sb12 06.09.2005 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 witam z prośbą o opinię się zwracam; może temat był już wałkowany?1. murarze chcą robić komin z klinieru na 1 cm wgłąb cegły - podobno tak robią wszyscy2. kierownik radzi na pełną spoinę (lekko wkląsłą tzn) dla komina (cegła 5 szczelinowa) drugie wydaje się rozsądniejsze, ale znowu spece krzyczą że jasna cegła będzis się brudzić (ciemna fuga) i nie da się doczyścić jej jak robiliście?sb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 06.09.2005 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Rób jak mówi kierownik.Nasz komin (ciemny) jest zrobiony na pełną spoinę.Cegła 5 szczelinowa może być, ale ostatnie warstwy zaczynając od otworów wentylacyjnych (o ile są) rób z cegły pełnej.Jeśli, fuga miałaby być w głąb na 1 cm, to muruj z cegły pełnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 06.09.2005 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Witam, Zanikowa spoina uchroni komin od zamakania bo sama woda uformuje " wodospad" ale nie jest zalecana ze względów wytrzymałościowych no i w przypadku cegły szczelinowej może spowodować cieknięcie komina... A do czyszczenia to jest szczotka, gąbka i woda i to zaraz po fugowaniu. Najlepszą fugą jest fuga lekko wklęsła (średnica wklęśnięcia zbliżona do grubości fugi). Myki ze spoiną zanikową to można stosować przy murkach z klinkieru czy słupkach ogrodzeniowych, których wytrzymałość jest i tak za duża... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 06.09.2005 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Pełna spoina napewno. I trzeba zwracać uwagę na jakość spoin aby nie było pustki. To znaczy murarze ładnie dociągają spoinę na zewnątrz a między cegłami jej brak. Powoduje to że spoina jest słabsza i po pewnym casie wypada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sb12 06.09.2005 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 dziękuje wam 4:1 przeciwko murarzom wystarczy aby robili pełną sb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dr.opsik 06.09.2005 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 A może murzrze chcą fugować później te spoiny zaprawą do fugowania, a teraz murują ze zwykłej zaprawy? A może to po prostu kwestia estetyki, bo mnie np: podoba się wklęsła spoina, a nie równo ze ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 06.09.2005 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2005 Cegła 5 szczelinowa.To już teraz można i z takiej kominy stawiać?Zawsze na kominy była cegła pełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 12.09.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2005 No właśnie i mam problem. Kominy z cegły połówkowej, nad otworami wentylac z cegły pełnej. Porządna obróbka blacharska i co??? zaciekają ściany kominowe Co teraz zrobić? Podsuwają mi 2 rozwiązania: 1) zlicować spoinę z cegłą (moja jest robiona na listewkach, wklęsła na kilka mm) 2) zrobić okucie czapy komina z blachy (blacha na górnej płaszczyxnie komina, aby woda nie wsiakała do komina) Co proponujecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 13.09.2005 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Czy rzeczywiście macie fugi na kominach zlicowane z cegłą (a nie wklęsłe na kilka mm)? Zawsze widziałem fugi wklęsłe robione na listewkach tak jak u mnie (listewka zlicowana z cegłą i po wyjęciu listewki fuga jest odsadzona o te kilka czy kilkanaście mm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 13.09.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 No właśnie i mam problem. Kominy z cegły połówkowej, nad otworami wentylac z cegły pełnej. Porządna obróbka blacharska i co??? zaciekają ściany kominowe Co teraz zrobić? Podsuwają mi 2 rozwiązania: 1) zlicować spoinę z cegłą (moja jest robiona na listewkach, wklęsła na kilka mm) 2) zrobić okucie czapy komina z blachy (blacha na górnej płaszczyxnie komina, aby woda nie wsiakała do komina) Co proponujecie? Czy cegła połówkowa, to inaczej kratówka? Jeśli tak, to cegła pełna nad otworami wentylacyjnymi nie wystarczy. Dolna krawędź otworu wentylacyjnego też może przepuszczać wodę. Czy rzeczywiście macie fugi na kominach zlicowane z cegłą (a nie wklęsłe na kilka mm)? Zawsze widziałem fugi wklęsłe robione na listewkach tak jak u mnie (listewka zlicowana z cegłą i po wyjęciu listewki fuga jest odsadzona o te kilka czy kilkanaście mm) Na moim kominie sopiny są zlicowane z cegłą. Pomimo, że komin jest zakończony cegłą pełną, to dodatkowo został przykryty blachą i zasmarowany jakimś mazidłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 13.09.2005 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 No właśnie i mam problem. Kominy z cegły połówkowej, nad otworami wentylac z cegły pełnej. Porządna obróbka blacharska i co??? zaciekają ściany kominowe Co teraz zrobić? Podsuwają mi 2 rozwiązania: 1) zlicować spoinę z cegłą (moja jest robiona na listewkach, wklęsła na kilka mm) 2) zrobić okucie czapy komina z blachy (blacha na górnej płaszczyxnie komina, aby woda nie wsiakała do komina) Co proponujecie? No właśnie nie wieem czy nie będe zmuszony do zrobienia tych 2 kroków, tzn zlicowac fugę z cegłą oraz czapka blaszana na kominy. Tylko czy to jest to co dolega moim kominom Jestem umówiony z gościem, który ma to zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wbrat 13.09.2005 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2005 Rany, ludzie o czym wy piszecie... . U mnie budowa juz trwa a nie rozumiem ani jednego slowa! Co to jest komin z klinieru na 1 cm wgłąb cegły?? Co to jest na pełną spoinę? Co to jest zanikowa spoina i cegła szczelinowa? Co to są myki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomik_B 14.09.2005 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Rany, ludzie o czym wy piszecie... . U mnie budowa juz trwa a nie rozumiem ani jednego slowa! Co to jest komin z klinieru na 1 cm wgłąb cegły?? Co to jest na pełną spoinę? Co to jest zanikowa spoina i cegła szczelinowa? Co to są myki? Tłumaczę na nasze: a) komin z klinkieru, czyli z cegły klinkierowej, b) fuga (spoina) wykonana na 1 cm w głąb, c) pełna spoina, to spoina bez zagłębienia, d) spoina zanikowa patrz pkt b, e) cegła szczelinowa, to cegła ze szczelinami (5 szt.) zmniejszającymi jej masę (5-10% o ile dobrze pamiętam), f) "myki" - czytaj sztuczki. Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 14.09.2005 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Na pełną fugę (może być lekko wklęsła) i całość, czyli komin zaimpregnować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sb12 14.09.2005 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 rafallogi - jakie znasz i proponujesz zatem impregnaty?sb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafallogi 14.09.2005 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2005 Pojechałem do składu budowlanego i poprosiłem o impregnat do klinkieru. Ot, cała polityka. Nie pamiętam niestety jego nazwy. Komin musi być czysty i suchy (wyschnięta zaprawa). Impregnacja poprawia zdecydowanie wybarwienie cegły i jednocześnie a może przede wszystkim zabezpiecza. A że zostało mi tego specyfiku pomalowałem sobie gres w garażu- nie czepia się tak brud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 18.09.2005 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2005 Na pełną fugę (może być lekko wklęsła) i całość, czyli komin zaimpregnować. Czy rzeczywiscie robicie kominy na pełną fugę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 22.09.2005 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 Na pełną fugę (może być lekko wklęsła) i całość, czyli komin zaimpregnować. Czy rzeczywiscie robicie kominy na pełną fugę??? Czy do zaspoinowanie tej fugi (po listewkach) można użyć zaprawy do klinkieru? Myslę, że tak. Inna fuga wyszłaby o wiele drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts