Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy we?na mineralna podzieli los azbestu?

Recommended Posts

Bobiczek - spokonie bez paniki. Ja tam daje wełnę, a jak dojdą do wniosku, że szkodliwa, to będziemy (odpowiednie firmy) pruli domy i wkładali jakoweś inne świństwo. :wink: Ja tam wierzę Alancie
https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-50998

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

On 2002-12-05 12:38, Alanta wrote:

(...)

Oba te materiały są włóknami mineralnymi i w przeciwieństwie do nieorganicznych włókien naturalnych krystalicznych (azbestu)nie ulegają rozwłóknieniu i nie tworzą tzw. fibryli

(...)

Fibryle osiadają na płucach, organizm próbując je zneutralizować otacza je tkanką, która czasem rakowacieje, natomiast włókna wełny organizm sam wydala, dzięki odpluwaniu i kaszlowi.

Pytanie jak poprzednio. Bazalt i szkło to raczej materiały nieorganiczne, tak jak azbest... ? Gdzie jest różnica ?

I dlaczego fibryle są otaczane tkanką a włókna wełny można wykaszlać ? Czy są różne w rozmiarach czy mają inną strukturę ?

bobiczek, ja zamierzam użyć ekofiber, czyli przetworzoną celulozę (z makulatury) nasączoną solami boru. Piszą, że ma lepszy U niż wełna a w domach szkieletowych (taki jaki planuję) nie potrzeba używać paroizolacji (plastik :smile:) bo ekofiber reguluje wymianę wilgoci.

Aha, i nie mam wujka producenta ekofiberu... :smile:

https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51001

On 2002-12-05 12:38, Alanta wrote:

(...)te materiały są włóknami mineralnymi i w przeciwieństwie do nieorganicznych włókien naturalnych krystalicznych (azbestu) nie ulegają rozwłóknieniu i nie tworzą tzw. fibryli(...)

Fibryle osiadają na płucach, organizm próbując je zneutralizować otacza je tkanką, która czasem rakowacieje, natomiast włókna wełny organizm sam wydala, dzięki odpluwaniu i kaszlowi.

Alanta, czy bazalt i szkło nie są materiałami nieorganicznymi tak jak azbest ?

I dlaczego organizm otacza fibryle tkanką a włókna wełny wykaszluje ? Czy wiesz gdzie tkwi główna różnica ?

bobiczek, jak pisał plumin możesz użyć ekofiberu, ja tak zamierzam. To celuloza (pozyskana z mkulatury) nasączona solami boru. Ma podobno lesze U niż wełna a w domu szkieletowym (taki jaki ja planuje) można dać ekofiber bez paroizolacji (kolejny plastik :smile: )

I nie mam udziałów w produkcji ekofiberu :smile:

https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51003

Ciekawa dyskusja.

Aż dziw bierze, że dopiero teraz się u nas zaczęła. Na te wszystkie tematy prasa zachodnia pisała już od dawna. Dawno też prowadzono tam na ten temat badania. Wyniki są oczywiście znane. Wynik?

Czy ktoś z Was bywał na targach budowlanych w np. Niemczech? Tam na izolacje cieplne preferuje się materiały oparte na włóknach celulozy - płyty pilśniowe porowate. Stosuje się je również na docieplenia budynków murowanych.

Polskie fabryki produkujące płyty pilśniowe porowate, mimo kryzusu u nas, trzymają się świetnie gdyż cała produkacja idzie na eksport - do krajów gdzie płyty te wypierają wszelkie wełny. U nas materiał te zupełnie nie znajduje zastosowania. A szkoda.

Już kilka lat temu, dla jednej z fabryk płyt pilśniowych porowatych opracowaliśmy technologię ocieplania domów szkieletowych tym materiałem. Nawet na Budmie, z producentem i jedną z firm wykonawczych, postawiliśmy cały dom z zastosowaniem płyt pilśniowych porowatych jako izolacji cieplnej i pokazaniem systemu dociepleń zewnętrznych. Niestety, minęły lata, nikt w Polsce płyt pilśniowych porowatych na izolacje cieplne nie stosuje, a firma wykonawcza padła.

https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51020

Ja bym nie panikował. Sytuacja z wełną w stosunku do azbestu jest o tyle korzystniejsza, że nie występuje ona w domu w odkrytej postaci (jak azbest w eternicie na dachach). Jako ocieplenie na ścianie jest przecież przykryta tynkiem z jednej a murem i tynkiem z drugiej strony. Włókna nie przedostaną się zatem do atmosfery i nie trafią do naszych płuc. Nawet zakładając, że się uwolnią ze zbitej masy i są szkodliwe. W szkielecie też chyba mają bariery nie do przebycia. Nie dla promieniowania jonizującego oczywiście - tu mur (jeśli sam nie promieniuje) okaże się na pewno lepszym tłumikiem. Nie wiem natomiast, jak to dokładnie wygląda na poddaszu (w części nieużytkowej), czy tam wełnę się osłania GK. Jeśli nie to może warto?

Wydaje mi się też, że rakotwórcze włókna w azbeście mają skalę mikro a włókna wełny to skala makro (na pewno jeśli chodzi o kłucie rąk). Co do kaszlu to wydaje mi się też, że mógł on być wywołany pyłem, którego składnikiem niekoniecznie były jakieś włókna, może to był kurz, może samej wełny pod jakąkolwiek postacią w nim nie było. Chyba wyciągacie zbyt daleko idące wnioski, które by znaczyły, że każdy pył, pyłek, kurz itp jest rakotwórczy. Ale mogę się mylić.

PS. Ekofiber wygląda mi na materiał palny jeszcze bardziej niż styropian, w końcu to celuloza. Trzeba by zrobić eksperyment z zapalniczką...

[ Ta wiadomość była edytowana przez: ckwadrat dnia 2002-12-05 22:38 ]

https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51029

Tu się bardzo mylisz.

Według klasyfikacji ogniowej ITB - EKOFIBER jest materiałem trudno zapalnym, nie rozprzestrzeniającym ogień.

Według badań Politechniki Świetokrzyskiej, na podstawie norm niemieckich - "materiał termoizolacyjny EKOFIBER należy uznać w świetle wykonanych badań jako materiał niepalny".

Centrum Naukowo-Badawcze Ochrony Przeciwpożarowej w Józefowie (raport nr 2532/BM/97) również określiło EKOFIBER jako materiał niepalny.

https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51033

Panie Wojciechu moje gratulacje .Jedyna mozliwoscia w dyskusji sa konkrety.Dlatego pytalem pare tygodni temu o mozliwosc wydania informatora dla normalnego inwestora ktory nie wie jakie materialy uzyc i jakie sa ich parametry.Z tego co czytam w forum rozstrzal jest niesamowity.Stad wynikaja tego typu dyskusje.Chyba ze komus zalezy na wprowadzaniu forumowiczow w drzenie rak i nog.Uklony.Rich
https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51043

rich,

aktualnie zakończyliśmy prace nad "Katalogiem Budownictwa Drewnianego" (jest w trakcie drukowania), gdzie oprócz wymagań technologii możesz znaleźć informacje o materiałach budowlanych, projekty, a także prezentacje firm wykonawczych. Razem 304 strony.

Podaj (na priva) adres na jaki Ci wysłać - niech będzie w prezencie gwiazdkowych.

https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51046

podoba mi się taki dialog - ktoś rzuci hasło poparte, ktoś go poprze i robi się aferka co najmniej na miarę WaterGate...

ludzie - chcecie stosowac, stosujcie - nie chcecie - nie stosujcie

zasłanianie się badaniami naukowymi też trąci czasami smrodkiem - przypominam że wg. naukowców ziemia była kiedyś płaska podtrzymywana przez krokodyle; maszyna parowa byla nieporozumieniem a latanie było niemożliwe

można wykazać że białe nie jest białe (bo nie jest...:grin::grin::grin:)

więc mozna wykazać ze mieszkając 30 lat w domu z wełny i wdychając wełnę, śpiac na wełnie i chodząc po wełnie zwiększymy prawdopodobiństwo choroby nowotworowej...

przypominam że wełna jest materiałem który jest w środku przegrody, zamkniętej z obu stron foliami na szczelno -

promieniuje wszystko każda rzecz, przedmiot - więc argument że wełna jest promieniotwórcza jest prawdziwy ale niepotrzebny...

pozdrowka

snow

https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51068

Tak przeglądam poszczególne wypowiedzi, wczytuję sie w kolejne komentarze do postu Alanty, i wygląda mi na to, że Alanta nie została zrozumiana:

(...)te materiały są włóknami mineralnymi i w przeciwieństwie do nieorganicznych włókien naturalnych krystalicznych (azbestu) nie ulegają rozwłóknieniu i nie tworzą tzw. fibryli(...)

W cytacie powyższym jest wyraźne różnicowanie pomiędzy nieorganicznymi włóknami krystalicznymi (azbest) a nieorganicznymi materiałami bezpostaciowymi (bazalt, szkło)Azbest występuje w formie naturalnej jako włókna, wełny są wytworzone jako włókna w procesie produkcyjnym - i tu chyba jest pies pogrzebany.

Do zwolenników zdrowia totalnego : z upodobaniem stosuję wełny kamienne czy też szklane - przestrzegając zasad bezpiecznego postępowania z nimi.

Fotografujecie swoje domy, i Wasze zdjęcia nie są wywoływane w krystalicznej wodzie, tylko w roztworach silnych trucizn. Pomimo płukania związki te pozostają w emulsji, a Wy potem trzymacie je w dłoniach.....

Wielu udanych zdjęć ze Św. Mikołajem życzę.

https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51119

Zasieję cień wątpliwości w tej dyskusji. Padały uwagi, że EKOFIBER jest lepszy od wełny. Jest to produkt z celulozy stabilizowany solami boru. A co z tym borem? Całkiem nieszkodliwy? Nie ma chyba prostych odpowiedzi.
https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51135

Nie popadajmy w paranoję! bo za chwileczkę dojdę do wniosku, że mój dom jest moim wrogiem. Zbliżając się doń będę musiała założyć maskę z katalizatorem i kombinezon kosmiczny.http://www.ifb.pl/~qba/ikonki/robo.gif
https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51210

MOJE WNIOSKI KOŃCOWE:

1. WŁÓKNA WEŁNY MINERALNEJ I SZKLANEJ PO WCHŁONIĘCIU DO PŁUC MOGĄ SPOWODOWAĆ ZMIANY NOWOTWOROWE. WCZEŚNIEJ CZY PÓŻNIEJ ZOSTANIE Z WYCOFANA.

2.KTOŚ KIEDYS NA FORUM ZADAŁ PYTANIE: CZY POLSKA JEST ŚMIETNIKIEM EUROPY? ODPOWIADAM: TAK I TO DO TEGO Z NAIWNYMI KLOSZARDAMI, RZUCAJĄCYMI SIĘ NA WSZYSTKO CO Z ZACHODNIĄ METKĄ. ŻAŁOSNE.

POWIEDZENIE MĄDRY POLAK PO SZKODZIE, TO JUŻ POPROSTU NASZA TRADYCJA NARODOWA.

3."Ciekawa dyskusja.Aż dziw bierze, że dopiero teraz się u nas zaczęła. Na te wszystkie tematy prasa zachodnia pisała już od dawna. Dawno też prowadzono tam na ten temat badania. Wyniki są oczywiście znane."

SZKODA,ŻE POLSKIE CZASOPISMA JAKOŚ SIĘ TYM NIE ZAINTERESOWAŁY, SZCZEGÓLNIE NASZ KOCHANY MURATOR, KTÓRY WIE, CO DOBRE.TO PO PROSTU JEST ROBIENIE Z LUDZI IDIOTÓW.

W JEDNYM Z OSTATNICH NUMERÓW MOŻEMY ZOBACZYĆ PANA UKŁADAJĄCEGO WEŁNĘ MINERALNĄ, NIE STOSUJĄC SIĘ DO PODSTAWOWYCH ZASAD BHP. BO PRZECIEŻ JAKBY TO WYGLĄDAŁO - MASKA, OKULARY I RĘKAWICE.

POTWIERDZA TO FAKT, ŻE MURATOR JEST W PO PROSTU GAZETĄ REKLAMOWĄ, DBAJĄCĄ JEDYNIE O INTERESY REKLAMODAWCÓW.A WIĘKSZOŚĆ ARTYKUŁÓW W NIEJ ZAWARTYCH TO PO PROSTU ZALECENIA I INSTRUKCJE PRODUCENTÓW DANEGO PRODUKTU (NAWET ZDJĘCIA ZĄ ZERŻNIĘTE Z REKLAMÓWEK). DLATEGO POWINNA BYĆ ROZDAWANA ZA DARMO!!!JAK ULOTKI NA ULICY, CZY W SKLEPIE.

4."Mozna rzucic temat i co dalej?Moze podjelaby sie tego Redakcja Muratora ? Moze mozna zrobic badania laboratoryjne ?w uczelniach a wyniki porownawcze opisac w Muratorze"

BADANIA TE ZOSTAŁY DAWNO TEMU ZROBIONE, A WYDRUKOWANIE ICH W MURATORZE BYŁO BY DLA TEGO CZASOPISMA GRYZIENIEM RĘKI, KTÓRA GO KARMI.TO JEST BIZNES (PRZEZ DUŻE B ) A NIE SAMOPOMOC CHLOPSKA.

5."Panie Wojciechu moje gratulacje .Jedyna mozliwoscia w dyskusji sa konkrety.Dlatego pytalem pare tygodni temu o mozliwosc wydania informatora dla normalnego inwestora ktory nie wie jakie materialy uzyc i jakie sa ich parametry.Z tego co czytam w forum rozstrzal jest niesamowity.Stad wynikaja tego typu dyskusje.Chyba ze komus zalezy na wprowadzaniu forumowiczow w drzenie rak i nog.Uklony.Rich" -

EUREKA, JESTEM ZBAWIONY, PAN PRZEMÓWIŁ DO MNIE !!!

5." Tam na izolacje cieplne preferuje się materiały oparte na włóknach celulozy - płyty pilśniowe porowate. Stosuje się je również na docieplenia budynków murowanych. "-

"ZAMIENIŁ STRYJEK SIEKIERKĘ NA KIJEK". PŁYTY PILŚNIOWE SĄ NASĄCZANE KONSERWUJACYMI JE ŚRODKAMI CHEMICZNYMI.

6."promieniuje wszystko każda rzecz, przedmiot - więc argument że wełna jest promieniotwórcza jest prawdziwy ale niepotrzebny..."

MAM ROZUMIEĆ ,ŻE MIESZKANIE W ODLEGŁOŚCI 100 METRÓW A 100 KILOMETRÓW OD ELEKTROWNI ATOMOWEJ NIE ROBI ŻADNEJ RÓŻNICY!?

7."przypominam że wg. naukowców ziemia była kiedyś płaska podtrzymywana przez krokodyle; maszyna parowa byla nieporozumieniem a latanie było niemożliwe

można wykazać że białe nie jest białe (bo nie jest...)

więc mozna wykazać ze mieszkając 30 lat w domu z wełny i wdychając wełnę, śpiac na wełnie i chodząc po wełnie zwiększymy prawdopodobiństwo choroby nowotworowej..."

CHŁOPIE, NIE PIJ TYLE!!

7. "Alternatywa jest ekofiber - przynajmniej dzisiaj"

EKOFIBER TO MAKULATURA (CELULOZA ZMIESZANA Z RÓŻNORODNYMI FARBAMI DRUKARSKIMI, DODATKAMI, WYPEŁNIACZAMI, WYBIELACZAMI), WYMIESZANA Z KWASEM BOROWYM ("ulega on łatwo wchłonięciu z uszkodzonego naskórka lub błony śluzowej, natomiast wydala się z organizmu bardzo trudno, co oznacza ryzyko gromadzenia się preparatu w organizmie w razie długotrwałego stosowania...Nie należy stosować preparatów zawierających kwas borowy u noworodków oraz na otwarte rany ciała ze względu na znikome wydalanie się kwasu borowego z organizmu. Substancja ta gromadzi się w centralnym systemie nerwowym a także w wątrobie oraz uszkadza nerki. Nie należy stosować u osób uczulonych na kwas borowy...tosowany był jako środek konserwujący, ale wydaje się działać szkodliwie na organizm ludzki w większych ilościach&quot:wink: i BORAX DECAHYDRAT, KTÓRY TEŻ NIE JEST OBOJĘTNY DLA ORGANIZMU.

TU NALEŻY ZAZNACZYĆ ,ŻE ZWIĄZKI CHEMICZNE SĄ WCHŁANIANE NIE TYLKO POPRZEZ KONTAKT ZE SKÓRĄ, ALE TAKŻE POPRZEZ POWIETRZE. SOLE BORU W PEWNYM STOPNIU DOSTAJĄ SIE DO ATMOSFERY ( WYSTARCZY TEN EKOFIBER POWĄCHAĆ).

8."przypominam że wełna jest materiałem który jest w środku przegrody, zamkniętej z obu stron foliami na szczelno"

FOLIAMI, KTÓRE WYDZIELAJĄ RÓŻNE TOKSYNY, ELEKTRYZYJĄ SIĘ, PALĄ I JONIZUJĄ DODATNIO POWIETRZE (NIE MYLIĆ Z PROMIENIOTWÓRCZOŚCIĄ).

9. "Nie popadajmy w paranoję! bo za chwileczkę dojdę do wniosku, że mój dom jest moim wrogiem. Zbliżając się doń będę musiała założyć maskę z katalizatorem i kombinezon kosmiczny."

PODOBNO JESTEŚMY OPÓŹNIENI W STOSUNKU DO ZACHODU O JAKIEŚ 20 LAT, JA BYM JESZCZE DOŁOŻYŁ DRUGIE TYLE. RĘCE OPADAJĄ.

10."A jesli chodzi o pracownikow lub roboli jak powiadasz to prawdopodobnie oni buduja Tobie Twoj wymarzony dom zatem miej wiecej szacunku do siebie gdyz takich sie ma wykonawcow na jakich sie zasluguje lub jak siebie ocenia."

MÓJ DOMEK, KOLEGO, TO ODLEGŁE PLANY, A DLATEGO INTERESUJĄ MNIE TAKIE RZECZY, BO WIĘKSZOŚĆ PRAC ZAMIERZAM WYKONAĆ SAM I NIE CHCĘ NARAŻAĆ NIEPOTRZEBNIE ZDROWIA SWOJEGO I MOJEJ RODZINY. GDY PISAŁEM TEGO POSTA, BYŁEM ZDECYDOWANY NA OCIEPLANIE WEŁNĄ MINERALNĄ, TERAZ ZMIENIŁEM ZDANIE.

11. "forum stworzono na pewno po to by tym ktorzy buduja bylo lzej."

ZGADZAM SIĘ W 100% (POMIJAJĄC AKCJE REKLAMOWE). O TO MI CAŁY CZAS CHODZI.

DAŁEM WAM OKREŚLONE INFORMACJE, WY RÓBCIE Z NIMI CO CHCECIE, WYKORZYSTAJCIE, WYŚMIEJCIE, ZAPOMNIJCIE. MAM TO W D....! CZEŚĆ.

ŚW. MIKOŁAJ

https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51265

jeszcze nie end, proszę!

dopiero co wszedlem na fora ( cały tydzień bez netu!)

Pracuję w firmie jako monter urządzeń do lakiernictwa proszkowego. do izolacji cieplnej pieców, myjek itp. używamy wełny mineralnej rockwoola ( setki m2 ). Ludzie pracuja w takich warunkach przez lata. Tę technologię moja firma stosuje od ( nie pamiętam już jak dlugo- maly byłem wtedy ) na całym świecie.Pragnę zaznaczyć, że firma jest Duńska, a skandynawów raczej nie posądzałbym o nieekologiczne podejście do sprawy 9 ostre normy)

co jest zdrowe jest pojęciem względnym zależnym od czasów w jakich rozpatrujemy sprawę, prawda?

pozdrowienia i trzymajcie się ciepło w " wełnianych " domkach.

hey!

https://forum.murator.pl/topic/3983-czy-wena-mineralna-podzieli-los-azbestu/page/2/#findComment-51315