Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pytałam pana w DLH i mówi ,ze rozlezie się zwłaszcza ,że w pokoju w którym chcemy toto położyć bedzie kominek otwarty.Lapacho w rozmiarze 9cm x120cm grubość 1,5cm.Wiem,ze merbau jest najbardziej stabilny,ale choć jednym pokiju chcemy wrzucieć lapacho olejowane.Wasze doświadczenia?Czy faktycznie szpary zrobią się takie,ze krasnoludki będą łamać nogi?
https://forum.murator.pl/topic/39901-lapacho-czy-faktycznie-si%C4%99-roz%C5%82azi/

ja znalazlam takie info:

"Przy względnej wilgotności powietrza 50% i temperaturze 20 °C Lapacho osiąga stan równowagi higroskopijnej na poziomie ok. 6%. W związku z tym posadzki wykonane z tego drewna, które zwykle dostarczane są o wilgotności 8-9%, będą miały tendencję do skurczu, nawet w sytuacji, gdy użytkownik zapewni odpowiedni dla większości innych gatunków klimat w pomieszczeniach (45-60% wzgl. wilgotności powietrza, temp. 20-23 °C)."

Chyba bardziej polecaja to na zewnatrz, bo pisza:

"Właściwości Lapacho i naturalna obecność substancji tłuszczowych w strukturze drewna determinują dobrą stabilność i bardzo wysoką trwałość tego drewna. Lapacho nie obawia się wody i z tego powodu należy do gatunków najbardziej odpowiednich do wykonywania podłóg (nawet w łazienkach), konstrukcji na zewnątrz takich jak tarasy, nabrzeża basenów, meble ogrodowe, mostki, deptaki nadmorskie itp."

https://forum.murator.pl/topic/39901-lapacho-czy-faktycznie-si%C4%99-roz%C5%82azi/#findComment-808514