Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominy na pełną spoinę czy nie?

sb12

Recommended Posts

witam

z prośbą o opinię się zwracam; może temat był już wałkowany?

1. murarze chcą robić komin z klinieru na 1 cm wgłąb cegły - podobno tak robią wszyscy

2. kierownik radzi na pełną spoinę (lekko wkląsłą tzn)

dla komina (cegła 5 szczelinowa) drugie wydaje się rozsądniejsze, ale znowu spece krzyczą że jasna cegła będzis się brudzić (ciemna fuga) i nie da się doczyścić jej

jak robiliście?

sb

Witam,

Zanikowa spoina uchroni komin od zamakania bo sama woda uformuje " wodospad" ale nie jest zalecana ze względów wytrzymałościowych no i w przypadku cegły szczelinowej może spowodować cieknięcie komina...

A do czyszczenia to jest szczotka, gąbka i woda i to zaraz po fugowaniu.

Najlepszą fugą jest fuga lekko wklęsła (średnica wklęśnięcia zbliżona do grubości fugi). Myki ze spoiną zanikową to można stosować przy murkach z klinkieru czy słupkach ogrodzeniowych, których wytrzymałość jest i tak za duża...

No właśnie i mam problem.

Kominy z cegły połówkowej, nad otworami wentylac z cegły pełnej. Porządna obróbka blacharska i co??? zaciekają ściany kominowe :(

Co teraz zrobić? Podsuwają mi 2 rozwiązania:

1) zlicować spoinę z cegłą (moja jest :( robiona na listewkach, wklęsła na kilka mm)

2) zrobić okucie czapy komina z blachy (blacha na górnej płaszczyxnie komina, aby woda nie wsiakała do komina)

Co proponujecie?

Kominy z cegły połówkowej, nad otworami wentylac z cegły pełnej. Porządna obróbka blacharska i co??? zaciekają ściany kominowe :(

1) zlicować spoinę z cegłą (moja jest :( robiona na listewkach, wklęsła na kilka mm)

2) zrobić okucie czapy komina z blachy (blacha na górnej płaszczyxnie komina, aby woda nie wsiakała do komina)

Co proponujecie?

Czy cegła połówkowa, to inaczej kratówka? Jeśli tak, to cegła pełna nad otworami wentylacyjnymi nie wystarczy. Dolna krawędź otworu wentylacyjnego też może przepuszczać wodę.

Czy rzeczywiście macie fugi na kominach zlicowane z cegłą (a nie wklęsłe na kilka mm)?

Zawsze widziałem fugi wklęsłe robione na listewkach tak jak u mnie (listewka zlicowana z cegłą i po wyjęciu listewki fuga jest odsadzona o te kilka czy kilkanaście mm)

Na moim kominie sopiny są zlicowane z cegłą.

Pomimo, że komin jest zakończony cegłą pełną, to dodatkowo został przykryty blachą i zasmarowany jakimś mazidłem.

Co proponujecie?

No właśnie nie wieem czy nie będe zmuszony do zrobienia tych 2 kroków, tzn zlicowac fugę z cegłą oraz czapka blaszana na kominy.

Tylko czy to jest to co dolega moim kominom :o

Jestem umówiony z gościem, który ma to zobaczyć

Rany, ludzie o czym wy piszecie... :o :o :o . U mnie budowa juz trwa a nie rozumiem ani jednego slowa! Co to jest komin z klinieru na 1 cm wgłąb cegły?? Co to jest na pełną spoinę? Co to jest zanikowa spoina i cegła szczelinowa? Co to są myki? :o :o :o :o :o

Tłumaczę na nasze: :wink:

a) komin z klinkieru, czyli z cegły klinkierowej,

b) fuga (spoina) wykonana na 1 cm w głąb,

c) pełna spoina, to spoina bez zagłębienia,

d) spoina zanikowa patrz pkt b,

e) cegła szczelinowa, to cegła ze szczelinami (5 szt.) zmniejszającymi jej masę (5-10% o ile dobrze pamiętam),

f) "myki" - czytaj sztuczki.

Mam nadzieję, że teraz wszystko jest jasne. :)

Pojechałem do składu budowlanego i poprosiłem o impregnat do klinkieru. Ot, cała polityka. Nie pamiętam niestety jego nazwy. Komin musi być czysty i suchy (wyschnięta zaprawa). Impregnacja poprawia zdecydowanie wybarwienie cegły i jednocześnie a może przede wszystkim zabezpiecza. A że zostało mi tego specyfiku pomalowałem sobie gres w garażu- nie czepia się tak brud.