Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POROTHERM bez docieplenia -doświadczenia mieszkańców

Recommended Posts

44 -ka + 12 cm. wełny BOŻE ŚWIĘTY !!!!! ludzie co z wami się dzieje????

to musi być chyba "żart" wiem że źródła energi są coraz droższe i ludziom odwala ale NIE PRZESADZAJMY

Nie bij tak mocno, nie pisałem 12.... :)

jak chcesz koniecznie ocieplac to zrób tradycyjną ściane 2 warstwową po co marnować PTH 44 i ładować kasę albo zrób sobie 3 warstwową na jedno wyjdzie zawsze bedziesz miał ciepłe ściany skup sie na izolacji dachu i oknach

za późno, już domeczek stoi ....

Okna pcv GELEAN, pięcio komorowe. Na poddasze mam zamiar dać 20 cm wełny. Może 25, jak nie będzie dużo drożej, zobaczymy

jak dobrze jest wymurowane, mało mostków albo wcale TO OLEJ TEN STYROPIAN przerost formy nad treścią

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko pozostaje kwestia otynkowania - a dokładnie kosztów. tak jak wspominałem dla mnie one są takie same. Co do mostków to ... różnie. Wydaje mi się że wieńce i nadproża mam kiepsko zaizolowane: robiłem tak patrząc od zewnątrz ->pustak (połówka Phoromuru) 12 cm, 5 cm styropian, belka żelbetonowa, cegła zwykła ułożona na lewantkę (6cm)

Tylko pozostaje kwestia otynkowania - a dokładnie kosztów. tak jak wspominałem dla mnie one są takie same. Co do mostków to ... różnie. Wydaje mi się że wieńce i nadproża mam kiepsko zaizolowane: robiłem tak patrząc od zewnątrz ->pustak (połówka Phoromuru) 12 cm, 5 cm styropian, belka żelbetonowa, cegła zwykła ułożona na lewantkę (6cm)

wytynkuj tynkiem ciepłochronnym i już!!

Moze i ja sie poradze, bo mielismy budowac z 44 porotherma. Jednak kierownik przekonal nas, ze nie ma sensu dawac takiego grubego pustaka gdy na rogach budynkow beda szly betonowe wience ze zbrojeniem ( szkody gornicze ) przez ktore bedzie uciekac cieplo, czyli i tak trzeba domek ocieplic. Dlatego zdecydowalismy sie budowac z 38 i dac na to ocieplenie, prawdopodobnie ze styropianu tylko nie wiem jakiej grubości. Niby 38 to mur jednowarstwowy, ale nie chce ryzykowac zbyt cienkim styropianem przy takich mostkach termicznych.

wytynkuj tynkiem ciepłochronnym i już!!

duże koszty, większe niż tynk systemowy

Moze i ja sie poradze, bo mielismy budowac z 44 porotherma. Jednak kierownik przekonal nas, ze nie ma sensu dawac takiego grubego pustaka gdy na rogach budynkow beda szly betonowe wience ze zbrojeniem ( szkody gornicze ) przez ktore bedzie uciekac cieplo, czyli i tak trzeba domek ocieplic. Dlatego zdecydowalismy sie budowac z 38 i dac na to ocieplenie, prawdopodobnie ze styropianu tylko nie wiem jakiej grubości. Niby 38 to mur jednowarstwowy, ale nie chce ryzykowac zbyt cienkim styropianem przy takich mostkach termicznych.

Słyszałam od fachowców że porothermu nie dociepla się styropianem ,bo robi się z domu "termos".Najlepsza w takim wypadku jest wełna .

Słyszałam od fachowców że porothermu nie dociepla się styropianem ,bo robi się z domu "termos".Najlepsza w takim wypadku jest wełna .

Przecież o to chodzi, aby w domu był "termos"..........czyli długo utrzymywało się ciepło. A czy fachowcy powiedzieli Ci, co się zrobi, jak się ociepli wełną ? No bo skoro nie będzie termosu, to w jaki sposób zapewnić ciepło wewnątrz ?

ciekawa wymiana poglądów :D

nasz projekt w oryginale był na poro 44 bez dalszego ocieplenia. zbudowaliśmy z maxa 29 i 15 cm styro. tej zimy zobaczymy jak trzyma ciepło.

co do docieplania poro 44 i więcej (widziałem parę domów ze styro położonym na 50 !) to jest to dla mnie niezrozumiałe. bo skoro ktoś już wydaje 5 zł za jeden pustak to rozumiem, że jest przekonany do jego właściwości izolacyjnych. ja nie byłem przekonany i wybrałem maxa. znajomek, który buduje właśnie z poro 44 ma zamiar ocieplać. na moje pytanie: dlaczego ? odpowiada, że kilku jego znajomych tak robi a poza tym im grubsza ściana tym lepsza izolacja.

myślę zatem, że ocieplanie poro jest kwestią przekonań (co do właściwości poro) a przede wszystkim kasy...

Przecież o to chodzi, aby w domu był "termos"..........czyli długo utrzymywało się ciepło. A czy fachowcy powiedzieli Ci, co się zrobi, jak się ociepli wełną ? No bo skoro nie będzie termosu, to w jaki sposób zapewnić ciepło wewnątrz ?

Wydaje mi sie ze chodzi tu o "oddychanie scian", poglad ktory osobiscie uwazam za mit ( dyfundowanie pary wodnej przez ściany to zaledwie 3%, gdzie 97% to wentylacja ) Ale zanim będziemy ocieplać napewno poczytam jeszcze o tym. Jak narazie przychylam sie do styropianu, tylko grubość mnie zastanawia, czy 5,8 cm wystarczy ?

Widzę że gruby porotherm + ocieplenie to wcale nie taka rzadkość. Ja podchodząc do budowy dużo liczyłem i wyszło mi że wolę zrobić ścianę z MAX-a a dopiero potem docieplać (rozłożenie kosztów w czasie). Maxy kupiłem za dobrą cenę (1,65 - ok 36 PLN za m2). Napewno nie budowałbym z porothermu żeby potem docieplać, nawet w przypadku PTH25 bo jest droższy od MAX-a.

Jaki będzie charakter użytkowania Waszego domu? Czy jest to dom na weekendy czy na co dzień? Jeżeli na weekendy to darujcie sobie ocieplanie bo dłuuuugo się Wam nie zwróci w oszczędnościach. Mój szwagier docieplił dom zbudowany ze zwykłych "hasioków" czyli żużlobetonu 8 cm wełny. Teraz zimą ma tak gorąco że trudno u niego wytrzymać (prawdę mówiąc ma też trochę za mocny kocioł węglowy :-) którym nie można już słabiej grzać).

Na forum czasem pojawia się mądra rada: oszczędzajcie pieniądze na wykończenie bo ono może pochłonąć każdą ich ilość

Pozdrawiam

pzw napisał:

Wydaje mi sie ze chodzi tu o "oddychanie scian", poglad ktory osobiscie uwazam za mit ( dyfundowanie pary wodnej przez ściany to zaledwie 3%, gdzie 97% to wentylacja ) Ale zanim będziemy ocieplać napewno poczytam jeszcze o tym. Jak narazie przychylam sie do styropianu, tylko grubość mnie zastanawia, czy 5,8 cm wystarczy ?

Dokładnie tak jest Lharhard. W zasadzie to powinienem do mojego postu dadać jakieś szydercze mordki, albo usmiechy - wtedy bardziej czytelny byłby mój punkt widzenia na temat termosów w budownictwie.

Jak ktoś na PH 44 lub 50 daje 8- 10-12 cm ocieplenia to zaraz słyszy się głosy, że to zbytek , ale jak gość jeden z drugim sra w złoty sracz to OK

Też masz racje Patos........w gruncie rzeczy to indywiduana sprawa, co każdy robi na swoim. Jeśli ktoś chce mieć dodatkowe ocieplenie, to niech je robi i się dobrze czuje w swoim domu. Jego decyzja i jego koszty, ale też jego przekonanie, że zrobił właściwie.

Ja jednak spróbuje pokazać, że ocieplanie Porothermu 44 i 50 cm, nie jest specjalnie dobrym rozwiazaniem...........może ktoś podzieli mój pogląd ?

http://republika.pl/qgiel/PORO44C.jpg

i

http://republika.pl/qgiel/PORO50ZC.jpg

Oto wykresy rozkładu temperatury dla jednowarstwowej ściany z Poro 44 i 50 cm grubości na zaprawie ciepłoochronnej.

Teraz to samo, ale z dociepleniem z wełny o grubości 10 cm:

http://republika.pl/qgiel/PORO44CW.jpg

i

http://republika.pl/qgiel/PORO50CW.jpg

Wszystko wygląda wspaniale po dociepleniu. Opór cieplny ściany bardzo wzrósł, współczynnik U odpowiednio zmalał do atrakcyjnego poziomu.

Tylko jedno mnie zastanawia - czemu wełna z "docieplenia" jest dla zadanych warunków całkowicie przemarznięta ?

I od razu odpowiadam......... bo rodzaj materiału( ceramika poryzowana) i jego grubość zostały tak dobrane, aby zapobiec ucieczce ciepła z wnętrza domu. Dlatego w przypadku tych konkretnych materiałów nie ma szans na to, aby powstała klasyczna bariera ściana - docieplenie, która wygląda tak :

http://republika.pl/qgiel/Silka24S14.jpg

Jak widać na obrazku, cała ściana nośna ma bardzo wysoką dodatnią temperaturę co wpływa stabilizująco na temperaturę wnętrza domu i w zasadzie uwalnia od jakichkolwiek problemów ( zazwyczaj mocno przesadzanych, ale rzeczywistych) zwiazanych z wilgocią w ścianie.

Ten ostatni model osobiście uważam za bardziej naturalny dla naszych szerokości geograficznych, niekoniecznie z silikatami - są i inne materiały do wyboru i niosący mniejsze ryzyko rozczarowań. Ale to moja opinia.

Co do wyboru wełny czy styropianu, to dla U ściany nie ma właściwie znaczenia, bo oba ocieplacze izoluja bardzo podobnie. Osobiście preferuje styropian - lubie termosy ;-).

Kończąc te wywody poddaję do rozważenia jeszcze koszty docieplenia Poro 44 czy 50 w funkcji uzyskanych oszczędności na energii cieplnej.

Może się okazać, że zwrot będzie bardzo długi, szczególnie, jeśli docieplenie prowadzi wynajeta firma. Co prawda U ściany po dociepleniu jest bardzo atrakcyjne, ale jest to wynikiem podstawienia danych do wzoru. Jak w istocie zachowuje się w rzeczywistych warunkach przemrożone ocieplenie.........???

Widzę że gruby porotherm + ocieplenie to wcale nie taka rzadkość. Ja podchodząc do budowy dużo liczyłem i wyszło mi że wolę zrobić ścianę z MAX-a a dopiero potem docieplać (rozłożenie kosztów w czasie). Maxy kupiłem za dobrą cenę (1,65 - ok 36 PLN za m2). Napewno nie budowałbym z porothermu żeby potem docieplać, nawet w przypadku PTH25 bo jest droższy od MAX-a.

Jaki będzie charakter użytkowania Waszego domu? Czy jest to dom na weekendy czy na co dzień? Jeżeli na weekendy to darujcie sobie ocieplanie bo dłuuuugo się Wam nie zwróci w oszczędnościach. Mój szwagier docieplił dom zbudowany ze zwykłych "hasioków" czyli żużlobetonu 8 cm wełny. Teraz zimą ma tak gorąco że trudno u niego wytrzymać (prawdę mówiąc ma też trochę za mocny kocioł węglowy :-) którym nie można już słabiej grzać).

Na forum czasem pojawia się mądra rada: oszczędzajcie pieniądze na wykończenie bo ono może pochłonąć każdą ich ilość

Pozdrawiam

Gdzie kupiłes te maxy ? i z jakiej firmy ?

MAX-y z Leiera kupione w końcówce 2004 roku - wtedy była taka promocja. Kupowałem w PSB Carmex Rybnik (teraz Racibórz lub Wodzisław bo z Rybnika się wyprowadzili). Może będę coś miał w tej cenie do odsprzedania - zobaczę za ok 3 tyg.

Byłem w psb i tu i tu ale szkoda czasu na nich ...chyba najwieksze łosie budowlane tam robią :evil:

z Leiera widziałem najtaniej za 1.95zł ....jakie zdanie ma o nim Twoja ekipa?

Śledzę temat porothermu 44 od jakiegoś czasu ( sam wybudowałem z tego materiału) i zauważyłem, że w tej chwili nikt nie jest w stanie powiedzieć czy to dobry materiał, czy spełnia warunki termiczne itd. Zweryfikują się te informacje za kilka lat kiedy ludzie będą mieli większe doświadczenie. Teraz można tylko zaryzykować i czekać. Myśle że trzeba też wziąść pod uwagę to że zimy nie są już takie mroźne jak kiedyś.