Gość 06.09.2005 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Przewaliłam materiały (wątki znaczy) dot. pompy ciepła i jej dolnego źródła w postaci studni i nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie. Mianowicie, czy można ze studni głębinowej wierconej jako dolne źródło do pompy ciepła pobierać wodę do użytku domowego? Nie ma w pobliżu mojej działki wodociągu i nie wiadomo kiedy będzie, muszę wiercić studnię tak czy siak, i bardzo by mnie urządzało, gdybym mogła poprzestać na jednej. Ma może ktoś ma w tej kwestii jakieś doświadczenia? Był taki forumowicz, KP mu było, który rozpatrywał takie połączenie, ale od kwietnia nie gości na forum, pytanie na priv leży już dość długo, a ja w najbliższym czasie muszę podjąć decyzję. Pomożecie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pkm 06.09.2005 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Rozwiazanie jest pewnie możliwe, uzależnione jest jednak wydajnością studni. Przy tradycyjnym rozwiazaniu woda jest pobierana z jednej studni i zrzucana drugą studnia, mysle jednak że chcąc zastosować takie rozwiązanie, musisz mieć bardzo wydajna studnie, dlatego pewnie na cele urzytkowe tej wody też wystarczy. Napisz proszę jaką pompe chcesz zastosować, i na ile wycenili Tobie takie cudo Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peterek 06.09.2005 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Witaj, jedna studnia Ci nie wystarczy. Musi być jeszcze zrzutowa. Tak na marginesie, czy nie warto zrobić pc glikol-woda zamiast woda-woda. "Studnie" z glikolem, moim zdaniem, są bardziej pewne niż wodne. Do tych drugich trzeba mieć idealne warunki i super wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.09.2005 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Zrzutowej nie muszę mieć, mam na działce prywatny zbiornik wodny, tam będzie zrzut. Człowiek od instalacji pompy, będąc na mojej działce i rozpatrując rodzaj dolnego źródła polecił studnię. Stwierdził, że przy poziomym dolnym źródle pod koniec zimy może być problem z pobraniem ciepła z gruntu (wychłodzenie). Przy studni podobno tego problemu nie będzie. Peterku, możesz rozwinąć temat "idealne warunki i super wodę"? Co przez to rozumiesz? pkm, o pompie pójdzie na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nogarda 06.09.2005 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Super woda oznacza bardzo czystą wodę, bez zbyt dużego udziału np. żelaza.Z własnych poszukiwań informacji, bo również planujemy posiadać pompę ciepła, niestety pompa woda-woda jest najbardziej awaryjnym rozwiązaniem.Właśnie czystość wody jest powodem największej awaryjności tego rozwiązania, bo trzeba sobie zdawać sprawę, pobrana z gruntu woda przepompowywana jest przez wymiennik ciepła (dosyć drogi element pompy ciepła). Nieodpowiednia woda niestety szybko ten wymiennik uszkodzi, najwcześniej zmniejszy jego skuteczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 06.09.2005 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 A jak się ma zysk pompy ze studnią do pompy z kolektorem poziomym? Czy ten zysk nie jest sporo mniejszy ze względu na konieczność pompowania wody z głębokiej studni (tak z 1kW pożre chyba pompa?) Pytam bo ostatnio ktoś chwalił się świetnymi rachunkami za ogrzewanie ale miał właśnie pompę z kolektorem poziomym a o tych pionowych to czytałem mało pochlebne artykuły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 06.09.2005 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Właśnie będziemy montowali pompę. Zdecydowaliśmy się na kolektor zamknięty w pionie (odwierty), w których będzie glikol. Z tego co wiem, tzw układy otwarte są stosunkowo najbardziej podatne na uszkodzenia, po pierwsze ze względu na wymiennik, a po drugie ze względu na możliwośc obniżenia poziomu wody gruntowej oraz ewentualnego zamulania studni zrzutowej (jeżeli taka jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 06.09.2005 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Możesz podzielić się z nami co, gdzie, jak i za ile (wiem, że to trochę niegrzecznie tak pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_m 06.09.2005 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Na pytanie za ile trudno odpowiedzieć - wszystko zależy od wielkości domu, działki, materiałów użytych do budowy, izolacji, itp. W naszym przypadku pompa współpracować będzie z wodnym ogrzewaniem podłogowym w całym domu, bo wtedy temperatura w układzie jest niższa. No i nie ma problemu jak zasłonić kaloryfer. Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 06.09.2005 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 -"Mianowicie, czy można ze studni głębinowej wierconej jako dolne źródło do pompy ciepła pobierać wodę do użytku domowego? "- Zależy z jakiej głębokości i jaką pompą czerpiesz wodę pitną ( użytku domowego.).Chodzi o to żeby maksymalnie ograniczyć pobór mocy przez pompę do PC.Jeżeli do tłoczenia wody pitnej (np z 30 m) zastosujesz pompę głębinową 1,5 KW to używając jej do PC ( np 3KW) zbyt wiele nie oszczędzisz na ogrzewaniu.Jeżeli lustro wody w studni jest dosyć wysoko to do zasilania PC warto wpuścić drugą pompę o mniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts