prąd będziemy mieli wcześniej, niż później. Nie jestem za ani przeciw, ponieważ i mnie B/Z napsuli tyle krwi, że nikomu nie życzę, ale nie starajmy się iść pod prąd rzeki, która akurat w tym przypadku płynie w przychylnym nam kierunku, bo to nic nie da. Raczej działając wspólnie, zgodnie i doprowadźmy sprawę tego prądu do szczęśliwego DLA NAS końca!!!Po kolejnej rozmowie z Osobą z ENEA dowiedziałem się, co następuje: zgodnie z paragrafem zawartym w umowie między ENEA a B/Z, ci drudzy są zobowiązani poinformować ENEA o zmianie właścicieli działek wymienionych w owej umowie, co też uczynili, gdyż w kilku przypadkach tak też się stało, ale nie ma w ogóle mowy o tym, żeby od tej umowy odstąpili. Obowiązuje ona dalej i nadal daje nam szansę na szybsze działania. Ponieważ widzę, że jednak kontakty z B/Z wzbudzają w większości spore emocje (czemu wcale się nie dziwię), to po konstruktywnej dyskusji uzyskałem od Osoby z ENEA propozycję, żeby wszystkie osoby, które są zainteresowane przyłączem i posiadaniem prądu na swojej działce, a które są ujęte w rzeczonej umowie, pojawiły się w ENEA Szamotuły i przywiozły wniosek i ksero / wystarczy wejść na stronę: http://www.firma.enea.pl wejść w górnym szarym pasku w „obsługa klienta”, na tej stronie po prawej, na czerwonym polu w „pliki do pobrania”, na tej z kolei stronie w pkt. 3 „Wnioski o określenie warunków przyłączenia obiektu do sieci elektroenergetycznej:” w pierwsze pole i pobrać: „wniosek o określenie warunków przyłączenia (dla klientów ubiegających się o przyłączenie z mocą przyłączeniową nie większą niż 40 kW i prądzie znamionowym zabezpieczenia przedlicznikowego nie większym niż 63 A)” w wersji polskiej /. Wypełnić go i z kserokopią aktu notarialnego udać się do Szamotuł w celu złożenia tych dokumentów (jest też możliwość wysłania takowego zestawu pocztą do: Oddział Obsługi Klienta Szamotuły ul. Nowowiejskiego 6 64-500 Szamotuły. Na ten czas to wszystko, czego ENEA potrzebuje od nas, żeby wreszcie zabrać się do pracy. ENEA otrzymała już dawno od B/Z projekt i pozwolenie na budowę (które notabene pomogłem załatwić szybciej w Starostwie). Dopiero po wykonaniu tych prac, ENEA dokona cesji z umowy ENEA a B/Z na każdego indywidualnego odbiorcę i rozpatrzy ją w zgodzie z już podjętymi decyzjami, a jednocześnie może indywidualnie przyjąć wszelkie wymagane standardowe opłaty, czyli owe 899,- PLN + VAT za szafkę SPP (co stanowi ok. ¼ wartości wszystkich kosztów koniecznych do elektryfikacji terenów pod zabudowę jednorodzinną) oraz opłatę przyłączeniową zgodną z obowiązującym taryfikatorem, a uzależnioną od mocy przyłącza. Niestety, jeżeli ktoś będzie chciał pobierać moc inną niż w umowie ENEA a B/Z (12kW), to trzeba podpisać z ENEA osobną umowę, poza umową z B/Z. to jednak może przedłużyć cała sprawę i skomplikować całość działań. Jak widać nie ma sytuacji doskonałych, ale działajmy! Im szybciej złożymy dokumenty, tym szybciej pojawi się szansa na nasz prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryz 18.05.2006 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Propozycja brzmi sensownie - podpisujemy z ENEĄ zlecenie założenia i podłączenia skrzynek, rozliczenie jest powykonaniu i żadne pieniądze nie lądują u Z/B.Skoro można wysłac wniosek pocztą proponuję przesłać to jednym listem za potwierdzeniem odbioru do ENEA Szamotuły, lub podac papiery komuś kto przy okazji bywa w Szamotułach. Można taką akcje zbierania dokumentów przeprowadzić w najbliższy łykend?Pozostaje tylko pytanie czyje działki są ujęte w w/w umowie Z/B z ENEĄ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C_kobra 18.05.2006 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Wspaniale, cieszę się, że pojawiają się głosy, które mogą przyśpieszyć nasze działania doprowadzające nas do własnego prądy. Zapraszam do zamieszczania swoich opinii i ufam, że jest nam po drodze.Wszystkich zainteresowanych odsyłam do Zarządu Stowarzyszenia, które jest w posiadaniu listy działek zawartych w umowie ENEA a B/Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszinho 18.05.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 jako że w niedzielę idę do szpitala i nie wiem dokładnie ile czasu tam spędzę, chcę mieć to z głowy. Jutro rano pojadę do Szamotuł z wnioskiem. Jeśli ktoś ma ochotę, to mogę się pojawić rano na naszym polu (powiedzmy 7 - 7.30 - dostosuję się) i wziąć wnioski innych. Moja działka to 385/15 - na wzniesieniu na skraju pola w kierunku na Tarnowo Podgórne - stoi na niej nieotynkowany dom z czerwonej cegły z dachem pokrytym czerwoną dachówką (obok działki, na której stoi zamieszkały już przez sąsiadów biały bliźniak). Ewentualnie, jeśli ktoś ma ochotę, może podrzucić mi swój wniosek w Poznaniu na Piątkowo. W razie jakby co mój numer GG to 7181876 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlem 19.05.2006 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Pewnie dzisiaj też pojade do Szamotuł bo jakież mam inne wyjście? Chcę mieć prąd i to jak najszybciej. Tylko jak mam wytłumaczyć żonie że kupiła działke z "prądem w drodze" a teraz oprócz skrzynki musi jeszcze zapłacić jakieś 1500 zł kosztów przyłączenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryz 19.05.2006 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 W przyszłym tygodniu dostarczę mój wniosek do Szamotuł - jeżeli ktoś chce może mi podrzucić swój wniosek do domu w łykend - najlepiej przed południem w sobote lub niedzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C_kobra 19.05.2006 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 No to może ruszy jednak to nasze małe pospolite ruszenie i będziemy mieli mimo wszystko szybciej, niż później ten swój własny prąd! Kontaktujcie się, szukajcie możliwości oraz namawiajcie sąsiadów i zróbmy wszystko, żeby jak najwięcej osób złożyło te obowiązkowe papiery w ENEA Szamotuły!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszinho 19.05.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 właśnie wróciłem z ENEI. Mój wniosek był trzecim dzisiaj z naszego pola. podpytałem o termin realizacji - co najmniej 6 miesięcy... a to dlatego, że Z/B chcą wycofać się z zawartej z ENEĄ umowy na elektryfikację naszej części - tak stwierdził Pan w Biurze Obsługi Klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlem 19.05.2006 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Wniosek złożyłem w dniu dzisiejszym. Czas pokaże jakie bedą tego efekty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlem 19.05.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Póki nie mamy jeszcze swojego własnego forum, MY BUDUJACY NA OSIEDLU MORSKIM w LUSÓWKU, może byśmy założyli na forum muratora coś na kształt "Grupy budującej w Lusówku" To taka drobna uwaga rzekłbym - przerywnik w naszych staraniach o drogę i prąd Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C_kobra 19.05.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Pomysł dobry. Poddajmy go pod ogólną rozwagę.I tak na marginesie, nie piszcie niesprawdzonych banialuków. Pan w BOK ENEA wie tyle, co ma wiedzieć, a resztę wyssał pewnie z palce. Rzeczy konkretne należy sprawdzać u źródła. Już raz napisałem, że żadnego wycofywania się z żadnych umów szefowie ENEA nie zanotowali od B/Z!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszinho 19.05.2006 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 I tak na marginesie, nie piszcie niesprawdzonych banialuków. Pan w BOK ENEA wie tyle, co ma wiedzieć, a resztę wyssał pewnie z palce. Rzeczy konkretne należy sprawdzać u źródła. Już raz napisałem, że żadnego wycofywania się z żadnych umów szefowie ENEA nie zanotowali od B/Z!!! "niesprawdzonych banialuków" ?? Mówię to, czego dowiedziałem się w ENEI. Jakie to źródło masz na myśli jako kompetentne dla uzyskiwania konkretów - B/Z? Jeśli tak to według tego "źródła" mam prąd od zeszłego roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryz 22.05.2006 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 No B/Z to bardzo wiarygodne źródło - wg. tego PEWNEGO źródł prąd będzie za 2 tygodnie... Tylko że takie obietnice ze strony Z/B padają od kwietnia 2004 i średnio co 2 miesiące mam prąd już za 2 tygodnie Więc wcale się nie ździwię jeżli coś jest na rzeczy z tym wycofaniem się z umowy. Możliwe że chca się wycofać z umowy - wtedy będziemy musieli sie z nimi sadzić w tej sprawie na drodze cywilnej. Celem w tej chwili jest żebyśmy mieli prąd. ENEA ma obowiązek dostarczyć nam prąd w ustawowo określonym terminie po złożeniu wniosku. Dlatego warto żebyśmy składali te wnioski. Ja dzisiaj, lub jutro podam ENEI wnoski moje i 2 sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryz 22.05.2006 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Póki nie mamy jeszcze swojego własnego forum, MY BUDUJACY NA OSIEDLU MORSKIM w LUSÓWKU, może byśmy założyli na forum muratora coś na kształt "Grupy budującej w Lusówku" To taka drobna uwaga rzekłbym - przerywnik w naszych staraniach o drogę i prąd Co Wy na to? Popieram w pełni może pod nazwą Lusówko - będzie łatwiej znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C_kobra 22.05.2006 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Nie twórzmy historii tam, gdzie jej nie ma!!! Dla mnie było logicznym odniesienie się do źródła, jakim są szefowie ENEA. Natomiast, jeżeli dla kogoś nawet w najśmielszych snach B/Z to jakiekolwiek wiarygodne źródło, to jest mi bardzo przykro, że ktoś tak rozumuje.Nie mamy innych ciekawszych problemów, niż przekomarzanki między sobą?! Przyjmijmy raczej, że jednak każdy z nas ma najlepsze intencje, żeby zrobić to, co najlepsze dla siebie, a przy okazji też pomóc innym, więc nie targujmy się w pejoratywnym znaczeniu między sobą, a raczej pożytkujmy tą energię na walczenie z tymi, którzy uprzykrzają nam życie w Lusówku!!!!!A może „Lusówko – droga/prąd”? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anija30 22.05.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Witam wszystkich!! Po rozmowie z prezesem naszego stowarzyszenia, mam do przekazania informację, abyśmy się jednak wstrzymali ze składaniem wniosków do czasu gdy poznamy rezultaty dzisiejszego spotkania z Wójtem i całą resztą zaproszonych "gości" (miejmy nadzieję, że wystarczy im odwagi i tym razem przybedą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
C_kobra 22.05.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Przybyli wszyscy „zainteresowani” (poseł, wójt i B/Z) oraz kilka osób zainteresowanych rzeczywiście. Efektów konkretnych żadnych. Jedyne co uzyskaliśmy, to słowne przyrzeczenie B/Z, że w trzy miesiące po ułożeniu przez ENEA kabla w drodze, B/Z położą płyty na drogach. Sporządzonej z tego faktu notatki ze spotkania B/Z nie podpisali, ale podpisali się pod nią poseł, wójt i obecni na spotkaniu zainteresowani. Co to da, zobaczymy.Wnioski składać trzeba, gdyż nie robiąc tego, sami sobie, a nie B/Z rzucamy kłody pod nogi. To obecnie jedyna szybka droga do posiadania prądu na naszych działkach. Na razie jedynie trzeba zawieźć wniosek o określenie warunków przyłączenia i kserokopię aktu notarialnego. Im szybciej to zrobimy, tym szybciej ekipy ENEA będą mogły przystąpić do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Altariela 22.05.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 A czy zostało określone GDZIE te płyty będą położone? Czy na całym osiedlu czy tylko na wybranych według nikomu nieznanego klucza fragmentach osiedla? Jako że moja działka jest na końcu końców obawiam się, że droga może tam nie dotrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts