Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Termet Unico 22 + ZWU 120/E

J_K_K

Recommended Posts

Witam

Wydaje mi sie ze ktos sie wypowiadal nt. konkretnie tego kotla.

Ja osobiscie mam Termet'a MiniMax Turbo.

Przechodzil sezon na propan-butanie z Orlenu.

Mialem cieplo i nie musialem do niego zagladac, wiec jestem zadowolony.

Teraz przed sezonem zrobie mu przeglad co mi wydluzy gwarancje o rok.

Pozdrawiam

Mirek

Przeglądnij stare wątki na temat Termeta.

Ja mam Termet UniCo 6,6 - 24 Kw z zasobnikiem 120 l i jestem zadowolony. Kocioł pracuje ponad poltora roku niezawodnie, jest oszczedny i cichy.

Inni użytkownicy tez byli zadowoleni. Nie było nikogo, kto osobiscie mialby zastrzezenia do kotlow Termet. W innych wątkach osoby wypowiadające sie krytycznie o kotlach Termet przytaczały jakies stare historie zasłyszane jakoby od znajomych swoich znajomych nie poparte zadnymi logicznymi argumentami.

Generalnie kotly Termet są warte zakupu.

Przeglądnij stare wątki na temat Termeta.

Ja mam Termet UniCo 6,6 - 24 Kw z zasobnikiem 120 l i jestem zadowolony. Kocioł pracuje ponad poltora roku niezawodnie, jest oszczedny i cichy

Mniej więcej o takim zestawie myślę -> domek z poddaszem użytkowym, ~120m, 35% podłogówki. Czy w pakiecie były jakieś czujniki / sterowniki,

czy trzeba je dokupić ? Ew. co warto dokupić z wyposażenia dodatkowego ?

Pzdr

JKK

Witam,

właśnie niedawno zakupiłem UniCo 13K zakres modulacji bardzo korzystny dla małych domków - już od 4kW. Do niego dokupiłem zasobnik 150l.

Wydaje mi się, że jeżeli ktoś decyduje się na Termeta i ma nieduży domek (do 150m2) to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest UniCo 13K niż Unico 22.

Co do jakości Termeta to trochę się przeraziłem jak otworzyłem pokrywę.

Tak się składa, że pracuję w firmie produkującej wiązki elektryczne i mam o tym pojęcie.

To co jest w termecie dalekie jest od norm jakościowych wymaganych dla połączeń elektrycznych.

W zasadzie wszystkie urządzenia w kotle są sterowane prądem w związku z tym jest tam dużo okablowania. Moim zdaniem jest to słaby punkt termetu. Ludzie którzy to robią chyba nie mają zbyt dużego pojęcia o tym fachu.

Zresztą nawet dla laika jest zauważalny duży nieład we wszystkich przewodach, niestarnnie dobrana ich długość, brak zabezpieczeń, odciążek itp.

Mam tylko nadzieję, że będzie do funkcjonować poprawnie, gdy zacznie coś się z tym dziać napiszę niezłego paszkwila do termetu.

Witam,

właśnie niedawno zakupiłem UniCo 13K zakres modulacji bardzo korzystny dla małych domków - już od 4kW. Do niego dokupiłem zasobnik 150l.

Wydaje mi się, że jeżeli ktoś decyduje się na Termeta i ma nieduży domek (do 150m2) to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest UniCo 13K niż Unico 22.

Czyli nie masz jeszcze praktyki w porze zimowej ?

Obawiam się, że 13-ka może być trochę za mała do obsługi podłogówki,

11 grzejników i 2 łazienek ...

Aha - domek co prawda z thermoporu 30, ale na zwykłej zaprawie

i raczej z 10cm ociepleniem przed zimą nie zdążymy ...

Ile płaciłeś za swój zestaw ?

Pzdr

JKK

• 4 weeks później...

Czy mógłbyś trochę uzasadnić swoja wypowiedź?

Po lekturze Waszych wypowiedzi jestem prawie zdecydowany na UniCo plus zasobnik Galmet. Czy może mi ktoś podac adres gdzie mogę znależć trypowy schemat instalacji dla kotła jednofunkcyjnego z zasobnikiem CWU, współpracującym z podłogówką na dole i kaloryferami na górze?

Jakie części należy dokupić by prawidłowo zmontować taki układ.

Jak to jest zrobione u Was?

Witam,

jeżeli masz juz dobrane wszytkie grzejniki to sprawdź jaka jest ich sumaryczna moc (przy najwyższej temperaturze wody). Jeżeli oscyluje w okolicy 10kW to raczej kocioł 25kW jest przewymiarowany, chyba że zależy ci na szybkości podgrzania ciepłej wody, bo zasobniki mają wężownice o mocy około 15-19kW.

Jeżli nie sprawi ci różnicy, że woda będzie się podgrzewać 10 minut dłużej to nie ma problemu.

Schemat podłączeń znadziesz np. na stronie termetu -> instalatorzy -> informacje techniczne.

A czy MiniMax turbo 2f będzie nadawał sie do układu mieszanego dół podłogówka (70m), góra grzejniki (5szt)- (dobra współpraca, sterowanie). Dom 140m. Czy to dobry wybór?Czy raczej stawiać na zasobnik, (łazienki i kotłownia tuz obok siebie, dwie osoby w domu). Czy piec ma możliwość podłączenia cyrkulacji?Jaki mozna uzyskać rabat n ajego zakup?

Dzieki z góry

Dziękuje za te informacje ale wciąż mam pewien niedosyt.

Podałeś sposób obliczania dla grzejników ale jak policzyć podłogówkę?

Jakie wnioski wynikają z tych wyliczeń skoro jest modulacja mocy np. dla UniCo 22 od 7kW?

Niestety strony termet -> instalatorzy -> informacje techniczne nie znalazłem.

Jestem kompletnym laikiem z tremodynamiki więc proszę o wyrozumiałść.

Witaj,

co do mocy dla podłogówki to nie pomoge ci... musisz zapytac jakiegoś lepszego fachowca lub twojego instalatora (jeżeli bedziesz miał szczeście to instalator okaże się nawet fachowcem :-) ).

Jeżeli moc twoich wszystkich grzejników (łacznie z podłogówką) będzie na poziomie 10 kW. to oznacza, ze większość czasu będą pewnie pracowąć z mocą kilku kW. Wtedy modulacja od 7kW będzie zbyt duża i kocioł się wyłączy.

Nie chcę tu udowadniać, że duży kocioł jest zupełnie niepotrzebny, ale fakt iż kocioł 4-13kW jest w zupełności wystrczający...

Podaj e-maila to prześlę ci ten schemat...