kneru 05.09.2005 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Witam.Dzisiaj za 1l oleju opałowego wołają 3zł!!!!!!!!!!!Myślę że czas przejść na olej rzepakowy po cenie 1,8zł za litr.Podobno trzeba wstępnie podgrzać olej aby dobrze się spalał.Co należy przerobić w palniku olejowym?Czy ktoś już grzeje rzepakiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 05.09.2005 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 pójdę krok dalej, czy ktoś już jeździ na oleju rzepakowym? czy montował jakąś nagrzewnicę w samochodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.09.2005 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A po co montowac? wiekszośc nowych samochodów z silnikiem diesla ma podgrzewane paliwo przed wejściem do filtra:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 05.09.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 a próbowałeś na tym jeździć? W dystrybutorze olej napędowy ma konsystencję wody. a rzepakowy oleistą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.09.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Konzystencja wody to troche za dużo powiedziane:-) Z drugiej strony - gdzie jest taki tani rzepak? Szukałem wszedzie i był w cenie opału a w krzakach łatwiej sie leje z banki 20 niż z 5 0-Żartowałem oczywiscie A na serio to jeżdzenie na rzepaku wiąze się z koniecznoiścią odprowadzenia podatków: drogowego i akcyzowego:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.09.2005 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Konzystencja wody to troche za dużo powiedziane:-) Z drugiej strony - gdzie jest taki tani rzepak? Szukałem wszedzie i był w cenie opału a w krzakach łatwiej sie leje z banki 20 niż z 5 0-Żartowałem oczywiscie A na serio to jeżdzenie na rzepaku wiąze się z koniecznoiścią odprowadzenia podatków: drogowego i akcyzowego:-) I tak zaraz zbanuja ten wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.09.2005 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Zeby nie bylo niejasności - mam auto na gaz:-)To tak dw. UKS które zapewne też zagladaja na forum:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 05.09.2005 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A na serio to jeżdzenie na rzepaku wiąze się z koniecznoiścią odprowadzenia podatków: drogowego i akcyzowego:-) a niby czemu? na olej roślinny nie ma akcyzy i podatku drogowego. jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.09.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Na opałowy też nie a madat można dostać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godul1 05.09.2005 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 To wracając do tematu:-) Przy okazji wprowadzania ustawy o biokomponentach głośno sie mówiło o problemach z uszczelnieniem starych silników które mogły by rozpuszczac te biododatki. Nowe konstrukcje nie sa juz narazone na tego typu problemy jednak czysty olej rzepakowy może szkodzić dośc precyzyjnej aparaturze wtryskowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 05.09.2005 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 http://www.instalsystem.pl/document,,id,24376.html A tutaj taki właśnie palnik http://www.intercal.pl/zuzytypaln.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 05.09.2005 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A na serio to jeżdzenie na rzepaku wiąze się z koniecznoiścią odprowadzenia podatków: drogowego i akcyzowego:-) a niby czemu? na olej roślinny nie ma akcyzy i podatku drogowego. jeszcze. No wlasnie JESZCZE nie ma ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 05.09.2005 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 A tak na powaznie pomysl uwazam za doskonaly !! Czasy taniej ropy sie skonczyly + pazernosc panstwa = olej opalowy juz nigdy nie bedzie tani . Moze ktos wie jak praktyce wyglada taka przerobka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kneru 05.09.2005 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 BARDZO PROSZĘ NA TEMAT Sprawa paliw do aut jest interesująca, ale są inne grupy dyskusyjne. Wracając do tematu wyczytałem że wystarczy olej rzepakowy wstępnie podgrzać do ok 85st/C. Tylko czy trzeba podnieść ciśnienie w pompie, i czy sam rzepak się zapali?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 05.09.2005 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Z uwagi na dużą zawartość komponentów nienasyconych (reszty kwasów organicznych z podwójnymi wiązaniami) olej rzepakowy prawdopodobnie będzie bardziej kopcił niż napędowy lub "klasyczny" opałowy - w których to ogranicza się raczej ilość węglowodorów z podwójnymi wiązaniami. Na ile ta zwiększona emisja sadzy ( i zarastanie komina) będzie mieć znaczenie - nie wiem (grzeję gazem).A pamiętajcie też że tzw. biokomponenty to często tylko estry otrzymywane z transestryfikacji oleju rzepakowego np. metanolem - dzięki czemu lepkość takiego produktu jest niższa - tzn. niekoniecznie można używać oleju rzepakowego "wprost" jako paliwa pozdr - Krzysiek[dla jasności - chemik, choć może nie-specjalista od paliw] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekm22 05.09.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Z uwagi na dużą zawartość komponentów nienasyconych (reszty kwasów organicznych z podwójnymi wiązaniami) olej rzepakowy prawdopodobnie będzie bardziej kopcił niż napędowy lub "klasyczny" opałowy - w których to ogranicza się raczej ilość węglowodorów z podwójnymi wiązaniami. Na ile ta zwiększona emisja sadzy ( i zarastanie komina) będzie mieć znaczenie - nie wiem (grzeję gazem). A pamiętajcie też że tzw. biokomponenty to często tylko estry otrzymywane z transestryfikacji oleju rzepakowego np. metanolem - dzięki czemu lepkość takiego produktu jest niższa - tzn. niekoniecznie można używać oleju rzepakowego "wprost" jako paliwa pozdr - Krzysiek [dla jasności - chemik, choć może nie-specjalista od paliw] Potrzeba matka wynalazkow !! Sadze pojawi sie na rynku paliwo zastepujace klasyczny olej opalowy , w ktorym to olej rzepakowy bedzie sporym procentem .... I TYLKO ZEBY OD RAZU AKCYZY NIE DOWALILI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 05.09.2005 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 To proponuję smalec - też da się stopić, mniej kopci niz olej rzepakowy, większa wartość opałowa (więcej wodoru w stos. do węgla) Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kneru 05.09.2005 16:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 "Sadze pojawi sie na rynku paliwo zastepujace klasyczny olej opalowy , w ktorym to olej rzepakowy bedzie sporym procentem .... I TYLKO ZEBY OD RAZU AKCYZY NIE DOWALILI " Myślę że jak nie da się na tym jeździć to akcyza będzie niska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 05.09.2005 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Ogladalem program w TV,w ktorym pokazywali ludzi i ich samochody jezdzace na oleju rzepakowym.Cala trudnosc polega na tym,ze olej musi byc podgrzany do ,nie pamietam jakiej,temperatury.Zeby mogl byc uzywany jako paliwo.Robia to w ten sposob,ze montuja drugi zbiornik na olej, z grzalka.Silnik zapala na benzynie,nastepnie podczas jazdy przelacza sie na olej.Jest gdzies strona www z opisem szczegolow. Moim zdaniem,ciekawszym pomyslem na tania jazde,jest zasilanie silnika gazem z sieci.Honda ,w Californii,sprzedaje juz takie samochody i doklada do nich gratis instalacje,ktora wiesza sie na scianie domu i ktora tloczy gaz z sieci do zbiornika samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 05.09.2005 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 W Czechach na prawie każdej stacji benzynowej można dostać 'biodiesel'. Nie wiem, dokładanie z czego jest, natomiast na takim jeździłem. Z rury wydechowej lekki zapach (smród, jak kto woli) smażonych frytek. Nie wszystkie samochodu są dopuszczone przez producenta na taki olej. Ale Skoda Octavia tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts