Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Olej rzepakowy zamiast OPAŁOWEGO, co o tym myślicie??

kneru

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konzystencja wody to troche za dużo powiedziane:-)

Z drugiej strony - gdzie jest taki tani rzepak?:-)

Szukałem wszedzie i był w cenie opału a w krzakach łatwiej sie leje z banki 20 niż z 5 :-) 0-Żartowałem oczywiscie

A na serio to jeżdzenie na rzepaku wiąze się z koniecznoiścią odprowadzenia podatków: drogowego i akcyzowego:-)

Konzystencja wody to troche za dużo powiedziane:-)

Z drugiej strony - gdzie jest taki tani rzepak?:-)

Szukałem wszedzie i był w cenie opału a w krzakach łatwiej sie leje z banki 20 niż z 5 :-) 0-Żartowałem oczywiscie

A na serio to jeżdzenie na rzepaku wiąze się z koniecznoiścią odprowadzenia podatków: drogowego i akcyzowego:-)

I tak zaraz zbanuja ten wątek.:-)

To wracając do tematu:-) Przy okazji wprowadzania ustawy o biokomponentach głośno sie mówiło o problemach z uszczelnieniem starych silników które mogły by rozpuszczac te biododatki. Nowe konstrukcje nie sa juz narazone na tego typu problemy jednak czysty olej rzepakowy może szkodzić dośc precyzyjnej aparaturze wtryskowej.

Z uwagi na dużą zawartość komponentów nienasyconych (reszty kwasów organicznych z podwójnymi wiązaniami) olej rzepakowy prawdopodobnie będzie bardziej kopcił niż napędowy lub "klasyczny" opałowy - w których to ogranicza się raczej ilość węglowodorów z podwójnymi wiązaniami. Na ile ta zwiększona emisja sadzy ( i zarastanie komina) będzie mieć znaczenie - nie wiem (grzeję gazem).

A pamiętajcie też że tzw. biokomponenty to często tylko estry otrzymywane z transestryfikacji oleju rzepakowego np. metanolem - dzięki czemu lepkość takiego produktu jest niższa - tzn. niekoniecznie można używać oleju rzepakowego "wprost" jako paliwa

pozdr - Krzysiek

[dla jasności - chemik, choć może nie-specjalista od paliw]

Z uwagi na dużą zawartość komponentów nienasyconych (reszty kwasów organicznych z podwójnymi wiązaniami) olej rzepakowy prawdopodobnie będzie bardziej kopcił niż napędowy lub "klasyczny" opałowy - w których to ogranicza się raczej ilość węglowodorów z podwójnymi wiązaniami. Na ile ta zwiększona emisja sadzy ( i zarastanie komina) będzie mieć znaczenie - nie wiem (grzeję gazem).

A pamiętajcie też że tzw. biokomponenty to często tylko estry otrzymywane z transestryfikacji oleju rzepakowego np. metanolem - dzięki czemu lepkość takiego produktu jest niższa - tzn. niekoniecznie można używać oleju rzepakowego "wprost" jako paliwa

pozdr - Krzysiek

[dla jasności - chemik, choć może nie-specjalista od paliw]

Potrzeba matka wynalazkow !! :)

Sadze pojawi sie na rynku paliwo zastepujace klasyczny olej opalowy , w ktorym to olej rzepakowy bedzie sporym procentem .... I TYLKO ZEBY OD RAZU AKCYZY NIE DOWALILI :evil:

Ogladalem program w TV,w ktorym pokazywali ludzi i ich samochody jezdzace na oleju rzepakowym.

Cala trudnosc polega na tym,ze olej musi byc podgrzany do ,nie pamietam jakiej,temperatury.Zeby mogl byc uzywany jako paliwo.

Robia to w ten sposob,ze montuja drugi zbiornik na olej, z grzalka.

Silnik zapala na benzynie,nastepnie podczas jazdy przelacza sie na olej.

Jest gdzies strona www z opisem szczegolow.

Moim zdaniem,ciekawszym pomyslem na tania jazde,jest zasilanie silnika gazem z sieci.Honda ,w Californii,sprzedaje juz takie samochody i doklada do nich gratis instalacje,ktora wiesza sie na scianie domu i ktora tloczy gaz z sieci do zbiornika samochodu.

W Czechach na prawie każdej stacji benzynowej można dostać 'biodiesel'. Nie wiem, dokładanie z czego jest, natomiast na takim jeździłem. Z rury wydechowej lekki zapach (smród, jak kto woli) smażonych frytek. Nie wszystkie samochodu są dopuszczone przez producenta na taki olej. Ale Skoda Octavia tak.