Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Ale nie dla działek > 5 km od miasta. Tam są setki tysięcy hektarów do zagospodarowania ..... :)

No właśnie do zagospodarowania. A ile czasu i pieniędzy trzeba żeby te działki zagospodarować? Można kupić tanią działkę w szczerym polu, ale co dalej? Żeby się wybudować potrzebne będzie odrolnienie poprzez zmianę planu, zapewnienie mediów, a to wszystko trwa latami i ksztuje nie mało.

Poza tym liczą się też: łatwość dojazdu, sklepy, przedszkola, szkoły, itp.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ale nie dla działek > 5 km od miasta. Tam są setki tysięcy hektarów do zagospodarowania ..... :)

No właśnie do zagospodarowania. A ile czasu i pieniędzy trzeba żeby te działki zagospodarować? Można kupić tanią działkę w szczerym polu, ale co dalej? Żeby się wybudować potrzebne będzie odrolnienie poprzez zmianę planu, zapewnienie mediów, a to wszystko trwa latami i ksztuje nie mało.

A widziałeś te działki po 150 zł /m2 ... tam tez nie ma drogi, prądu itp.

Odrolnienie według planów ma być z automatu,

media trzeba będzie wspólnie z sąsiadami. Ale gdy będą tanie działki to więcej pieniędzy można w infrastrukturę zrobić.

media trzeba będzie wspólnie z sąsiadami. Ale gdy będą tanie działki to więcej pieniędzy można w infrastrukturę włożyć.

media trzeba będzie wspólnie z sąsiadami. Ale gdy będą tanie działki to więcej pieniędzy można w infrastrukturę włożyć.

Tak, tylko, że te działki po 150 z reguły są w pobliżu mediów, innych domów. Mi chodzi o te pozostałe setki tysięcy hektarów o których piszezsz.

Odrolnienie ma być z automatu, ale tylko gleb klasy gorszej niż III. Poza tym samo odrolnienie nic nie da bo i tak musi być plan żeby się wybudować (lub WZ które też planują znieść).

Ja nie twierdzę, że może się uda kupić w przyszłości tanią działkę, tylko biorąc później pod uwagę, że z budową trzeba będzie czekać kilka lat (plan, media) i budowa wtedy będzie więcej kosztować, trzeba będzie dużo więcej zapłacić za media, to czy rzeczywiście wyjdzie to dużo taniej?

Poza tym już teraz można kupić taniej działki i ciekawe czemu ludzie kupują te droższe?

Mam wrazenie że piszemy tylko po to aby pisać :).

Najważniejsze jest że sądzimy że działki muszą i będą tanieć do bardziej rozsądnego poziomu.

Przynajmniej jest ruch na forum :lol: a z tym ostatnio kiepsko :cry:

Ja niestety nie sądzę, że działki w dobrych lokalizacjach będą taniały...(oczywiście nie mówię tu o oszołomach, którzy wystawiają działki jak np. 300PLN/m w Karwianach bez żadnej infrastruktury) dlatego w styczniu będę finalizował umowę kupna - ok. 200PLN/m.

Najważniejsze jest że sądzimy że działki muszą i będą tanieć do bardziej rozsądnego poziomu.

Ja niestety nie sądzę, że działki w dobrych lokalizacjach będą taniały...(oczywiście nie mówię tu o oszołomach, którzy wystawiają działki jak np. 300PLN/m w Karwianach bez żadnej infrastruktury) dlatego w styczniu będę finalizował umowę kupna - ok. 200PLN/m.

A gdzie ta działka, jeśli można wiedzieć?

Do wszystkich:

Myślę, że warto pamiętać, że wybierając działkę kierujemy się indywidualnymi gustami, które w jakimś stopniu są zbieżne z gustami innych, a w jakimś nie. Może ktoś właśnie woli trochę dalej od miasta, ale za to las pod bokiem i za to da więcej kasy. Co to w ogóle znaczy idealna działka? Każdy ma jakąś wizję, w której mieści się też określona cena. Niedawno Wojskowa Agencja Mieszkaniowa wystawiała fajną działkę w mieście za bagatela 700.000. Miała jedną wadę - cenę. Czy będą tanieć, a jeśli tak, czy niższa cena będzie leżała w granicach moich możliwości? Już właściwie nie wiem.

Pozdrawiam świątecznie!

A gdzie ta działka, jeśli można wiedzieć?

Do wszystkich:

Myślę, że warto pamiętać, że wybierając działkę kierujemy się indywidualnymi gustami, które w jakimś stopniu są zbieżne z gustami innych, a w jakimś nie. Może ktoś właśnie woli trochę dalej od miasta, ale za to las pod bokiem i za to da więcej kasy. Co to w ogóle znaczy idealna działka? Każdy ma jakąś wizję, w której mieści się też określona cena. Niedawno Wojskowa Agencja Mieszkaniowa wystawiała fajną działkę w mieście za bagatela 700.000. Miała jedną wadę - cenę. Czy będą tanieć, a jeśli tak, czy niższa cena będzie leżała w granicach moich możliwości? Już właściwie nie wiem.

Pozdrawiam świątecznie!

W Smolcu.

Zgadzam się z Tobą. Ta działką, którą kupuję nie jest moją wymarzoną. No, ale niestety przespałem najlepszy moment do kupna i teraz muszę iść na kompromisy między ceną i moimi wymaganiami.

Njlepsze życzenia świąteczne i powodzenia w poszukiwaniu tej idealnej...

Sadzę podobnie , dośc długo szukałem działki , rzeczywiście ceny działek poza miastem ( np. Trzebnica ) w odległości > 5km są już w granicach 70 pln/m i jest ich dość sporo . Problem jest w tym , ze mieszkanie w takich miejscach ma moi zdaniem sporo minusów, głównie dla rodzin z dziećmi :

1. problemy komunikacyjne ( szkoła, kino, basen etc... )

2. brak rówieśników

etc...

Ja w poszukiwaniach założyłem, że dzieci samodzielnie dotrą do szkoły, dworca kolejowego ( stało się ważne gdyż od 2008 ma ruszyć szynobus z Trzebnicy do Wrocławia ) etc.. a to spowodowało , ze cena działek wzrasta i jest ich niedużo gdyż są one położone praktycznie w granicach miasta.

Czy ktoś z forumowiczów wie - ile trzeba wyskoczyć za działkę w Biestrzykowie? Podobno ceny są wysokie, że niby rolnicy nie chca sprzedawać bo czekają na "nie wiadomo co :) " Skąd inąd słyszałem, że można tam kupić taniej niż 200 za 1 m2, ale jak dotrzeć do takiego sprzedającego. Podzielcie się proszę informacją w temacie działek w Biestrzykowie, może ktoś ostatnio kupował, lub sprzedawał i się orientuje w bieżących cenach.

Pozdrawiam

Witam.Widzę ,że wpisów coraz mniej....kiedyś było 10 dziennie a teraz coś słabo. Chyba ceny działek nas zniechęcają. Ale ja nie o tym. Wczoraj kupiłem w końcu działkę. Brałem kredyt więc wszystko długo trwało. Bałem sie trochę o cenę którą poda rzeczoznawca wskazany przez bank ale cena za metr była wyższa niż ja płaciłem ( ja -120 zł , rzeczoznawca w operacie podał - 150 zł). Działka znajduje się w Pęgowie, jest tam szkoła , przedszkole, poczta i można w miarę szybko dojechać do Wrocka.Koszty notariusza, podatku , wycen, kredytu itd. są duże ale kupując mieszkanie i tak bym je zapłacił. Teraz czeka mnie papierologia z pozwoleniem na budowę, czytałem gdzieś że w Sejmie jest projekt o uproszczeniu tych procedur ale nie wiem czy sie doczekam. Pozdrawiam wszystkich szukających działki, zachęcam do kupowania, dobrych działek jest mało ale za 120 - 130 zł mozna coś znaleźć. Znając zdanie wielu sprzedających (działki szukałem przeszło 1,5 roku) to nie ma się co łudzić że bedzie taniej.

dokladnie forum ucichlo ostatnio

tez sie zastanawiam czy z powodu wysokich cen czy wiekszosc forumowiczy znalazla miejsce na ziemi?

ja rowniez jestem blisko...

malawi, gratulacje za sfinalizowanie umowy!

w ktorym miejscu Pegowa bedziesz mieszkal jesli mozna zapytac,ogladalem kiedys te tereny, ladnie

misiak, jak tam twoja dzialka?

to forum przysycha bez ciebie!!!

pozdrowienia dla wszystkich wytrwalych poszukiwaczy!

lukasz sz

Witam.Widzę ,że wpisów coraz mniej....kiedyś było 10 dziennie a teraz coś słabo. Chyba ceny działek nas zniechęcają.

Wydaje mi się, że po pierwsze ceny są bardzo wysokie, a po drugie większość osób z tego topicu chyba już jest po zakupie działki i przeniosła się na Grupę Wroclawską z racji mającej rozpocząć się budowy :wink: .

Ale ja nie o tym. Wczoraj kupiłem w końcu działkę. Działka znajduje się w Pęgowie, jest tam szkoła , przedszkole, poczta i można w miarę szybko dojechać do Wrocka.Koszty notariusza, podatku , wycen, kredytu itd. są duże ale kupując mieszkanie i tak bym je zapłacił. Teraz czeka mnie papierologia z pozwoleniem na budowę, czytałem gdzieś że w Sejmie jest projekt o uproszczeniu tych procedur ale nie wiem czy sie doczekam.

Gratulacje! Malin/Ligota/Pęgów/Szewce to śliczne rejony :wink: .

Pzdr,

TS

Działka znajduje się w Pęgowie przy ulicy Wiśniowej (jak droga na Ozorowice). Dzięki za gratulacje, myśle że to jednak ceny działek zadziałały na mały zanik informacji na forum.Niestety do Grupy wrocławskiej mi daleko - tam już większość kończy budowę a ja nie mam nawet wybranego projektu Jak będę miał trochę czasu to opiszę moją przygodę z szukaniem działki - może kogoś zainteresuje i nie popełni moich błędów. Pozdrawiam wszystkich z Pęgowa i okolic.

Tymi polami irygacyjnymi to bym sie nie przejmowal. Tereny polnocne od Wroclawia sa bardzo urokliwe, jeszcze takie troche dziewicze, mniej odkryte.

Czesto bywam w tamtych okolicach np. w Szewcach czy Paniowicach w lecie i zadnych podejrzanych zapaszkow nigdy nie poczulem, wrecz przeciwnie. Poza tym na 70% obszaru pol rygacyjnych planowane sa inwestycje rekultywacyjne i obszar ten bedzie poddany ciekawym inwestycjom

Witam forumowiczów,

my jesteśmy już po zakupie działki, znaleźliśmy swoją w marcu 2007, na ten temat wszedłem trochę z ciekawości, ale po własnych poszukiwaniach mam trochę rozeznanie w ofercie działek w Masywie Ślęży, w okolicach Sobótki, gdzie budujemy. Jeżeli ktoś będzie szukał działek w tym regionie mogę podesłać jakieś namiary, bo okolica, choć odległa (ok. 20 km od Bielan Wrocławkich), jest jedną z najładniejszych okolic Wrocławia - naszym zdaniem.

Co do działek, to większość być może sobie odpuściła temat :). Mnie nie chce się już jeździć i oglądać działek w marnych lokalizacjach, a dojazd do Wrocka z każdym miesiącem coraz gorszy. Kamieniec (a tam reflektowałem) - boże co za droga... przeszło mi od razu. Z kolei żona nie chce mieszkać "na jakimś wygwizdowie", a za działkę nie mam zamiaru płacić połowy ceny mieszkania (a raczej więcej). Mam parę wynotowanych ofert, ale nawet nie dzwonię...

Z kolei ceny mieszkań mają tendencję zniżkową i developerzy obniżają już ceny, co widzę po ogłoszeniach z gazet.

Kolejny powód to wzrastające oprocentowanie kredytów, które na pewno będzie rosło przez cały 2008 rok. Zarżnąć się kredytem, a potem dojazdem... to gdzie tu urok mieszkania we własnym domku?