Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ELECTROLUX - sprzęt do kuchni: opinie, uwagi, zdjęcia, montaż

baba na budowie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

asiulko -ja się "przymierzam" do Electrolux-a ale takiego:

http://www.agdexpert.pl/piekarniki-bez-sterowania-do-plyt/electrolux-eob-68000x

lub tego (jakby była kaska większa :roll: ) -ten ma pyrolizę:

http://www.agdexpert.pl/piekarniki-bez-sterowania-do-plyt/electrolux-eoc-68000-x

Moim zdaniem mają wszystko co trzeba, a nawet więcej :wink: i Lux wyglądają. Zero pokręteł tylko fajny nowoczesny design.

Moja przyjaciółka, która jest dietetykiem, stwierdziła, że termosonda to rewelacja, bo możesz sprawdzić np. wieprzowinę, czy osiągnęła już w środku jakąś tam temperaturę (już nie pamiętam jaką) przy której mięso juz jest bezpieczne do spożycia. W ten sposób można zrobić soczystą pieczeń, nie wysuszoną a mimo to zdrową.

Moja przyjaciółka, która jest dietetykiem, stwierdziła, że termosonda to rewelacja, bo możesz sprawdzić np. wieprzowinę, czy osiągnęła już w środku jakąś tam temperaturę (już nie pamiętam jaką) przy której mięso juz jest bezpieczne do spożycia. W ten sposób można zrobić soczystą pieczeń, nie wysuszoną a mimo to zdrową.

Nie wiem, czy dla mnie byłaby to jedyna wyrocznia czy kupować ten a nie inny piekarnik. Tego typu urządzenie można już kupić za 20zł - wczoraj akurat moi rodzice kupili takie coś.

Zaufaj mi, że nie jest to powód do kupowania piekarnika. Pytanie było o użyteczność samej termosondy, więc odpowiadam, że moim zdaniem jest bardzo użyteczna. Jeśli jest w opcjach piekarnika o tylko in plus.

Piekarnik musi przede wszystkim dobrze piec, mieć możliwie jak najwięcej kombinacji sposobów pieczenia i zimną szybę, przynajmniej u mnie, gdzie słupek z piekarnikiem będzie w przejściu i łatwo można by sobie zrobić krzywdę.

Piekarnik, który ja wybrałam ma też np. katalizator zapachów, to ważne gdy ma się słupek prawie w salonie.

Trzeba zrobić listę priorytetów, tego co dla Ciebie najważniejsze w piekarniku, bo inaczej można wydać dużo pieniędzy. Każda dodatkowa funkcja wydaje się niezbędna:) A tak naprawdę to tylko bajer.

• 1 month później...

Chciał bym poruszyć temat arogancji niektórych wielkich producentów tak pewnych swej pozycji na rynku, że klienta traktują jak psa (gdy już zainkasują pieniądze oczywiście).

Miesiąc temu po 6ciu latach używania wysiadł mi Electrolux ER8662B i jest już złomem do wyrzucenia gdyż serwisant (serwis autoryzowany Electrolux), na który trzeba było czekać 2 tygodnie przyszedł, w 2 minuty obejrzał lodówkę i postawił diagnozę, że nie da się naprawić za co policzył cenę 70 zł, której nie chciałem zapłacić ale oznajmiono mi że niezapłacenie (w uproszczeniu) uruchamia procedurę ściągania wierzytelności. Niezły zrobek tak pochodzić po domach i mieć co pół godziny 70 zł nie robiąc nic, chyba że wymianę żarówki :)

Dzwoniąc do kierownika działu reklamacji serwisów tej firmy dowiedziałem się tylko "przyjechali, trzeba płacić" (podniesionym tonem). Skarga do centrali Electrolux Polska - wypełniłem formularz, opisałem problem (oczywiście zebrali dane personalne, telefon, email) - bez żadnej odpowiedzi. Zaznaczam, że za dojazd napisano 14 zł. 58 za naprawę. Napisano tam też że sprzęt naprawiono! Jeśli ktoś podobnie jak ja czuje się wykolegowany przez tą firmę, proszę o maila na adres [email protected]. Może coś z tym zrobimy?

Dla porównania powiem, że mam (na szczęście) starą Silesię z 1977 roku a więc 31 lat i ta dalej chodzi a nie była nigdy serwisowana! Jest to też chłodziarko-zamrażarka tyle że jednodrzwiowa. Jak się nastawi chłodzenie na max to nawet częśc chłodziarkowa zamraża na kość!

Dodam jeszcze że na pytanie o przyczynę awarii usłyszałem, że jest to wada fabryczna. Mimo to firma nie poczuwa się do pomocy.

ja może na temat techniczny nie prawnoobyczajowy:

dzisiejsze lodówki /pomijając już dzisiejszą planowo zakładaną bylejakość produkcji/

są ofiarą :-?

http://forum.muratordom.pl/ekologiczne-projekt-dom-zycie,f129.htm

tak tej nieszczęsnej "ekologii"

która to "ekologia" akurat w przypadku lodówki

tworu nieskomplikowanego specjalnie

ALE /!/ zaprojektowanego w wersji ostatecznej i powiedzmy "doskonałej" kilkadziesiąt lat temu - jak Twoja Silesia

na siłę wypchnęła z mechanizmu lodówki gaz "freon" jakoby powiększający

po opuszczeniu rurek w lodówce jakoby powiększającą się "dziurę ozonową"

producenci lodówek co mieli robić - żebyś mógł sobie kupić nową lodówkę

coś musieli do niej wepchać i to szybko - wepchnęli gaz butan /tak coś ma on wspólnego z gazem z butli do spalania w kuchenkach/ - on działa /tzn lodówka chłodzi/ lecz

zdecydowanie obniżyła się żywotność lodówki /rurki, luty itp puszczają/

oczywiście można to naprawić ale jak stwierdził serwisant zapewne

niewiele drożej kupić nową lodówkę... :(

Zamiast płacić za ten lipny rachunek trzeba było poszczuć serwisanta psem.

Procedura ściągania wierzytelności - dobre sobie. :lol:

Bez żadnych kwitów to sprawa w sądzie ciągnąca się 3 lata. Ciekawe czy by ją założyli dla 70 zł - zwłaszcza, że szanse na wygraną znikome.

Jak zapłaciłeś to już możesz sobie tylko "popluć w brodę" :wink:

Ta lodówka to "nie byle co". 2 tys. kosztowała. Wyrzucone w błoto z perspektywy czasu. Nie wie ktoś UC gdzie zatem można kupićZCIWĄ lodówkę z freonem zamiast jakiegoś tam LAJTA w rurach? No i nie Electrolux bo na tą nazwę już mi się wnętrzności przewracają.

kupić nowej to nie można

można znaleźć na śmietniku czasem itp...

Atomic, masz jakies zdanie o lodówkach Hanseatic ?

Niestety nie wiele wiem o współczesnych lodówkach. W czasach kiedy serwisowałem sprzęt AGD nie było tak wielkiego wyboru, a i technologia poszła do przodu. Liebherr'a znam bo to stara dobra firma. Mam natomiast jeszcze kontakt z serwisami i wszyscy mówią jedno:

Technologicznie i jakościowo wszystkie firmy są na podobnym poziomie, tylko nieliczna grupa producentów wybiega nieco ponad standart.

Mam chłodziarko-zamrażarke "Roberta Bosha". Sądząc po wygladzie to 100% kopia Elektroluxa albo odwrotnie. Podobnie jest z nowszymi modelami, które też w obu markach są identyczne. Po 5 latach od dnia zakupu lodówka zaczeła rdzewieć na drzwiach chłodzarki i pod lakierem pojawiły się purchle. ogólnie jestem bardzo zawiedziony. Tym bardziej ze dawny radziecki "Mińsk" przetrwał na placu boju przez 25 lat bez naprawy. Dopiero postęp technologiczny go wykończył. Lodówki marki BOSH to badziew.

ja mam elektroluxa ponad 8 lat (lodówka z zamrażalnikiem wewnątrz) - tak cichej lodówki wcześniej nie widziałem - nie słychać wcale kiedy pracuje - jedyny jej mankament to to że pękło mi plastikowe mocowanie przy jednej szklanej półeczce po postawieniu na niej garnka pełnego zupy - to jest jedyna "awaria" przez 8lat pracy non stop. innych rzucających się w oczy oznak zużycia nie widać - i na pewno nie widać żadnej rdzy...