pik33 24.12.2002 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2002 No i właśnie. W astrologii tradycyjnej jestem "ogniem", w chińskiej też, sprawdzaem jeszcze jakąś tam inną, też ogień - i ja mam nie mieć w domu kominka?? Przy okazji mi go ogrzeje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 24.12.2002 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2002 Nie jestem dystrybutorem konwencjonalnego ogrzewania. Kilka lat temu mialem na temat kominka podobne zdanie jak przedmowcy, ale teraz je weryfikuje. Koszt inwestycji jest duzy, a korzysci cieplne stosunkowo niewielkie. Owszem przez pierwsza zime domownicy zachwycaja sie kominkiem, ale podczas trzeciej nie ma juz komu podkladac. Mowie to na podstawie obserwacji prowadzonej w wielu domach. Jestem pewien, ze i u Was bedzie podobnie. Dlatego, nim zainwestujecie te 20 tys. lepiej dobrze sie zastanowic czy nie zainwestowac tych pieniedzy np. w pompe cieplna.pzdrBob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fischer 24.12.2002 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2002 Przeczytałem te wszystkie Wasze opinie na temat kominków .Moje zdanie jest takie że oprócz walorów artystycznych kominek bardzo dobrze sprawdza się w zestawieniu np. z telewizorem .Zamiast długimi zimowymi wieczorami patrzeć w to "pudło" to lepiej z żoną lub całą rodziną posiedzieć przy kominku i porozmawiać, pośmiać się poprostu się rozerwać. Przeliczanie zbytnie jest tu nie namiejscu. Nie da się tych chwil zastąpić inna formą ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wacens 25.06.2010 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Wpadłem na ten stareńki temat przez przypadek, ale się wypowiem Skoro kominek to taka straszna inwestycja i nigdy się nie zwróci, to może kolega równie "uczciwie" wyliczy nam kiedy zwróci się pompa ciepła? Jeżeli już mówimy o amortyzacji czegokolwiek. Mam nadzieję, że nie zapomni o doliczeniu kosztów prądu, przegladów i serwisu. Może lepiej takie pieniądze wrzucić na 20 lat na konto bankowe i nie dotykać? To by dopiero była oszczędność Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkov 05.07.2010 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 Witam serdecznie.Czytam ten wątek troche z mieszanymi uczuciami ale chciałbym powiedzieć że w systemie gospodarczym zbudowałem kominek 5 lat temu z wkładem grzewczym 10kW z marketu za 995zł do tego wszystkie potrzebne materiały do zbudowania obudowy wraz z grawitacyjnym rozprowadzeniem ciepłego powietrza kosztowały kolejny 1tyś.Wiec kosz wykonania zamknęłem w kwocie 2tyś.Do dzisiaj kominek funkcjonuje i jest to jedyne źródło grzania.mieszkania o pow 55mkw.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MrHatoBass 27.01.2019 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 WitamKominek nordflam 14 kw narożny kupiony w wyprzedaży 1600 złoty , komin stalowy( bardzo dobrze grzeje)- 300 złoty. Zabudowa szamotowa 400 złoty szamot z olx nowy, plus plytki też z wyprzedaży za 150 złoty.Wszystko robiłem sam .2 szczapy pali się 5 godzin , najważniejsza rzecz kominek musi mieć szyber , przy rozpalaniu uchylamy jak się rozpali zamykam na maxa .W moim wkładzie szyber zamkienty na maxa jest lekko uchylony to zabezpieczenie.Zamknięcie szybra powoduje zatrzymanie temperatury we wkładzie.Druga najważniejsza rzecz w środku w kominie pomiędzy parerem a 1 piertem trzeba zrobić ekran z szamotu .Efekt jest taki że dłużej utrzymuje się temperatura na parterze.Na piętrze komin od czoła siatka stalowa z otworkami i komin grzeje całe piętro.Najlepiej wyłożyć cały komin w środku szamotem ja tak mam i bardzo długo trzyma ciepło jak piec akumulacyjny .Ogrzewanie od maja do marca 2 metry drzewa dąbPowierzchnia 70m2Doradzam także okna 3 szybowe z ciepłym montażem i badanie termowizyjne .Uwaga lukswery są bardzo zimne dużo ciepła ucieka.Zainwestujcie w dobre drzwi zewnętrzne za 1400złoty z dobrym współczynnikiem u 1.0 i wiatrołap.Mam nadzieję że pomogłemPowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 27.01.2019 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Drzwi zewnętrzne za 1400 zł, czyli jakiej firmy, konkretnie bo cena jakaś dziwna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 27.01.2019 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Drzwi zewnętrzne za 1400 zł, czyli jakiej firmy, konkretnie bo cena jakaś dziwna. To co w ogóle napisał jest jakieś na wyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts