Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ELECTROLUX - sprzęt do kuchni: opinie, uwagi, zdjęcia, montaż

baba na budowie

Recommended Posts

He he, ja konkurencją? (ktoś napisał wyżej) Ja z branży softwareowej - nieprędko będę pisał dla lodówek :)

Jestem wściekły na tą firmę bo sprzedali mi złom (wyszło po 6 latach) i teraz umywają ręce skubiąc jeszcze trochę grosza przy okazji (serwis, który nie umie lub nie chce nic zrobić ale kasę wymusza). Jeszcze 1/2 roku wstecz też byłem zadowolony i życzę Wam by wasze chodziły. Jednak arogancja przedstawicieli tej firmy każe mi przesiąść się na co innego. Oczywiście zdarzały mi się awarie po gwarancji innych sprzętów ale zawsze ktoś coś poradził, podał telefon do kogoś kompetentnego (naprawa) lub zaproponował zakup nowego sprzętu po atrakcyjnej cenie. A tu mówią mi że to mój problem i koniec.

• Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piewek napisał, że ma od 8 lat. Ja mam od 1977 r. polską Silesię (pisałem już wyżej) i nie było z nią problemu - nigdy! Mrozi w piwnicy jak złoto. To jest lodówka z mini zamrażarką w środku (typowa w tamtych czasach). Ale jak ją rozkręcę na prawie cały zycher to nawet część lodówkowa mrozi na kość (zamraża).

Piewek napisał, że ma od 8 lat. Ja mam od 1977 r. polską Silesię (pisałem już wyżej) i nie było z nią problemu - nigdy! Mrozi w piwnicy jak złoto. To jest lodówka z mini zamrażarką w środku (typowa w tamtych czasach). Ale jak ją rozkręcę na prawie cały zycher to nawet część lodówkowa mrozi na kość (zamraża).

To, że dany model tej firmy się zepsuł to jeszcze nic nie znaczy. Akurat miałeś pecha i tyle.

Ja też miałem przez 8 lat Elektroluxa. Też dobry model. Byliśmy bardzo zadowoleni. Działa bez żadnych problemów do tej pory u teściowej...

Teraz mamy od 1,5 roku Boscha. Jeden z wyższych modeli. Też dobry, ale głośny. Z 4 razy głośniejszy niż ten Elektrolux. Mimo, że w instrukcji było napisane, że super-ultra-silence... :roll: :evil:

• 1 month później...
  • 2 months później...

Fart czy niefart to inna sprawa. Ale chodzi o podejście pracowników Elecroluxa: mają cię w dupie i CHCĄ TYLKO KASĘ. Da się to odczuć. Mam porównanie w innych branżach: gdy nawaliła mi droga mysz Logitech, stawali na głowie żeby mi to załatwić, poruszyli niebo i Ziemię i załatwili mi sprawną mysz. Samsung gdy wysiadł monitor (19'' szklany - po 2ch latach) załatwił mi nowy a gdy i ten wysiadł (po kolejnych 3ch latach) zamienił mi (za moją zgodą) na nowiutki LCD 22'' (dali mi wybór w pewnych granicach). Owszem, to było jeszcze na gwarancji (monitor - ostatni tydzień) ale dało się odczuć, że naprawdę chcą cię zadowolić. Natomiast ten Electrolux - jak już napisałem - Sodoma i Gomora.

Potrafią wywiesić gigantyczną szmatę z fotką swojej pralki na obskurnym Dworcu Zachodnim w Warszawie zakrywając szpetotę jego biurowca i tyle. Liczą na ludzkie niewnikanie w szczegóły. W ogóle to precz z takimi firmami. Dla mnie ta firma odtą istnieje tylko po to żeby ją omijać szerokim łukiem i ostrzegać innych. Z mojej (licznej) rodziny nikt nie kupi tego szajsu. Znajomych też ostrzegłem.

A mogło być tak pięknie :)

Jestem pewien że gdybym zdołał się skontaktować z jakimś zachodnim (nadrzędnym wobec polskiego) oddzialem tej firmy, coś bym załtwił. Ale niestety nie znalazłem żadnych namiarów. Pal licho. Wygląda na to że nie są zależni albo po prostu trudny jest kontakt. Nieważne. Machnąłem ręką. W każdym razie nie pracują w polskim oddziale profesjonaliści bo ci inaczej rozmawiają i nawet jak nie załatwisz pomyślnie to przynajmniej nie pozostawią cię w gniewie, potrafią ci wytłumaczyć co i dlaczego. A ci tutaj, jak pisałem wyżej, przyszli, nic nie zrobili, zainkasowali pieniądze i poszli. A w dyrekcji rozmawiają z tobą i między wierszami słyszysz tylko "spieprzaj już bo nie mam czasu, to twój problem a nie mój".

Pozdrawiam

Ja nie mam AEG Electrolux ale mam Electrolux ( a to chyba to samo):D :

piekarnik Electrolux 65100 X

zmywarka Electrolux 66010

płyta ceramiczna Electrolux EHS 60210P

Użytkuję dopiero miesiąc a już jestem bardzo zadowolona - piekarnik rewelacyjnie piecze: wczoraj np. bułeczki, pięknie zrumienione z termoobiegiem właśnie.

Zmywarka ładnie wszystko domywa, naczynia są suchutkie. Zauważyłam, że lepszy efekt jest przy proszku a nie tabletkach więc przeszłam na proszek. Z płytą też nie ma problemów, choć bałam się czy się przestawię z gazu - płyta ma 10-cio stopniową regulację mocy i nawet szybko reaguje więc jeszcze nic mi nie wykipiało :D Jestem zadowolona i polecam. Też kupowałm w necie i sporo zaoszczędziłam, np na samej tylko płycie ok 500 zł :o

Czasem i Syrena a nawet Zaporożec jeździł po drodze i się nie rozkręcił :)

PR raczej pisałby gładkie peany na cześć swojego towaru.

Życzę by Ci się nie przytkał Elecro(tfu)lux jak mnie. :)

i co? martwi Cię to? coś nie działa? ja mam lodówko-zamrażarkę elektroluxa i kolejną też kupię właśnie z tej firmy - nie przejmuj się wszystkim co ktoś napisze. może to konkurencja robi tu czarny PR...

• 1 year później...

Witam!

Mam problem z tym piekarnikiem. Wczoraj zdjęłam folię ochronną z tego urządzenia a dokładnie z dolnej części - tej srebrnej :

http://www.ceneo.pl/showPicture.aspx?productID=1483836 i teraz wygląda to OKROPNIE :( :( Niestety nie dysponuje zdjęciami, ale ta dolna listwa jest teraz taka chropowata, matowa a gdzieniegdzie błyszcząca :( :( Tragedia!! Nie wiem: może to jakiś klej został czy co?? Macie jakieś pomysły czym to zmyć? Boję się to ruszyć, by jeszcze gorzej nie wyglądało. Czy ktoś, kto ma ten model miał ten problem?? Zdejmowaliście tą folię bez problemu?? Jestem totalnie załamana...Kuchnia zupełnie nowa a tu takie coś ...:( Pisałam do electroluxa ale pani napisała, że MOŻE rozpuszczalnik pomoże..ale takie może to mnie nie przekonuje..

Liczę na Waszą pomoc!!

• 1 year później...
Zmywarka ma nieco ponad rok, w pewnym momencie zaczęła się lać woda z lewej strony spod drzwi. Sięgnąłem tam ręką i wyczułem jakiś taki materiał, myślałem że to ścierka jakimś cudem była cały czas miedzy uszczelką a drzwiami, a okazało się ze w ręku miałem kawałek wyrwanego tego materiału izolacyjnego, mokrego. co robić !!!

• 7 months później...

Witajcie,

Jestem zainteresowany modelem: ESL 67040r lub ESL 67070r. Pierwszy tańszy, a z różnic z m.in. to, że kolor panelu jest szary. Z kolei w drugim modeli kolor jest określony jako stal nierdzewna. Nie mam jak tego teraz sprawdzić, ale może ktoś się orientuje, czy w pierwszym modeli panel jest plastikowy, a w drugim stalowy? I czy plastikowy jest gorszy?

Michał

Witajcie,

Jestem zainteresowany modelem: ESL 67040r lub ESL 67070r. Pierwszy tańszy, a z różnic z m.in. to, że kolor panelu jest szary. Z kolei w drugim modeli kolor jest określony jako stal nierdzewna. Nie mam jak tego teraz sprawdzić, ale może ktoś się orientuje, czy w pierwszym modeli panel jest plastikowy, a w drugim stalowy? I czy plastikowy jest gorszy?

Michał

Jest dokładnie tak jak pizesz czyli ta tańsza ma panel plastikowy a droższa stalowy. Jak dla mnie to stalowy lepiej wygląda i tyle :)

• 3 months później...

Witajcie,

Dawno nie udzielałem się na forum. Chyba większość z nas po amoku związanym z wykańczaniem domu i podejmowaniem trudnych decyzji popada w stan apatii i rozkoszowania się osiągniętym błogostanem. Jednak błogostan nie trwa długo :). Nieszczęścia chodzą niestety parami, a u mnie nawet czwórkami. W przeciągu jednego tygodnia:

- padł komputer

- sterownik pieca odmówił posłuszeństwa

- na dachu ceramiczny kominek wentylacyjny Roben zaczął się rozlatywać (dopiero teraz zauważyłem skutki mrozów)

- na uszczelce naszej lodówki Electrolux ERB40233W zauważyłem podłużne pęknięcie.

Komputer postawiono w serwisie na nogi w ciągu jednego dnia (wymieniono wadliwą kartę, gratisowo odkurzono kompa, zaktualizowano soft, przeproszono za niedogodności). Sterownik wymagał zerknięcia znajomego elektronika i już działa jak należy. Zgłoszenie kominka, który zaczął się łuszczyć i rozpadać po 5 latach, wymagał 2 tygodni na ściągnięcie z magazynów (ten typ dachówki już nie jest produkowany) i sprawa profesjonalnie załatwiona. Zadowolony z postępów w walce z przeciwnościami losu niecierpliwie oczekiwałem na mail z serwisu Electroluxa. Doczekałem się jedynie telefonu z informacją, że moja reklamacja została odrzucona. Odmówiono także przesłania mi wyjaśnień na piśmie. W tym celu musiałem kontaktować się z warszawska centralą. Miałem nadzieję, że doszło do nieporozumienia. Właśnie otrzymałem jednak potwierdzenie moich obaw. Właśnie firma Electrolux autorytatywnie stwierdziła, iż pęknięcie uszczelki jest uszkodzeniem mechanicznym i nie jest objęte gwarancją.

Poniżej widok uszczelki :)

Powiedzcie, czy macie podobne doświadczenia z produktami Electroluxa? Jak do tej pory byłem z nich zadowolony (stara lodówka chodzi bez problemu od 13 lat, podobnie odkurzacze jak i odkurzacz centralny z jednostka Electroluxa). Czy to wina produktów, czy serwisu, który jeszcze nie do końca zrozumiał prawa rynku? Na pewno niezwłocznie poinformuje Was, czy faktycznie jest to błąd serwisu w interpretacji zdjęć, czy też świadome działanie firmy Electrolux.

pozdrawiam

mapan

PS: Gwoli sprawiedliwości musze dodać, że w ramach bezpłatnej gwarancji zaproponowano mi zakup uszczelki w wyjątkowej promocji za 97 zł + koszt robocizny i dojazdu :). W sumie wyjdzie ze 200 zł.

IMG_0273.jpg

IMG_0274.jpg

Ale lipa - to mi przypomina moją walkę z firmą kurierską o zwrot kasy za stłuczoną szybę piekarnika.

Mi wtedy zabrako determinacji i czasu na dyskusję z idiotami - przyznaję - pokonali mnie doświadczeniem.

To jest niestety standardowa zagrywka - odpalantować skargę z punktu, bo tylko nieliczna grupka bije się o swoje.

W sumie bezpłatna gwarancja za 200 pln to jak za darmo :D:D:D

Pozdrav

• 8 months później...
Ja mam podobny problem z lodówką Electrolux zakupioną w grudniu 2012 r. Trzy tygodnie temu zauważyłem szron na górnej szufladzie zamrażarki, kiedy zamknąłem drzwi zamrażarki zauważyłem odgiętą listwę na środku lodówki(wszystko na zdjęciach).Przesłałem zdjęcia do serwisu w Koninie mailem i otrzymałem odpowiedź, że lodówka nadaje się do wymiany, czekają na odpowiedź z Warszawy. Ponowny mail, że to jest za długi okres od zakupu i jest to uszkodzenie mechaniczne, powstałe przy transporcie i nie podlega gwarancji i mam przesłać maila do Warszawy. Odpowiedź z Warszawy to uszkodzenie nie podlega gwarancji , mam się zwrócić do Media Expert , gdzie kupiłem lodówkę, sprawa transportu. Byłem w sklepie obejrzeli zdjęcia i zaproponowali młotek i deskę aby to wyprostować. Czekam jeszcze za serwisem z Konina bo drzwi chłodziarki są odpychane przez wyłącznik światła, (Warszawa wyraziła zgodę na tą naprawę ) mieli być wtorek,środa a jest czwartek. Oto zdjęcia .CAM00216.jpgCAM00218.jpgCAM00210.jpgCAM00212.jpgCAM00214.jpg Edytowane przez pintek

Ja mam podobny problem z lodówką Electrolux zakupioną w grudniu 2012 r. Trzy tygodnie temu zauważyłem szron na górnej szufladzie zamrażarki, kiedy zamknąłem drzwi zamrażarki zauważyłem odgiętą listwę na środku lodówki(wszystko na zdjęciach).Przesłałem zdjęcia do serwisu w Koninie mailem i otrzymałem odpowiedź, że lodówka nadaje się do wymiany, czekają na odpowiedź z Warszawy. Ponowny mail, że to jest za długi okres od zakupu i jest to uszkodzenie mechaniczne, powstałe przy transporcie i nie podlega gwarancji i mam przesłać maila do Warszawy. Odpowiedź z Warszawy to uszkodzenie nie podlega gwarancji , mam się zwrócić do Media Expert , gdzie kupiłem lodówkę, sprawa transportu. Byłem w sklepie obejrzeli zdjęcia i zaproponowali młotek i deskę aby to wyprostować. Czekam jeszcze za serwisem z Konina bo drzwi chłodziarki są odpychane przez wyłącznik światła, (Warszawa wyraziła zgodę na tą naprawę ) mieli być wtorek,środa a jest czwartek. Oto zdjęcia .[ATTACH=CONFIG]196602[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196603[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196604[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196605[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]196606[/ATTACH]

Dzisiaj był serwis i i lodówka została sfotografowana ze wszystkich stron i dział techniczny osądzi co dalej