oli_oli 05.09.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Witam,własnie gipsuje swój domek i tak się zastanawiam czy wymagane są metalowe narożniki czy można zrobić rogi bez nich.Zrobiłem z metalowym kątownikiem i gips mi tam odpada,możezrobie beznich Zasatnawiam się czy ja coś robię żle czy może gips kiepski - Megaron GS-3.Proszę o radę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mn1s1ek 05.09.2005 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Mam podobny dylemat z tym, że raczej skłaniam się do tego aby tych tych narożników NIE DAWAĆ ! Po prostu mi się nie podobają i lubię ładnie zaokrąglone rogi.I też mnie ciekawi czy te narożniki to wymóg czy estetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 05.09.2005 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 Wydaje mi się, że metalowe narożniki są przeznaczone do tynków tradycyjnych. Takie tynki mam i zdecydowałem się na narożniki. Dzięki temu nie będą się odłupywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirat 06.09.2005 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Jestem świeżo po szpachlowaniu. Facet co u mnie gipsował dawał wszędzie gdzie (kant, narożnik) - aluminiowe narożniki - są to inne niż te do tynków. wpierw je osadzał poziomował a później szpachlował wyszło elegancko i równo, nic nie odpada tak jak pisze oli-oli - może Oli miałeś nie takie narożniki ? . Mam w domu też dwa łuki na te łuki też położone zostały narożniki (PCV). Wszędzie gdzie wnęki mam, uskoki ścian itp dawane były narożniki. Dodam że nie tylko wizualnie to wygląda atrakcyjnie bo równo jest ale i tez zabezpiecza narożnik. (sprzatałem na budowie zachaczyłem deską o narożnik - zdarła się tylko warstwa gipsu a jak by nie było narożnika to na pewno było by kawałek scianki wyłupane. Ja polecam zakładać to nie są aż takie wielkie koszty około 3pln kosztuje 3 lub 4 m kątownik aluminiowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.09.2005 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Jak masz małe dzieci to narożniki są nieodzowne, bo będziesz co tydzień latał i poprawiaj. A tym gipsowy mięciutki jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fizyk 06.09.2005 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 To ja jeszcze dodam, że Cypek ma rację - przy małych dzieciakach - narożniki są nieodzowne. Ja mam takie dwa maluchy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.09.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Acha i nie polecam go do garażu i powieszczeń technicznych. Tam raczej cem-wap lepiej sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Baal 06.09.2005 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 ale sa przeciez inne nar do gipsu a inne do zwyklych tynkowja osobiscie u siebie na gorze kazalem zrobic narozniki - i nie zaluje,bardzo pomagaja - przede wszystkim kanty sa naprawde kantami, ale, i to tez jest niezmiernie wazne, duzo trudniej jest takie narozniki wykonczyc - np udezajac niechcaco w nie np przenoszac meble.oczywiscie jak sie uprzesz to i metalowe narozniki wykonczysza jesli chodzi o krycie podczas malowania to tylko od umiejetnosci i techniki malarza zal czy bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.09.2005 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Osadzanie katownikow nie jest wymogiem jednakze to duza zaleta: - ochrania kant - masz ladny rowniotki kant - jesi sa plyty GK "zbroi to naroznik" najpierw na kant nanosi sie gips, najlepiej na cala powierzchnie, wtapia sie profil, poziomuje, zciaga nadmiar gipsu, jak wyschnie szpachluje Jesi tylko przylozy sie profil i zaszpachluje odpadac bedzie napewno, to samo jesli beda pustki powietrzne pod nim. Prawidlowo osadzony naroznik nie ma prawa odpasc. A uzyskanie rownego naku bez katownika to graniczy z cudem do tynkow mokrych stosoje sie katowniki siatkowe. Do plyt i szpachlowania perforowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 06.09.2005 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 najpierw na kant nanosi sie gips, najlepiej na cala powierzchnie, wtapia sie profil, poziomuje, zciaga nadmiar gipsu, jak wyschnie szpachluje I tu jest narożnik pogrzebany Moja wina - za szybko chciałem zrobić i od razu zaklajstrałem narożnik zamiast najpierw odczekać i potem zaszpachlować. Dzieki teraz juz czaje. Przy okazji mam pytanko. Co zrobic zeby nie było w gipsie pecherzyków bo potem dziurki zostaja. Thx Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 06.09.2005 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 1. Wsypujesz gips do wody a nie odwrotnie 2. Mieszaj delikatnie, nie dawaj duzych obrotow, zeby gips sie rozchlapywal po sciankach naczynia 2. Po wymieszaniu zostaw na 2-3 min. 3. przemieszaj ponownie powinno byc ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oli_oli 06.09.2005 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Pierwsze 2 punkty spełniam pozostałych sie nauczę Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts