Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

A byliście w katastrze tym koło placu Legionów? Tam jest wiele interpretacji wywieszonych w gablotach i wydają się jednoznaczne. Myślę, że naprawdę można się wiele dowiedzieć.

Tam nie byliśmy, ale ta działka jest już w powiecie oławskim, więc nie wiem czy na pewno będzie wszystko tak samo... Ale dzięki za dobrą radę, spróbuję :)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I jeszcze co sadzicie o Kielczowku i Wilczycach. Jak tam teraz ceny, infrasturktura, uzbroejnie, szkoly, sklepy itp. Bo dzialek jest tam sporo choc nie wiem w jakich cenach.

Czekam na konkretne informacje od zorientowanych

Jesli masz na mysli Kiełczów, to jestem zorientowany bo kupilismy z Hania tam dzialeczke, zbroje ja wlasnie.

Tak jak napisales, jest niezla infrastuktura, dobra komunikacja do wroclawia (2 niezalezne arterie - przez Kromera i Plac Grunwaldzki, autobus miejski), dobra komunikacja na obwodnice do warszawy i do olesnicy. Oprocz tego bedzie szla tamtedy obwodnica Bielany-Łany-Długołęka, czyli masz szybki dostęp do pn i pd czesci wroclawia, z tego co widzialem na mapie to dojazd na bielany - kilkanascie minut.

W kielczowie Sielska Zagroda czyli takie żarełko i biwakowanie na łonie natury - całkiem to fajne, szczegolnie jak masz dzieci, jest tam takie mini zoo, kaczuszki, prosiaczki i inne tego typu dziecięce atrakcje :)

Ponadto w Kiełczowie jest gaz, choc nie wszedzie, jest kanalizacja tez nie wszedzie - obecnie plany inwestycyjne gminy przewiduja wykonywanie kanalizacji od strony wroclawia. Z tego co wiem gleba glownie piaszczysto - glinna.

Wilczyce sa potencjalnie zalewowe i my sie ich balismy choc ogladalismy tam rowniez dzialki i prawie jedna kupilismy. W mojej ocenie wilczyce sa ladniejsze, kielczow jest wiekszy i pierwsza linia zabudowy nie jest zbyt atrakcyjna, po prostu stara wiocha, choc bywaja gorsze, np. Gałów za Leśnicą ;-)

Odnośnie cen to jest słono - płacilismy ok 250 zl/m, fakt, ze nie bylo to tanio, ale skusily nas media wlacznie z gazem - inna sprawa, ze wlasnie wyszly jajka z kanalizacja i i tak skonczy sie pewnie na oczyszczalni przydomowej. Mysle, ze taniej nie bedzie, choc to tylko tak imho.

Jak chcesz wiedziec cos wiecej, zapraszam na priv.

pozdrawiam!

jako nowa (na forum i w temacie) witam wszystkich forumowiczów

od dłuższego czasu przyglądam się waszej dyskusji, a jeszcze dłużej szukam działki - niestety, na południu :evil:

względy zawodowe i rodzinne (niedaleko rodzice, którym kiedyś trzeba bedzie pomóc)

ceny lekko mnie oszołomiły i już prawie się zdecydowaliśmy na uzbrojoną działkę w Biestrzykowie za 270 za metr (podobno okazja, ale łącznie wychodzi 400 tys., a na to nas nie stać)

teraz rozważamy działkę rolną w Karwianach (to właściwie Ołtaszyn, jako dzieciak jeździłam tam na rowerze :) - te oferty działek przed autostradą przewiajają się przez różnych agentów

niby jest studium i nawet Stowarzyszenie Zielone Pola się zawiązało (właściciele działek - może ktoś do tego stow. należy?), ale pewności co do odrolnienia brak

cena:160 lub 170 zł za metr

co sądzicie na ten temat? czy ktoś sprawdzał te działki? czy ktoś ma doświadczenie w odralnianiu? z jakiego rzędu opłatami trzeba się potem liczyć?

budowę domu chcemy zacząć za rok, dwa lata, więc trochę poczekać możemy

Witaj!

Ja też na forum jestem nowa - działki o których mówisz widziałam ale mankamentów mają według mnie sporo:

1. tanie nie są tak jak mówisz 160 - 170 pln do tego za ok 20 tys proponowano mi wykupienie udziału w drodze...

2.ziemia jest rolna - klasy I i II co niestety wymaga zgody Ministra Rolnictwa

W Gminie są mocno rozbici i w sumie nie odpowiedzieli czy się uda czy nie , rozmowa w stylu "to pani ryzyko ja tam nie wiem"

3. widok na autostradę , słychać autostradę - to dla mnie duży mankament chyba największy , cóż to za relaks?

4.ja nie widzę domów w okolicy więc ciągnięcie mediów może sporo kosztować

5. chciałam działkę koło lasku albo jakiegoś innego terenu rekreacyjnego a tam pole a po środku "moja " działka ;)

Obejrzeliśmy parę innych miejsc i w końcu trafiłam do Wilkszyna.Dojazd mniej interesujący niż Karwiany ale za to zupełnie inne widoczki, las, działka co prawda rolna ale ziemia gorszej klasy, za m2 180 pln ale udział w drodze to koszt symboliczny.

Ale być może kiedyś te Karwiany to będzie rozchwytywane miejsce...

nie szukasz w okolicy Mokronosu , Pietrzykowic ?

Ja niedawno zakupiłem w Mokronosie Gornym, ceny jakie widzialem tam ostatnio to 250-300 pln/m2, mi udalio sie kupic za troszkę mniej

polecam okolice

dobry dojazd i do centrum a i na A4 blsiko, po powstaniu obwodnicy A8 bedzie jeszcze lepiej

Witam,

Też jestem zainteresowany tymi rejonami. Jak znalazłeś działkę w Mokronosie? Masz może namiary na kogoś kto sprzedaje?

Witaj!

Ja też na forum jestem nowa - działki o których mówisz widziałam ale mankamentów mają według mnie sporo:

1. tanie nie są tak jak mówisz 160 - 170 pln do tego za ok 20 tys proponowano mi wykupienie udziału w drodze...

W Gminie są mocno rozbici i w sumie nie odpowiedzieli czy się uda czy nie , rozmowa w stylu "to pani ryzyko ja tam nie wiem"

3. widok na autostradę , słychać autostradę - to dla mnie duży mankament chyba największy , cóż to za relaks?

4.ja nie widzę domów w okolicy więc ciągnięcie mediów może sporo kosztować

5. chciałam działkę koło lasku albo jakiegoś innego terenu rekreacyjnego a tam pole a po środku "moja " działka ;)

Obejrzeliśmy parę innych miejsc i w końcu trafiłam do Wilkszyna.Dojazd mniej interesujący niż Karwiany ale za to zupełnie inne widoczki, las, działka co prawda rolna ale ziemia gorszej klasy, za m2 180 pln ale udział w drodze to koszt symboliczny.

Ale być może kiedyś te Karwiany to będzie rozchwytywane miejsce...

Cześć,

Możesz powiedzieć dokładniej w którym miejscu Karwian są te działki?

Nie boisz się odralniania takiej działki z ziemią klasy I i II? Już z III klasą potrafią być jazdy, a tu ziemia Top Top Top.

Nie wiem czy nie pojawi się także konieczność płatności równowartości tego co mogło być tam zasiane - pytanie czy dotyczy to osób fizycznych także. Firma w której pracuję płaci kilkadziesiąt tysięcy rocznie za odrolnienie kilkudziesięcy arów ziemi klasy III.

Pzdr,

TS

Cześć,

Możesz powiedzieć dokładniej w którym miejscu Karwian są te działki?

Wyjeżdzając z Wrocławia mijasz Wysoką.

Gdzieś około 1 km za wysoką po lewej stronie zobaczysz sady owocowe.

Właśnie za tymi sadami są działki , przynajmniej to co ja oglądałam , biuro nieruchomości to chyba był Kabat czy coś podobnego.

Ale tak jak już pisałam ja sobie odpuściłam za dużo niewiadomych...

Nie boisz się odralniania takiej działki z ziemią klasy I i II? Już z III klasą potrafią być jazdy, a tu ziemia Top Top Top.

Pzdr,

TS

ja sobie odpuściłam ale odpowiedziałam na post powyżej, ta I i II klasa to według mnie zbyt ryzykowne no i kosztowne plus te media do ciągnięcia z Suchego Dworu...

Nie potrafię zrozumieć co widzicie w dziłkach na połódniu za taką kasę??? Cena z kosmosu, zero lasów, same pola, wiochy zabite dechami (poza tymi przy samych granicach Wrocławia), blak planów zagospodarowania, kiepski dojazd (jadę codziennie około 16-17 Grabiszyńską i korek sięga od stgadionu Śląska do FATu) - ludzie wyprowadzili się na południe i Powstańców oraz Ślężna to masakra - nie mówiąc o skrzyżowaniu z Hallera. Może lepiej wybudować się po drugiej stronie odry i przemknąć za parę lat obwodnicą szybko na połódnie w razie potyrzeby???

Z inne beczki. Niedawno znajomy kupił działkę w Gajkowie za 200zł za m2. Teraz właściciel nie może sprzedać za 160zł za m2 podobno. Czyżby ceny zaczęły spadać? Bo na mieszkaniach to już widocznie poleciały.

WITAM WY WSZYSCY NAJCZĘŚCIEJ NARZEKACIE NA NIEZDECYDOWANYCH WŁAŚCICIELI DZIAŁEK A JA DLA ODMIANY NA KUPCÓW KTÓRZY CHCĄ KUPIC ALE NIE WIEDZIELI ŻE BANK NIE DA IM 100% KREDYTU I CO Z TAKIMI ROBIC?

:roll:

drobna niekonsekwencja:

bank nie daje 100% kredytu za działki wycenione powyżej ich wartości

skoro bank nie dał kredytu to Twoja cena jest więc większa niż wycena rzeczoznawcy. :) działka nie jest tyle warta

Pytanie więc skąd to wiesz, że jest większa (czy tam wzrosła). Czy dlatego, że sąsiad, albo Pan Stasio mieszkający pod powiedzmy 10tką podobno sprzedał za tyle czy tyle, czy dlatego, że rzeczoznawy tworzą taką wycenę na podstawie ostatnich transakcji w danej miejscowości przykładając tręd czasowy i odrzucając zaniżone transakcje??? :)

jak się więc chce sprzedać powyżej wartości, to trzeba się liczyć z tym, że trochę to potrwa

ps. caps look nie jest potrzebny :)