Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy we?na mineralna podzieli los azbestu?

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

brzoza,

też nie kwestionuję. Za biurkiem nigdy nie siedzialem ( chybaże, że w szkole). Sam często wlasnoręcznie wykonuję tę pracę. Gryzie, to normalne - wata jest taka i już. Idąc ulicą, też wdychasz obrzydlistwa, i co? maskę zalożysz? dzisiaj szkodzi wszystko.( no, może 90% wszystkiego :smile:.

no to wszystko, co chcialem na ten temat.

hej! niech moc będzie z wami.

"Nawiazujac do Pana pytania nt szkodliwosci welny mineralnej postaram sie wyjasnic jak sprawy sie maja:

Welna mineralna jest obecnie jednym z najdokladniej przebadanych materialów, byc moze wlasnie dlatego, ze wlókno kojarzylo sie z azbestem, a to wzbudzalo obawy. Badania na duza skale prowadzone byly w Europie i w Ameryce od kilku dziesiecioleci i obejmowaly tysiace ludzi. Powodem kazdych kolejnych badan byl wniosek z poprzednich nie potwierdzajacy podejrzen o realny szkodliwy

(rakotwórczy) wplyw welny kamiennej na ludzi. Prowadzone byly równiez badania na zwierzetach.

Kraje skandynawskie jako pierwsze wycofaly azbest z powodu jego potwierdzonych rakotwórczych wlasciwosci. Sa one jednoczesnie liderami w zdrowych i proekologicznych technologiach, a w

których do izolacji cieplnych wykorzystuje sie glównie welne mineralna (ponad 80%). W tych krajach uznano, ze przy kompleksowej ocenie (efektywnosc, zdrowie, srodowisko) welna jest materialem lepszym od konkurencyjnych pianek

(styropian, poliuretan) z retardantami (srodkami niezbednymi dla uzyskania zdolnosci samogasniecia), które emituja róznego rodzaju lotne substancje, takie jak styren, dichlorobenzen, benzen, toluen).

Oczywiscie, podczas pracy z welna, podobnie jak przy wykonywaniu kazdej pracy, nalezy przestrzegac zasad BHP."

---koniec cytatu

Tyle udało mi się wyciągnąć z Rockwoola.

A poza tym wełna jest mięciutka jak pierzynka, a tarty styropian wydaje pisk powodujący nieprzyjemne ciarki u mnie. Jest to kryterium decydujące :wink:, więc tam gdzie mogę (ściany, dach) daję wełnę, a tam gdzie muszę ze względu na wilgoć (fundamenty, podłogówka) dam styropian. Optymiści więc stwierdzą, że unikam połowy zła (o ile jeden z materiałów jest zdrowy), a pesymiści - że zachoruję na raka albo od włókien albo od chemii, bo nie ma czegoś takiego jak półrak. Jak Wam się podoba odrobina czarnego humoru? A popos - dziadkowi kolegi powiedzieli, że zostało mu 3 miesiące życia (nie wiem z jakiego powodu, ale to nie jest ważne). Co więc miał chłop zrobić? Wziął kszynkę wódki, poszedł w góry (bo był góralem), nawali się jak messerschmitt. Trzy dni go nie było, a potem żył chyba jeszcze ze 20 lat!!! Czy to była zbawienna dezynfekcja? Może zamiast maseczki w trakcie ocieplania flaszka po?

I jak zwykle każda merytoryczna dyskusja kończy się jeśli nie wybitką to wypitką. Albo jednym i drugim. Panowie, czy musicie pić gdzie popadnie?! Piszecie w innych wątkach o zaśmiecaniu forum a właśnie to powyżej czynicie. I kto wodzi rej? Najaktywniejsza elita. To taki dajecie przykład? Macie przecież kawiarnię. Sio! Tylko zanim pójdziecie to posprzątajcie!

Ja bym to nazwał "rozrzedzaniem atmosfery".

Najpierw coś ktoś palnie (jak np.Ja) potem są przeciwnicy, rzadziej zwolennicy,gdy każdy się wyszumi zaczyna się pieprzenie bezsensownych bzdetów.

Tak właśnie tworzy się ...... Elita.

Ckwadrat chyba nie spodziewałeś się ,że producent wełny powie ,że jego produkty są szkodliwe. :smile:

Pamiętajcie o BHP

Plumin