Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POROTHERM bez docieplenia -doświadczenia mieszkańców

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ekipa mówi że są ok i nie ma dużo stłuczek. Osobiście (jako elektryk 8) ) stwierdzam że wizualnie są bardzo "różne" jedne ciemne, inne blade. W porównaniu do Porothermu to wyglądają tak sobie. Tak czy inaczej jest to normalny MAX kl 15 i ,mimo że szukałem informacji, nie jest mi wiadomo żeby w tamtej promocji sprzedawano jakiś śmieć. Jak chałupa się nie zawali to będzie OK :wink:

Śledzę temat porothermu 44 od jakiegoś czasu ( sam wybudowałem z tego materiału) i zauważyłem, że w tej chwili nikt nie jest w stanie powiedzieć czy to dobry materiał, czy spełnia warunki termiczne itd. Zweryfikują się te informacje za kilka lat kiedy ludzie będą mieli większe doświadczenie. Teraz można tylko zaryzykować i czekać. Myśle że trzeba też wziąść pod uwagę to że zimy nie są już takie mroźne jak kiedyś.

jak bys dobrze prześledził to są opinie ludzi którzy mieszkają od paru lat i opinie ludzi którzy mają znajomych albo rodziców którzy również mieszkają po kilka lat WSZYSTKIE POZYTYWNE

Śledzę temat porothermu 44 od jakiegoś czasu ( sam wybudowałem z tego materiału) i zauważyłem, że w tej chwili nikt nie jest w stanie powiedzieć czy to dobry materiał, czy spełnia warunki termiczne itd. Zweryfikują się te informacje za kilka lat kiedy ludzie będą mieli większe doświadczenie. Teraz można tylko zaryzykować i czekać. Myśle że trzeba też wziąść pod uwagę to że zimy nie są już takie mroźne jak kiedyś.

jak bys dobrze prześledził to byś znalazł opinie ludzi którzy mieszkają od paru lat i opinie ludzi którzy mają znajomych albo rodziców którzy również mieszkają po kilka lat WSZYSTKIE POZYTYWNE

... Co do grubości ścian to wiem i dlatego może wybiorę wełnę grubości 8 lub 5 cm. Liczę na niesamowicie niskie koszty ogrzewania :)

.. no to sie przeliczysz, bo przez ściany "ucieka" tylko ok.16% ciepła. Reszta to podłogi, dach, przedewszystkim wentylacja, otwory, etc.

Sam mieszkam w domu z PTH 44 (projekt Kornelia z Archipelagu po drobncyh przerobkach salonu) na zaprawie ciepłochronnej. Na zimę zrobiono mi tynk cementowo-wapienny. Dom w zimę był bardzo cieply. Teraz w lato jest dość chłodny. Choć przy bardzo długich upalach (lipiec) robilo się w domu równiez troszkę za ciepło, ale bardziej to jest w moim przypadku związane z sytuowaniem domu, dokładnie rzecz ujmując od strony południowej w salonie mam dwa bardzo duże okna (2 m szerokości). W zime wilgotnośc wahała się od 40 do 40-paru % (wydawalo mi się, ze jest za sucho - przynajmniej tak to odczuwaliśmy). Wiosna to wilgotnośc w granicach 50%, teraz lato to okolo 50-55%.

Cieplota w takim domu jest dośc dziwnie odczuwalna. Np. temp. w zimę w domu wynosila 21 C a my chodziliśmy na krótkie rękawki i wydawalo się nam, ze jest za ciepło. nam "szczurom blokowym" marznącym w bloku przy 21 C. nawet termometr wymieniłem ale poprzedni byl sprawny.

Ogrzewanie mamy mieszane (podłogówka + centralne) + okazyjnie kominek w salonie, niestety bez rozprowadzenia. Przy paleniu kominkiem w salonie temperatura bardzo wyraźnie wzrastała.

Wogóle na odczuwalna ciepłotę w domu ma wpływ wiele innych czynników. Np. nasze okna w salonie od południa sa pewnym zmrtwieniem w lato (opuszczone żaluzje), ale np. w zimę, w słoneczny dzień, ogrzewanie wogole się w salonie nie włącza. Równie ciekawym spostrzezeniem jest abinet w którym oswietlenie satnowi 8 hlogenów i w którym jest komputer stacjonarny. Gdy wchodzę do gabinetu grzejnik grzeje. Zapalam halogeny, wlączam komputer, te urządzenia oddaja dużą ilość ciepła i grzejnik się wyłacza na dobre. także ciepło to NIE TYLKO sciany. to wiele, wiele innych elementów. A ekonomia ciepła to temat na zupełnie inną dyskusję. To nie jest tak, ze na 44 cm rzucę 10 cm wełny i będe miał ciepły dom. Wcale niekoniecznie. Bo to zależy od mnóstwa innych spraw. Na koniec pare liczb.

Sezon październik-wrzesień, ogrzewania calego dołu domu 150 m2 doł + utrzymywanie temp. 12-14 C na górze jeszcze nie zamieszkałej + ciepła woda to około 2200 dm3 oleju opałowego. Dom świezutki, budowa rozpoczeta w 2003 r. w 2004 się wprowadzilismy.

Żyjemy i nie marzniemy ;-).

Całkowicie popieram Ronin-a. Przecież 1m2 szyby o standardowym dziś współczynniku 1,1 (kiedys to była ciepła szyba !) przepuści tyle ciepła co prawie 4 m2 ściany o współczynniku 0,3!. Naprawdę trzeba patrzeć na całość. W moim salonie też będę miał "ogromne" okna 1,8x1,4 m i wyjście na taras 2,2x2,8 metra. Sam się waham czy tego nie zmniejszyć. Myślę sobie jednak, że przy moim ogrzewaniu węglowym, bo na takie jestem nastawiony, nie pójdę z torbami i nie będę marzł. Trzeba pamiętać że inwestycja w docieplanie zwraca się b. powoli !!! Dla ogrzewania węglowego jest to czasem ponad 50 lat.

MAX-y z Leiera kupione w końcówce 2004 roku - wtedy była taka promocja. Kupowałem w PSB Carmex Rybnik (teraz Racibórz lub Wodzisław bo z Rybnika się wyprowadzili). Może będę coś miał w tej cenie do odsprzedania - zobaczę za ok 3 tyg.

Byłem w psb i tu i tu ale szkoda czasu na nich ...chyba najwieksze łosie budowlane tam robią :evil:

z Leiera widziałem najtaniej za 1.95zł ....jakie zdanie ma o nim Twoja ekipa?

witam

w okolicach staszowa max z leiera kosztuje1,50 a z wienerberga 1,60

MAX-y z Leiera kupione w końcówce 2004 roku - wtedy była taka promocja. Kupowałem w PSB Carmex Rybnik (teraz Racibórz lub Wodzisław bo z Rybnika się wyprowadzili). Może będę coś miał w tej cenie do odsprzedania - zobaczę za ok 3 tyg.

Byłem w psb i tu i tu ale szkoda czasu na nich ...chyba najwieksze łosie budowlane tam robią :evil:

witam

witam

Pozwolilem sobie ponownie zrobic rozeznanie ...Pani z rozbrajającą szczeroscia stwierdzila ze mają promocje za jedyne 2.20 ..no moze gdybym na kawke zaprosił to 2.00 :wink: ...ale na tym koniec