Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POROTHERM bez docieplenia -doświadczenia mieszkańców

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wobec tego nie jest wymagane ocieplenie, przynajmniej według normy dla ściany jednowarstwowej. My jednak (budowaliśmy z 44cm plus ciepła zaprawa) będziemy dawac ocieplenie z WEŁNY. Zastanawiamy się tylko nad grubością: 5 czy 8 czy też 10cm.

To po co dawaliście PTH 44 a nie 25 jak teraz ocieplacie. Szkoda kasy no i przy 10 cm wełny jaki gruby mur Ci wyjdzie.

Wobec tego nie jest wymagane ocieplenie, przynajmniej według normy dla ściany jednowarstwowej. My jednak (budowaliśmy z 44cm plus ciepła zaprawa) będziemy dawac ocieplenie z WEŁNY. Zastanawiamy się tylko nad grubością: 5 czy 8 czy też 10cm.

Przepraszam, ale to chyba jakieś nieporozumienie.

Budujesz system jednowarstwowy (44 na zaprawie ciepłochronnej - jak w książce) i teraz zamierzasz dać wełnę???

Toć to chyba najdroższe rozwiązanie z możliwych.

Albo system jednowarstwowy, albo najtańszy pustak + wełna...zawsze mi się tak wydawało.

To po co dawaliście PTH 44 a nie 25 jak teraz ocieplacie. Szkoda kasy no i przy 10 cm wełny jaki gruby mur Ci wyjdzie.

Mój ojciec też mnie o to pyta .... Powiem tak: w przypadku tynków tradycyjnych muszę zatrudnić fachowców. W przypadku wełny - zrobie to sam lub "przy pomocy" rodziny za free. Koszty tutaj będą tylko kosztami materiału - które wyniosą tyle samo co materiały i robocina zwykłego tynku. Wobec powyższego: jeżeli kosztuje to tyle samo (albo prawie tyle samo) - wybrałem wariant korzystniejszy "energetycznie". Co do grubości ścian to wiem i dlatego może wybiorę wełnę grubości 8 lub 5 cm. Liczę na niesamowicie niskie koszty ogrzewania :)

Budujesz system jednowarstwowy (44 na zaprawie ciepłochronnej - jak w książce) i teraz zamierzasz dać wełnę???

Albo system jednowarstwowy, albo najtańszy pustak + wełna...zawsze mi się tak wydawało.

Kurcze nie spodziewałem się takiej reakcji... Rozwiązanie owszem drogie, kiedy wykorzystuje się zaprawę gotową. Ja kupowałem oddzielnie perlit i zaprawę robiłem sam, więc aż tak drogo nie było - był o tym wątek. Tu przyznaję się do mojej "mądrości inaczej". Gdybym na początku wiedział

o kosztach tynkowania i ogólnym bilansie, to oczywiście budowałbym z maxa. Dodam, że pustaki phoromur kupiłem w bardzo dobrej cenie. Jeszcze raz podkreślam: dla mnie koszt tynkowania tradycyjnego = koszt ocieplenia wełną.

44 -ka + 12 cm. wełny BOŻE ŚWIĘTY !!!!! ludzie co z wami się dzieje????

to musi być chyba "żart" wiem że źródła energi są coraz droższe i ludziom odwala ale NIE PRZESADZAJMY

Nie bij tak mocno, nie pisałem 12.... :)

jak chcesz koniecznie ocieplac to zrób tradycyjną ściane 2 warstwową po co marnować PTH 44 i ładować kasę albo zrób sobie 3 warstwową na jedno wyjdzie zawsze bedziesz miał ciepłe ściany skup sie na izolacji dachu i oknach

Kurcze nie spodziewałem się takiej reakcji... Rozwiązanie owszem drogie, kiedy wykorzystuje się zaprawę gotową. Ja kupowałem oddzielnie perlit i zaprawę robiłem sam, więc aż tak drogo nie było - był o tym wątek. Tu przyznaję się do mojej "mądrości inaczej". Gdybym na początku wiedział

o kosztach tynkowania i ogólnym bilansie, to oczywiście budowałbym z maxa. Dodam, że pustaki phoromur kupiłem w bardzo dobrej cenie. Jeszcze raz podkreślam: dla mnie koszt tynkowania tradycyjnego = koszt ocieplenia wełną.

Toć ta reakcja nie jest taka zła :wink:

Dosadna, ale grzeczna :wink:

44 -ka + 12 cm. wełny BOŻE ŚWIĘTY !!!!! ludzie co z wami się dzieje????

to musi być chyba "żart" wiem że źródła energi są coraz droższe i ludziom odwala ale NIE PRZESADZAJMY

Nie bij tak mocno, nie pisałem 12.... :)

jak chcesz koniecznie ocieplac to zrób tradycyjną ściane 2 warstwową po co marnować PTH 44 i ładować kasę albo zrób sobie 3 warstwową na jedno wyjdzie zawsze bedziesz miał ciepłe ściany skup sie na izolacji dachu i oknach

za późno, już domeczek stoi ....

Okna pcv GELEAN, pięcio komorowe. Na poddasze mam zamiar dać 20 cm wełny. Może 25, jak nie będzie dużo drożej, zobaczymy

tak ale przy 44 też nie jest wymagane docieplenie a jednak docieplacie , ciekawa jestem z jakiego powodu ?

Widzę że budujecie w Beskidach , my też , a konkretnie w Brennej .

:D

Okolice Szczyrku - miejscowość Godziszka położona u podnóża góry Skrzyczne - fantastyczne położenie ....