Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty zasiedzenia

gosciu01

Recommended Posts

witam

"Koszty administracyjne" wynoszą 0 zł (słownie zero) natomiast musisz sie przygotować na koszty sądowe, które w przypadku nabycia własności poprzez zasiedzenie wynoszą połowę wpisu stosunkowego (§25 Rozp. Min. Spr. w sprawie okreslenia wysokości wpisów w sprawach cywilnych). Wysokość wpisu sądowego jest uzależniona od wartości nabywanej nieruchomości

Polecam lekturę na temat zasiedzenia ze strony Rzecznika Praw Obywatelskich, może sie przyda:

http://www.brpo.gov.pl/index.php?poz=220&id=60

pozdrawiam

do kosztów wpisu dodaj jeszcze koszty ew. przeprowadzenia dowodów w sprawie (świadkowie, wizja lokalna), do tego koszty adwokackie ( w takiej sprawie radzę szczerze, że lepiej zadbać o fachową pomoc, bo sądy nie są takie prędkie do stwierdzania zasiedzenia, i trzeba się nieźle napocić, żeby wykazać wszystkie przesłanki) i na końcu - jak się już wszystko powiedzie - koszty podatku od spadków i darowizn...

Pozdrawiam,

gaga2

dzięki,

w tej dziedzinie jestem "zielony" i każda podpowiedź bardzo mi pomaga.

właśnie zamierzam zabrać się za to i chciałbym aby prawnik zrozumiał o co mi chodzi :)

a propos,

jest jakiś przepis, który mówi, że do 110 m2 domu odziedziczonego/przejętego ( nie wiem jak to określić ) po krewnych I stopnia nie płaci się podatku, a właśnie tak jest.

Sprawa jest taka, że mieszkam w domu i na działce, moich przodków.

Niestety nie jest to uregulowane, a właściwie obawiam sie, że strasznie zagmatwane - tak to teraz przynajmniej widze :-?

Oczywiście domek, który wybudowałem w innym miejscu w 100% ma uregulowane prawnie papiery.