Gość M@riusz_Radom 06.09.2005 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Zaczęliśmy remont i zaczyna się mały horrorek. Po pierwsze farba olejna na ścianie w kuchi - z tym jakoś sobir poradziłem. Kupiłem skrobak i kawałek po kawałku zerwałem ją ze ściany. Roboty było od... ale jakoś poszło. Teraz kupie gips, zagruntuje, wyszpachluje i położe farbę podkładową. Problem pojawił się w przedpokoju. Jakiś ...... przykleił płyty boazeryjne na ściany za pomocą kleju :/ Robił to chyba dość dawno, bo klej przybrał postać twardych grudek i jakbym się uparł to bym go załątwił tak samo jak farbę olejną - czyli zeskrobał ze ściany. Problemem jest to, że jest to dość czasochłonne. Może ktoś z Was ma receptę jak się tego dziadostwa najszybiej pozbyć (oprócz sprzedaży mieszkania) Myślałem już o tym, coby na wiertarkę założyć taką okrągłą szczotkę i tym zjechać ściany. Myślałem o czymś takim : http://instalator.osowagora.pl/foto/narzedzia/szczotka_w.gif http://instalator.osowagora.pl/foto/narzedzia/szczotka_s.gif A tak na marginesie to nie będę zaśmiecał forum tylko w tym wątku będę prosił o pomoc jak mi coś nie będzie szło tak jak powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.09.2005 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Nie wiem, czy tymi szczotkami za bardzo nie poniszczysz tynków. Czy rozpuszczalniki nie skutkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.09.2005 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Rozpuszczalniki być może by skutkowały gdyby to był w miarę świeży klej. A ten wygląda jakby miał z 10lat (twarde grudki). A może olać to i obłożyć przedpokój kartongipsem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 06.09.2005 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Jak nie żal miejsca to czemu nie. Ja bym jednak powalczył z tymi rozpuszczalnikami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 06.09.2005 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Mariusz, u mojej rodzicielki przy remoncie byl ten sam problem klejowy. Lamperia w przedpokoju z grubego linoleum byla polozona na budapren, jak to zerwali to podspodem byl twardy brazowy kozuch. Masz dwa wyjscia, albo szpachelka leciec calosc jak z olejna to zrobiles, albo polozyc plyty g/k. Nie wiem jaki u Ciebie jest klej, ale "nasz budapren" chociaz z 20 lat juz tam byl, przy kazdym zetknieciu sie z jakims urzadzeniem, czy to takie szczotki na wiertarke, czy szlifierka rozgrzewal sie i zapychal wszystko. Jak nie szkoda miejsca to plyty, u nas bylo szkoda to zdarto szpachelka tylko co wieksze splywajace "wasy" i kule, pozniej szpachla gipsowa wyrownano przejscie miedzy koncem kleju a reszta sciany do sufitu. To wszystko zagruntowano i za dwa dni przyklejono tapete z wlokna szklanego "drobny worek", pomalowali farba latexowa i wyglada jak nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.09.2005 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Ale problem w tym, że ja tam nie będę kładł tapety - chcieliśmy to ładnie wyrównać i pomalować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszż 06.09.2005 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Witam, ja zaczniesz tymi szczotkami po tym jechać to się rozgrzeje i zapaskudzi całą szczotkę i nic to nieda, spróbuj może opalarką, tylko pamietaj o wentylacji i czymś na twarz bo nie wiadomo co za związki moda z tego powstać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pagin 06.09.2005 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Moze opalarka + szpachelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.09.2005 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 O widzicie, patentu z opalarką nie przerabiałem. Spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 06.09.2005 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 My tez nie chcielismy tapety, ale bez plyt jest tapeta. Chociaz jest tez tapeta z wlokna szklanego fizelina, ktora po pomalowaniu wyglada jak sciana z tynkiem, tylko mojej mam sie ten worek podobal Fizelina, bede miala robione sciany przy schodach w zejsciu do piwnicy, bo nie usmiecha mi sie drapanie ten farby olejnej ktora to jest wszystko zapackane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 06.09.2005 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Ech, ja mam jeszcze pół łazienki w olejnej :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 06.09.2005 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 a papierem ściernym na wiertarce może szybciej zejdzie? pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 06.09.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Mariusz, mi zostana do obskrobania schody betonowe z olejnej Ze tez ktos wpadl na taki pomysl zeby to wszystko zapackac. Nie mowiac o drewnianych schodach na pietro, ktore tez sa w olejnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.09.2005 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Uff, cały dzień darcia ścian ale olejna i klej ze ścian ustąpiły. Dziś będę gruntował i szpachlował. Dowiedziałem się przy okazji, że są środki do zmywania olejnej ze ścian. Muszę dziś to kupić i przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 08.09.2005 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Uff, cały dzień darcia ścian ale olejna i klej ze ścian ustąpiły. Dziś będę gruntował i szpachlował. Dowiedziałem się przy okazji, że są środki do zmywania olejnej ze ścian. Muszę dziś to kupić i przetestować. I w końcu czym to zdrapałeś ? pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 08.09.2005 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 "tymy oto ręcami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miła 08.09.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Nie ma to jak liczyć na siebie pozdr Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 08.09.2005 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Myślałem o czymś takim : http://instalator.osowagora.pl/foto/narzedzia/szczotka_w.gif http://instalator.osowagora.pl/foto/narzedzia/szczotka_s.gif A tak na marginesie to nie będę zaśmiecał forum tylko w tym wątku będę prosił o pomoc jak mi coś nie będzie szło tak jak powinno Te "sczotki" mogą być za słabe - dobra jest tarcz do szlifowania dedra H1200 z ty,,że dosyć droga jak na właściwie jednorazowy uzytek. http://www.dedra.com.pl/polski/glowna/katalogDEDRA/indeks.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luc Skywalker 08.09.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2005 Ostatnio robilem takie usuwanie kleju ze sciany.Probowalem z poczatku szczotke nr 1 na wiertarce ale szlo marnie.Zalozylem nastepnie szczotke z metalowym wlosiem ,na szlifierke katowa.I to zadzialalo.Wieksze obroty zrobily swoje.Starlem tylko klej.Farbe olejna tylko zmatowilem.Nastepnie wyrownalem nierownosci masa szpachlowa.Na to farba lateksowa.Wyglada idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 09.09.2005 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2005 Ja zdarłem do tynku. Dziś równam szpachlą i gruntuje. Ciekawe jak to będzie wyglądać po malowaniu. Mam zdjęcia PRZED, zrobie PO malowaniu, zobaczycie różnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts