Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ELECTROLUX - sprzęt do kuchni: opinie, uwagi, zdjęcia, montaż

baba na budowie

Recommended Posts

Na zdjęciach się skończyło, Elekrolux uznał że to uszkodzenie powstało przy transporcie, natomiast Media Expert ,że za późno zgłosiłem uszkodzenie .Gwarancję mam na 24 m-ce , to jest kara dla mnie, bo nie wykupiłem dodatkowej gwarancji na 5 lat , wtedy problem miałbym z głowy. Po więc jest gwarancja 24 miesiące. Media Expert przywiózł mi lodówkę samochodem Seat Alhambra na leżąco owiniętą folią, lodówka ma 2 metry. Czekam jeszcze na pisemne uzasadnienie z Media Expert.

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 100
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na zdjęciach się skończyło, Elekrolux uznał że to uszkodzenie powstało przy transporcie, natomiast Media Expert ,że za późno zgłosiłem uszkodzenie .Gwarancję mam na 24 m-ce , to jest kara dla mnie, bo nie wykupiłem dodatkowej gwarancji na 5 lat , wtedy problem miałbym z głowy. Po więc jest gwarancja 24 miesiące. Media Expert przywiózł mi lodówkę samochodem Seat Alhambra na leżąco owiniętą folią, lodówka ma 2 metry. Czekam jeszcze na pisemne uzasadnienie z Media Expert.

Elektrolux to poroniona firma - zareklamowałem ostatnio płyte gazowa - ma 2 miesiące - nagrzewa sie do takich temperatur że stopiła uszczelkę pod spodem (oryginalną elektroluxa) , nagrzewa mi blat kuchenny , kurki sa tak gorące że cięzko nimi operować - 2 tygodnie czekania - i reklamacja odrzucona - b niby się w norach temperatura mieści !!!! No tylko w tym układzie czemu uszczelka nie wytrzymała - czyżbvy innym normom podlegała? Seriwsant stwierdził że nie powinniśmy na niej gotować a elektrolux - chociaż żden technik tego nie widział - uznał że można. Wnerwiony jestem bo jeszcze lodówke kupiłem z tej zasmarkanej firmy ! Po prostu kpina i żenada. Ludzie nie kupujcie sprzętu tej gównianej firmy. Serwis to totalna porażka!h

To teraz ja!

- zmywarka electrolux (górna półka) - od 2007roku - padła kilka miesięcy temu.Już po 5 tygodniach sewisantowi udało się zlokalizować przeciek i zamontować plastikową rurkę zgrzaną z gumowym kołnierzem.Koszt trochę ponad 200zł. Teraz zmywarka stoi od 3 tygodni, po konsultacjach serwis zamówił hydrocośtam. Kiedy przyjdzie część zadzwonią.

Lodówka AEG-Electrolux - duża, piękna,szeroka. W trakcie gwarancji padła.Po wymianie jakiegoś regulatora działa. Obecnie(ma 3lata) szuflada rozpada się(obchodzimy się z każdym sprzętem delikatnie).

Patrząc na to ile ten sprzęt kosztował - nie polecam firmy.

Zdecydowanie - w moim problemie ztwierdzono że kurki od gazu mogą sie nagrzewać do 85 stopni - i to jest normale - a na argument że sama płyta już po 20 minutach ma temperature 65 stopni (norma dopuszcza ponoć 55) technik z electroluxa stwierdził że cała płyta nie jest elemtem obsługowym (jak kurki) więc sie tego nie bierze pod uwage. Na fakt że blat mi sie rozkleja od tej temperatury - stwierdził że sobie kupiłem gówniana kuchnę !!! No poj...bany !!! Dobrze że nie mieszkam w Warszawie bo bym mu ta płyte do gęby wsadził aby sie dokładnie jej przyjrzał. No szok totalny !

Pisałam już w innym wątku na ten temat - ale napiszę i tu -

mam zmywarkę, lodówkę i płytę indukcyjną z Electroluxa ;

- płyta trzasła po pół roku użytkowania, tzn. nastąpiło jakieś miejscowe przegrzanie w czasie gotowania i stopił się fragment wielkości opuszka palca na jednym z pól grzewczych; pan z serwisu uśmiechał się do mnie ironicznie słuchając moich wyjaśnień i uznał,że wina leży po mojej stronie - a ja nazwyczajniej w świecie zagotowywałam słoiki z przetworami - już tego nie robię, bo się po prostu boję,że zniszczę sobie płytę :( na szczęście uszkodzone pole grzeje, tylko trochę nierówno;

- zmywarka - przy wyborze skupialiśmy się na programach, poborze wody itd. ( tu póki co nie mam zastrzeżeń) , ale nie zwróciłam uwagi na plastikowe organizery, szczególnie w dolnym koszu - duże talerze układają się ciasno, opierają się o siebie; głębokie- pochylone są w taki sposób,że także stykają się i często gęsto wyjmuję je niedomyte; u mojej mamy w Bosch ,- układać zmywanie to przyjemność, a mnie diabli biorą, jak układam te przepisowe 12 kompletów ....;

- lodówka - najzwyklejsza do zabudowy, tu nie mam większych zastrzeżeń, poza tym,że w górnych partiach tylna ścianka się ciągle mrozi mimo,że chłodzenie ustawione tylko na "2"; nie wiem czy to prawidłowość, czy wada;

Reasumując - nie wybrałabym już sprzętu tej firmy, a już pan z serwisu zniechęcił mnie skutecznie...

Edytowane przez gahan

• 2 weeks później...

No i mamy finał - argumentem który podziałał na korzystny finał stała sie groźba skierowania sprawy na droge sądową. Serwis popełnił ewidentne błędy stosując normy tak jak im pasowały - natomiast na niepasujące zapisy przymknęli sobie oko. Paranoją jest fakt że juz samo uzyskanie nr normy jest problemem - ale jeszcze większym jest jej zdobycie - w Polsce - za darmo nie ma 200 zł - można kupić. Na szczęście w cywilizowanej części Europy da się znaleść takowe - co prawda w języku angielskim- ale akurat samo posiadanie takiej normy pomogło mi w rozstrzygnięciu sprawy na moją korzyść - bo mogłem sobie porównać wyniki i wskazać błędy serwisu. Ogólnie jestem rozczarowany - po prostu z pełna premedytacją oszukali mnie , wiedzieli że pomiary są zrobione błędnie, że nie wszystkie parametry sa zgodne z ta normą a mimo wszystko wydali negatywną opinie do reklamacji - bo jakis parametr i pasował. Koniec końców wyrwałem oświadczenie z serwisu i jade jutro po kase do sklepu.

BTW wiecie o tym że według serwisu płyta może sie nagrzać nawet do 300C - i to wcale nie ma wpływu na płytę meblową itd?? :D:D

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
Zdecydowanie - w moim problemie ztwierdzono że kurki od gazu mogą sie nagrzewać do 85 stopni - i to jest normale - a na argument że sama płyta już po 20 minutach ma temperature 65 stopni (norma dopuszcza ponoć 55) technik z electroluxa stwierdził że cała płyta nie jest elemtem obsługowym (jak kurki) więc sie tego nie bierze pod uwage. Na fakt że blat mi sie rozkleja od tej temperatury - stwierdził że sobie kupiłem gówniana kuchnę !!! No poj...bany !!! Dobrze że nie mieszkam w Warszawie bo bym mu ta płyte do gęby wsadził aby sie dokładnie jej przyjrzał. No szok totalny !

Witam serdecznie,

jestem właśnie w trakcie walki z electroluxem - płyta gazowa 7353NOX - pokrętła nagrzewają się tak, że trudno ich dotknąć. Electrolux odrzucił mi reklamację, ponieważ średnica garnków wg nich była zła. Dopuszczalna to 26cm, a u nas serwisant zmierzył nie u dołu garnka, który stoi na palniku (tam było 26cm) , tylko u góry, razem z takimi wypustkami garnka, co dało mu 28cm. I jakaś informacja, że kuchenka była zbyt obciążona - trzy garnki z przodu - czyli nie było pełnego obciążenia 5 palników!!! Nawet nie dostałam niczego na piśmie!!!!!

A temperatura na pokrętle zmierzona przez serwisanta - 106 stC.

Xerses,

Mam ogromną prośbę o udostępnienie danych z tej normy - do jakich temperatur mają prawo nagrzewać się pokrętła. Zamierzam z nimi powalczyć.

Z góry dziękuję.

Witam serdecznie,

jestem właśnie w trakcie walki z electroluxem - płyta gazowa 7353NOX - pokrętła nagrzewają się tak, że trudno ich dotknąć. Electrolux odrzucił mi reklamację, ponieważ średnica garnków wg nich była zła. Dopuszczalna to 26cm, a u nas serwisant zmierzył nie u dołu garnka, który stoi na palniku (tam było 26cm) , tylko u góry, razem z takimi wypustkami garnka, co dało mu 28cm. I jakaś informacja, że kuchenka była zbyt obciążona - trzy garnki z przodu - czyli nie było pełnego obciążenia 5 palników!!! Nawet nie dostałam niczego na piśmie!!!!!

A temperatura na pokrętle zmierzona przez serwisanta - 106 stC.

Xerses,

Mam ogromną prośbę o udostępnienie danych z tej normy - do jakich temperatur mają prawo nagrzewać się pokrętła. Zamierzam z nimi powalczyć.

Z góry dziękuję.

Postaram się wieczorem wysłać

• 1 month później...
Witam.Ja kupiłem piekarnik do zabudowy electrolux eeb4233pox.Zastanawiam się czy obudowa piekarnika z boku jak i od spodu ma prawo po 20 minutach pracy na 200 stopni nagrzewać się tak że nie można ręką dotknąć bo się oparzy.Czy to normalne,czy po zabudowaniu w meblach nie będzie niszczyć płyty laminowanej.W dodatku będzie zabudowany w słupku obok lodówki wolnostojącej.

• 1 month później...

W wynajmowanym przeze mnie mieszkaniu całe wyposażenie agd jest firmy Electrolux AEG. Jeśli mam być szczera to żadnego z tych sprzętów bym nie poleciła. Lodówka zabudowana: totalna porażka - na mocy 2 pełno jest wody pod pojemnikiem na warzywa, nie mam pojęcia skąd ona się bierze ale co 3-4 dni muszę się bawić w zbieranie tej wody gąbką i jest jej za każdym razem ok 300-500 ml. Natomiast jeśli zmienie moc na 3 to lodówka zamienia się w zamrażalkę- całą tylna ścianka jest oblodzona i wszystko co jej dotknie przymarza tak że nie można oderwać. Zamrażalnik obrasta lodem bardzo często tak, że nie można domknąć górnej szuflady a co za tym idzie drzwi od zamrażalki, więc muszę operować ostrym narzędziem aby podkuć lód i domknąć drzwi.

Mikrofala: podgrzewa dobrze ale czasami łapie focha i się zawiesza tzn nic w środku nie ma a światełko sie pali i nie da się nastawić żadnego programu- pomaga mocne chlapnięcie drzwiczkami :)

Zmywarka: szczerze to prawie jej nie używam bo strasznie nie domywa naczyń, a już kilka tygodni po pierwszym użyciu zaczeły odpadać kółka w dolnym koszu.

Piekarnik: ok spełnia swoją podstawową funkcję, ale strasznie sie brudzi i zapieka- nie ma szans tego doczyścić, a w tym modelu nie ma funkcji samoczyszczenia

Płyta ceramiczna: grzeje dobrze i szybko, nigdy nic się nie zawiessiło, jedyny minus to zapieczony tłuszcz wokół najczęściej używanych pól grzejnych co nie wygląda zbyt estetycznie. No ale nie wiem pewnie wszystkie płyty ceramiczne mają tą wadę, że ze względu na wysoką temp. zapiekają to co wykipi z garnka.

Gdybym miała ocenić wszystkie te sprzęty to najlepiej wypadają płyta i piekarnik i teraz kierując sie opiniami użytkowników rozważam zakup indukcji Electroluxa do własnego mieszkania.

• 5 months później...
  • 4 months później...
  • 7 months później...
Tak też uważam, że to jest bez sensu. Moim skromnym zdaniem takie zagranie jest tylko takim chwytem marketingowym aby dodatkowo narazić klienta na inne koszty w zakupie produktów. Markę Electrolux bardzo polecam. Kupowałem sobie z tej firmy lodówkę oraz zmywarkę i wszystko działa jak należy. Ostatnio popsuł mi się czajnik no i nie przeczę chciałbym kupić jakiś porządny z solidnej firmy. Do was w takim razie pytanie jaki mi będziecie polecać - właśnie producenta Electroluxa czy może Zelmera gdyż słyszałem, że są najlepsze :)

To przedłużenie gwarancji nie wiąże się z dodatkowymi opłatami, aby otrzymać dodatkową 3-letnią gwarancję (łącznie 5) należy kupić minimum 3 produkty w studiach kuchennych. Będę robiła kuchnię, to te sprzęty można kupić przez studio. Sprawdzałam ceny i np. piekarnik parowy najtaniej na ceneo jest za 1299 zł. Studio za 1600 go sprzeda. A już indukcja na ceneo jest za 3500, studio sprzeda ją za 2300. Montaż i podbicie gwarancji w cenie mebli.

Gendar, u mnie w pracy czajnik Zelmera od może 3 lat działa non stop. Nieraz myślałyśmy o zrzutce na nowy ale ten oprócz sitka p/kamiennego się nie chce zepsuć.

• 2 weeks później...
Dobrze, że trafiłem na ten wątek o Electroluxie, bo u mnie pół rodziny nie kupuje nic oprócz Electroluxa. Teraz ja będę kupował wyposażenie AGD do domu i oczywiście wszyscy polecają mi tylko Electroluxa, bo nigdy im się nie zepsuł. Wiadomo, każdy, nawet najlepszy sprzęt może się popsuć, kwestia w tym żeby można było sprawnie usunąć usterkę, a firma Electrolux ma z tym widać problem. Dlatego przemyślę sobie dobrze jakiej firmy sprzęt zakupię.

• 4 weeks później...

Muszę przyznać, że jestem zaskoczony tyloma negatywnymi opiniami o Electroluxie. Od lat użytkuję różne sprzęty i ani razu nie wzywałem serwisanta. Od 12 lat używam dosyć intensywnie pralki Electrolux, tyle samo odkurzacz a piąty rok zmywarkę też*dosyć*intensywnie, przynajmniej raz dziennie (zmywa bardzo ładnie) i okap 90cm. I nic się*z tym sprzętem nie dzieje, polecam szczerze. Owszem, zawsze staram się*wybierać modele ze środka stawki ale mimo wszystko, jak czytam ten wątek, statystycznie powinienem mieć kłopot przynajmniej z jednym sprzętem a tak nie jest.

No chyba, że te kłopoty wynikają bardziej z beznadziejnego serwisu i obsługi pogwarancyjnej a nie z awaryjności sprzętu.