gosciu01 05.09.2005 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 czy ktoś mógłby tak "z grubsza" podać koszty administracyjne przejęcia działki z domem przez zasiedzenie. Chodzi mi o rząd wielkości kaski na jaki powinienem sie przygotować. dzięki, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotrzu 05.09.2005 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 witam"Koszty administracyjne" wynoszą 0 zł (słownie zero) natomiast musisz sie przygotować na koszty sądowe, które w przypadku nabycia własności poprzez zasiedzenie wynoszą połowę wpisu stosunkowego (§25 Rozp. Min. Spr. w sprawie okreslenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych). Wysokość wpisu sądowego jest uzależniona od wartości nabywanej nieruchomościPolecam lekturę na temat zasiedzenia ze strony Rzecznika Praw Obywatelskich, może sie przyda:http://www.brpo.gov.pl/index.php?poz=220&id=60pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gaga2 05.09.2005 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2005 do kosztów wpisu dodaj jeszcze koszty ew. przeprowadzenia dowodów w sprawie (świadkowie, wizja lokalna), do tego koszty adwokackie ( w takiej sprawie radzę szczerze, że lepiej zadbać o fachową pomoc, bo sądy nie są takie prędkie do stwierdzania zasiedzenia, i trzeba się nieźle napocić, żeby wykazać wszystkie przesłanki) i na końcu - jak się już wszystko powiedzie - koszty podatku od spadków i darowizn...Pozdrawiam,gaga2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 06.09.2005 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 dzięki, w tej dziedzinie jestem "zielony" i każda podpowiedź bardzo mi pomaga. właśnie zamierzam zabrać się za to i chciałbym aby prawnik zrozumiał o co mi chodzi a propos, jest jakiś przepis, który mówi, że do 110 m2 domu odziedziczonego/przejętego ( nie wiem jak to określić ) po krewnych I stopnia nie płaci się podatku, a właśnie tak jest. Sprawa jest taka, że mieszkam w domu i na działce, moich przodków. Niestety nie jest to uregulowane, a właściwie obawiam sie, że strasznie zagmatwane - tak to teraz przynajmniej widze Oczywiście domek, który wybudowałem w innym miejscu w 100% ma uregulowane prawnie papiery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts