Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

.Zgadzam sie ,ze za Jelczem sa piekne miejscowości i jak na razie tanie-kwestia czasu,tylko, ze las ,ktory opisujesz zaczyna sie w chrzastawie,a konczy w olesnicy.Wystarczy wziac mape.Twoja krytyka zwiazana jest zatem z brakiem funduszy,a to temat na inne forum.Po trzecie gdybys byl jednak zwiazany z Wrockiem,to czy zamienilbys to piekne miejsce na duzo brzydsze ale z lepszym dojazdem????Ja nie!!!!

To nie ten las :). Moja krytyka nie jest związana z barkiem funduszy, tylko z faktem, że wielokrotnie objeździłem ww.tereny szukając działki dl siebie, czyli spełniające warunki jakie dla mnie są ważne. Nie ma to wiele wspólnego z finansami w tym sensie, że obszar działki a zatem i cena wiąże się z lokalizacją i jest jednym z poważnych czynników branych pod uwagę, czasem najważniejszym. To jest właśnie dokładnie miejsce, gdzie o tym się dyskutuje, a dyskusję śledzę prawie od początku. Zauważyłem, że dla większości ważna jest przede wszystkim cena, komunikacja i dostęp do szkoły, nieco mniej walory estetyczne okolicy.

Nie wiem co bym zrobił gdybym musiał jeździć codziennie do pracy i stać w korkach.. ale tam wiele ludzi dojeżdża codziennie do pracy we Wrocławiu (czasem na dwa auta), dzieci w wieku szkolnym tez jakoś dostają się do miejsc nauki...więc są osoby dla których ważny jest spokój i przyroda wokół.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A tu dla kontrastu z ostatnimi opiniami urywek artykułu z Rzepy:

"Ceny ziemi z miesiąca na miesiąc idą w górę

Beata Kalinowska 10-03-2008, ostatnia aktualizacja 10-03-2008 12:01

Grunty wciąż drożeją. W porównaniu z końcem 2007 roku w pierwszych dwóch miesiącach tego roku, najbardziej, bo aż o 32 procent, wzrosła średnia cena w Poznaniu, we Wrocławiu – o 18 procent, a w Warszawie – o 15 procent. Trochę mniejszy wzrost stawek odnotowały Kraków i Gdańsk – odpowiednio 12 i 10 procent..."

Pzdr

Do kamienca skreca sie na Jelcz i jest to o wiele dluzsza droga niz do Chrzastawy.

Jesli "specjalista" pisze, że z Wojnowa do Kamieńca jest dalej niż do Chrząstawy to ja juz wolę pozostać laikiem :).

nIEUWAZNIE czytasz.Mowilem o tym,ze jakby sie jechalo do chrzastawy trasa,ktora prowadzi przez kamieniec to jest dluzej,poza tym nie chce mi sie dyskutowac z jakimis bzdurami na temat czasu dojazdu.Ja jezdze przez grunwald i dojezdzam w takim czasie jaki opisuje.Jesli nie wierzysz to juz niestety twoj problem.Daj sobie juz luzu i zajmij sie czyms powazniejszym,niz poprawianie rzeczywistosci.

.Zgadzam sie ,ze za Jelczem sa piekne miejscowości i jak na razie tanie-kwestia czasu,tylko, ze las ,ktory opisujesz zaczyna sie w chrzastawie,a konczy w olesnicy.Wystarczy wziac mape.Twoja krytyka zwiazana jest zatem z brakiem funduszy,a to temat na inne forum.Po trzecie gdybys byl jednak zwiazany z Wrockiem,to czy zamienilbys to piekne miejsce na duzo brzydsze ale z lepszym dojazdem????Ja nie!!!!

To nie ten las :). Moja krytyka nie jest związana z barkiem funduszy, tylko z faktem, że wielokrotnie objeździłem ww.tereny szukając działki dl siebie, czyli spełniające warunki jakie dla mnie są ważne. Nie ma to wiele wspólnego z finansami w tym sensie, że obszar działki a zatem i cena wiąże się z lokalizacją i jest jednym z poważnych czynników branych pod uwagę, czasem najważniejszym. To jest właśnie dokładnie miejsce, gdzie o tym się dyskutuje, a dyskusję śledzę prawie od początku. Zauważyłem, że dla większości ważna jest przede wszystkim cena, komunikacja i dostęp do szkoły, nieco mniej walory estetyczne okolicy.

Nie wiem co bym zrobił gdybym musiał jeździć codziennie do pracy i stać w korkach.. ale tam wiele ludzi dojeżdża codziennie do pracy we Wrocławiu (czasem na dwa auta), dzieci w wieku szkolnym tez jakoś dostają się do miejsc nauki...więc są osoby dla których ważny jest spokój i przyroda wokół.

Las to las.Po prost nie napisales,z ktorej strony Jelcza.obok jest Dziuplina itp...myslalem,ze o ten ci chodzi. :D

ze glos tu zabieraja laicy.

No proszę fachowiec się odezwał :)). Szkoda, że po tym co wypisujesz widać coś dokładnie odwrotnego.

Zgadzam sie ,ze za Jelczem sa piekne miejscowości i jak na razie tanie-kwestia czasu,tylko, ze las ,ktory opisujesz zaczyna sie w chrzastawie,a konczy w olesnicy.Wystarczy wziac mape.Twoja krytyka zwiazana jest zatem z brakiem funduszy

Akurat działki w Chrząstawie czy ok. Jelcza są w zbliżonych cenach, jakby pan ekspert nie wiedział :))

Pan ekspert handluje nieruchomosciami i buduje domy juz dlugo,wiec Twoje uwagi sa pozbawione sensu.Laikiem jednak jestes,co widac po tym co piszesz o np cenach.Im blizej Jelcza,tym taniej i moge ci to udowodnic,tylko szkoda mi czasu.Ceny w Chrzastawie w przeciagu roku skoczyły ponad dwukrotnie i po wejsciu planu jeszcze skocza co jest zwiazane z tym,ze ludzie beda musieli miec na zaplate renty planistycznej.Zastanawiam sie czy twoja zlosliwosc to efekt niewiedzy,czy satysfakcji,ze cos sobie napiszesz,choc bez sensu.Zastanow sie .

Pan ekspert handluje nieruchomosciami i buduje domy juz dlugo,wiec Twoje uwagi sa pozbawione sensu.Laikiem jednak jestes,co widac po tym co piszesz o np cenach.Im blizej Jelcza,tym taniej i moge ci to udowodnic,tylko szkoda mi czasu.(...).

Zauważyłem, że dość często powołujesz się na swoją "fachowość". Niestety podobnie jak inni użytkownicy nie zauważyłem, żadnych fachowych argumentów z twojej strony, tylko same epitety i ogólniki. Jeżeli już zarzucasz komuś laicyzm to wypada to udowodnić.

Postanowiłem więc sprawdzić twoje autorytarne deklaracje co do cen działek w okolicach Jelcza. W tym celu przeglądnąłem sobie Autogiełdę i oto co znalazłem:

ceny działek w okolicach Jelcza (Dziuplina, Miłoszyce, Ratowice, Dębina, Chwałowice) od 65zł/m2 do 250zł/m2 (średnio ok.130zł/m2),

ceny działek w Chrząstawach od 90zł/m2 do 200zł/m2 (średnio ok. 145zł/m2)

Nie wnikałem w walory samych działek, ale ze statystycznego punktu widzenia takie uproszczenie jest dopuszczalne.

Wnioski są oczywiste rgr ma rację. Ceny w tych dwóch lokalizacjach zbliżone.

Im blizej Jelcza,tym taniej i moge ci to udowodnic,tylko szkoda mi czasu.

Hehe, już wystarczająca napisałeś, nic absolutnie nie musisz udowadniać -- wszystko widać :D.

Ceny w Chrzastawie w przeciagu roku skoczyły ponad dwukrotnie

Pozwolę sobie porównać z lipcem 2007 (ceny z tego roku są znane i łatwie do sprawdzenia -- od 100 do 150zł za 1m2).

1. 150zł/m2 -- 700-1000m2

2. 150zł/m2

3. 157zł/m2

4. 200zł/m2 -- 1127m2

5. 179zł/m2 -- 885 i 1062m2

6. 96zł/m2 -- 9900m2

Wnioski do wyciągnięcia samodzielnie. :)

i po wejsciu planu jeszcze skocza co jest zwiazane z tym,ze ludzie beda musieli miec na zaplate renty planistycznej.

Bez kozery będą po pińcset!! Przecież wiadomo, że za każdą cenę się sprzeda :D :D :D.

Zastanawiam sie czy twoja zlosliwosc to efekt niewiedzy,czy satysfakcji,ze cos sobie napiszesz,choc bez sensu.Zastanow sie .

Jak się czyta takie bzdury, to nietrudno być złośliwym (bez obrazy).

To na tyle z mojej strony. Po prostu szkoda mi już czasu.

Im blizej Jelcza,tym taniej i moge ci to udowodnic,tylko szkoda mi czasu.

Hehe, już wystarczająca napisałeś, nic absolutnie nie musisz udowadniać -- wszystko widać :D.

Ceny w Chrzastawie w przeciagu roku skoczyły ponad dwukrotnie

Pozwolę sobie porównać z lipcem 2007 (ceny z tego roku są znane i łatwie do sprawdzenia -- od 100 do 150zł za 1m2).

1. 150zł/m2 -- 700-1000m2

2. 150zł/m2

3. 157zł/m2

4. 200zł/m2 -- 1127m2

5. 179zł/m2 -- 885 i 1062m2

6. 96zł/m2 -- 9900m2

Wnioski do wyciągnięcia samodzielnie. :)

i po wejsciu planu jeszcze skocza co jest zwiazane z tym,ze ludzie beda musieli miec na zaplate renty planistycznej.

Bez kozery będą po pińcset!! Przecież wiadomo, że za każdą cenę się sprzeda :D :D :D.

Zastanawiam sie czy twoja zlosliwosc to efekt niewiedzy,czy satysfakcji,ze cos sobie napiszesz,choc bez sensu.Zastanow sie .

Jak się czyta takie bzdury, to nietrudno być złośliwym (bez obrazy).

To na tyle z mojej strony. Po prostu szkoda mi już czasu.

W Chrzastawie ja sprzedawalem od maja od 70-110 za metr dzialki wielkosci 3000m.Twoje ceny pochodza z biur nieruchomosci,widac wiec,ze nie za bardzo kumasz o co chodzi na rynku nieruchomosci.Laik i to taki,ktory szkodzi innym.W tej chwili mam do sprzedania 10 dzialek od 130-160 za metr,tak wiec misiu pluszowy swoje opieram na faktach,a nie na tym co przeczytasz w gazecie.Przestan juz pisac,bo obrazasz inteligencje swoja i moja.

Pan ekspert handluje nieruchomosciami i buduje domy juz dlugo,wiec Twoje uwagi sa pozbawione sensu.Laikiem jednak jestes,co widac po tym co piszesz o np cenach.Im blizej Jelcza,tym taniej i moge ci to udowodnic,tylko szkoda mi czasu.(...).

Zauważyłem, że dość często powołujesz się na swoją "fachowość". Niestety podobnie jak inni użytkownicy nie zauważyłem, żadnych fachowych argumentów z twojej strony, tylko same epitety i ogólniki. Jeżeli już zarzucasz komuś laicyzm to wypada to udowodnić.

Postanowiłem więc sprawdzić twoje autorytarne deklaracje co do cen działek w okolicach Jelcza. W tym celu przeglądnąłem sobie Autogiełdę i oto co znalazłem:

ceny działek w okolicach Jelcza (Dziuplina, Miłoszyce, Ratowice, Dębina, Chwałowice) od 65zł/m2 do 250zł/m2 (średnio ok.130zł/m2),

ceny działek w Chrząstawach od 90zł/m2 do 200zł/m2 (średnio ok. 145zł/m2)

Nie wnikałem w walory samych działek, ale ze statystycznego punktu widzenia takie uproszczenie jest dopuszczalne.

Wnioski są oczywiste rgr ma rację. Ceny w tych dwóch lokalizacjach zbliżone.

No Panie Dekar,rolna dzialka moze i za 90 jest.Budowlana chetnie od ciebie kupie za tyle.Teraz ceny sa od130zl-200,a wiec Panowie racji nie macie,a swojej fachowosci nie musze tutaj udowadniac i nie wam.Jak widze korzystasz z autogieldy,a to najgorszy sposob na sprawdzenie cen.Jak sie zaglebisz to zobaczysz,ze wiekszosc ofert to podpucha agencji nieruchomosci,lub nieaktualne.Dodatkowo duzo ludzi po zmianie przepisow podatkowych,chce zanizac ceny na umowach,a reszte brac pod stolem(19%podatek od zysku).Siedze w tym biznesie kupe lat i jesli ktos potrzebuje rady,chetnie pomoge i chcialbym juz zakonczyc te pyskowki,bo to innym nic nie da.Czytalem twoje posty i sa to rady bez obrazy conajmniej powierzchowne,bez zaglebiania sie w szczegoly.Trzeba znac prawo budowlane,przepisy podatkowe(wszystki poboczne)i wtedy sluzyc rada.Ja zeby pozyskac inwestora musze taka wiedza,stale odnawiana dysponowac.Owszem sprawdzasz cene w autogieldzie i o czym ona ci mówi.Dokladnie o niczym.Trzeba sprawdzic,czy niska cena nie jest przypadkiem podyktowana ukrytymi wadami.Wiekszosc sprzedajacych nie ma pelnej dokumentacji na temat dzialek,ktore sprzedaja.Aby je uzyskac trzeba nierzdko czekac od 2-4 miesiecy.I nie mowie tu tylko o dokumentach potrzebnych do notariusz.Ja sprawdzam wszystko,łącznie z mozliwosciami uzbrojeniowymi,ekspertyza geologiczna itp...Na pierwszy rzut oka nie da sie okreslic atrakcyjnosci danej oferty lub jej braku.Zdarzlo mi sie,ze pozorna blachostka po sprawdzeniu stawala sie bariera nie do przejscia,np sasiedztwo slupow energetycznych(trzeba wiedziec o strefach ochronnych itp..)lub ukryty w ziemi gazociag(czesto ).Sa dzialki ,ktore sa tanie ale np dociagniecie do nich wody i pradu moze byc kosztowne albo czasochlonne (budowa nowej trafostacji-jakies 2 lata).Mysle,ze to forum powinno sluzyc takimi radami,a nie porownywaniu cen w autogieldzie.Sorry ale to malo powazne.Tak sie sklada,ze plany drog ,o ktorych mowiles tez co chwile sie zmieniaja i teraz wygladaj nieco lepiej.DSDIK,MA WYKUPIONE PRAWIE WSZYSTKIE GRUNTY pod budowe drogi Bielany-Lany-Lugoleka,za rok sie konczy remont krajowej 8-ki.Zmienil sie zarzad w urzedzie marszalkowskim min z powodu opieszalosci marszalka ,co do obietnic wyborczych,zwiazanych z remontem waznych drog.Niedlugo co prawda rozkopia Swojczyce,ALE NIE MOZNA pisac,ze nic sie nie dzieje i nie ma zadnych planow.No i ta twoja wiara,ze jak powiedzieli,ze w innych rejonach zrobia szybciej...Jestem swiadkiem jak w przeciagu roku pozmienialy sie koncepcje przebiegu nowych drog na wschodzie Wrocka.W 2009 ma wejsc w zycie przepis ulatwiajacy kupowanie dzialek.Ziemie w miastach beda automatycznie budowlane,a plan zagosp.bedzie pozwoleniem na budowe.W gminach zaś ziemia od 3klasy wzwyz .Co do tej koncepcji PIS I PO sa zgodne(NA RAZIE)Poza tym trzeba pamietac,ze niedlugo wejdzie w zycie przepis dostosowujacy nasze przepisy do unii i obcokrajowcy beda mogli bez wiekszych problemow nabywac nieruchomosci.Wg mnie i wielu inwestorow,z ktorymi ma stycznosc spowoduje to wzrost cen nieruchomosci.Na ostatnich miedzynarodowych targach gmina Czernic uznana była za gmine najbardziej sprzyjajaca inwestorom,a to niestety wplywa na wysokosc cen(duzy popyt)W okolicach Jelcza jeszcze sie utrzymuja ceny z tamtego roku(niektore sztucznie windowane przez agencje nieruchomosci)Troche balaganu myslowego,ale staralem sie wykazac,ze troszke za bardzo powierzchownie podchodzicie do tematu.Mozecie sie ze mna nie zgadzac,ale nie opirajcie swojej wiedzy na podstawie cen podanych w gazetach lub w necie.Wszystko trzeba weryfikowac.Cena nic nam nie mowi o nieruchomosci.Dla mnie jest wrecz zastanawiajace,ze skoro wiekszosc sprzedaje od 130 zl,w gore to ktos niby wystawia za 90(chyba ze za 2 ha.).My z inwestorami kupujemy dzialki w studium pod mieszkaniowke,najczesciej duze i potem je dzielimy (po wejsciu planu)Niejaki RGR nie ma niestety pojecia,ze po wejsciu planu trzeba sie zyskiem podzielic z gmina.Od przynajmniej 8lat wszedzie gdzie wchodzil świeży plan(np gm.Dlugoleka)ceny dzialek od razu wzrastaly od 20-do nawet 50%.Jeśłi pan rgr sadzi inaczej,niech przedstawi dowody.Pozdrawiam i licze na konkretne pytania,bez bzdur rgrowych.

No Panie Dekar,rolna dzialka moze i za 90 jest.Budowlana chetnie od ciebie kupie za tyle.

Po pierwsze nie napisałeś do których cen się odnosisz, tych z Chrząstaw czy okolic Jelcza. Bez tego całe twoje wypociny trudno do czegokolwiek odnieść.

Tak na marginesie, wszystkie działki zadeklarowane były jako budowlane (rzeczywistość oczywiście bywa inna, ale nie to jest tematem dyskusji), akurat w tym wypadku cenę zaniżała wielkość, ale co ja tam laik wiem...

Teraz ceny sa od130zl-200,a wiec Panowie racji nie macie,a swojej fachowosci nie musze tutaj udowadniac i nie wam.

Gościu ty to chyba jednak masz kłopoty z czytaniem ze zrozumieniem. Napisałem że ceny kształtują się w okolicach 90-200 i 65-250 (w domysle w zalezności od wielkości działki i jej walorów) ty piszesz, o prawie identycznym zakresie cen i zarzucasz brak racji :o :o :o To już nie dyskusja, to kabaret...

Może w końcy wyjaśnisz o co ci chodzi??? Dyskusja dla samej dyskusji, jak to forumowe Trolle lubią??? Nie prościej napisać, myliłem się, ceny faktycznie są zbliżone??? To tak boli przyznać się, że się zagalopowało i napisało z rozpędu nieprawdę???

Jak widze korzystasz z autogieldy,a to najgorszy sposob na sprawdzenie cen.

Typowe znalezienie tematu zastępczego, ale co tam wyjaśnię: to jeden z lepszych sposobów szybkiego sprawdzenia poziomu cen, bo nie ma w niej wielu ofert agencji nieruchomości. Ale co ja tam laik wiem, tylko przez rok korzystałem z tego źródła przy szukaniu działki, na pewno miałem kosmiczne szczęscie, że nie trafiłem na ukrytą ofertę agencji nieruchomości.

Jak sie zaglebisz to zobaczysz,ze wiekszosc ofert to podpucha agencji nieruchomosci,lub nieaktualne.

Bzdura do kwadratu, widać, że nigdy nie sprawdzałeś tych ofert. Ale tak to jest jak rozmawiają teoretyk z praktykiem. Zdanie to byłoby prawdziwe gdyby dotyczyło np. gratka.pl. Ale co ja tam laik wiem...

Dodatkowo duzo ludzi po zmianie przepisow podatkowych,chce zanizac ceny na umowach,a reszte brac pod stolem(19%podatek od zysku).Siedze w tym biznesie kupe lat i jesli ktos potrzebuje rady,chetnie pomoge i chcialbym juz zakonczyc te pyskowki,bo to innym nic nie da.

Co innego cena wywoławcza a co innego na umowie. dla każdego laika to rzecz oczywista, widać, że dla "fachowca" nie.

Pyskówkę to ty uskuteczniasz, po raz kolejny na wyważony post odpowiadasz impulsywnie i agresywnie, zachowując się jak rasowy Troll forumowy.

Czytalem twoje posty i sa to rady bez obrazy conajmniej powierzchowne,bez zaglebiania sie w szczegoly.Trzeba znac prawo budowlane,przepisy podatkowe(wszystki poboczne)i wtedy sluzyc rada.

Tutaj to dopiero pojechałeś :D Od kiedy to aby dzielić się wrażeniami z okolicy, lub dyskutować o planowanych inwestycjach trzeba znać prawo budowlane i przepisy podatkowe? :o :o :o

Kolejny temat zastępczy, nijak mający się do dyskusji.

Ja zeby pozyskac inwestora musze taka wiedza,stale odnawiana dysponowac.

I chwała ci za to tylko co ma piernik do wiatraka???

Owszem sprawdzasz cene w autogieldzie i o czym ona ci mówi.Dokladnie o niczym.

Mówią dużo, a przynajmniej na tyle dużo, aby udowodnić twoje nieprawdziwe teorie.

Jeżeli ktoś dysponuje podstawową wiedzą statystyczną i posiada znajomość zasad analiz porównawczych to wystarczy. Dla ciebie to najwyraźniej czarna magia, no ale nie można być "fachowcem" od wszyskiego.

Trzeba sprawdzic,czy niska cena nie jest przypadkiem podyktowana ukrytymi wadami.Wiekszosc sprzedajacych nie ma pelnej dokumentacji na temat dzialek,ktore sprzedaja.Aby je uzyskac trzeba nierzdko czekac od 2-4 miesiecy.I nie mowie tu tylko o dokumentach potrzebnych do notariusz.Ja sprawdzam wszystko,łącznie z mozliwosciami uzbrojeniowymi,ekspertyza geologiczna itp...Na pierwszy rzut oka nie da sie okreslic atrakcyjnosci danej oferty lub jej braku.Zdarzlo mi sie,ze pozorna blachostka po sprawdzeniu stawala sie bariera nie do przejscia,np sasiedztwo slupow energetycznych(trzeba wiedziec o strefach ochronnych itp..)lub ukryty w ziemi gazociag(czesto ).Sa dzialki ,ktore sa tanie ale np dociagniecie do nich wody i pradu moze byc kosztowne albo czasochlonne (budowa nowej trafostacji-jakies 2 lata).

W końcu trochę konkretów, oczywiście nic nowego, te same informacje można znaleźć w każdym artykule poświęconym zasadom kupna działki, ale może komuś się przyda.

Dalej tylko nie wiem co to wnosi to dyskusji. Jeżeli chcesz udowodnić, że nie da się porównać cen działek to strzelasz sam sobie samobója, bo w takim razie jak ty porównałeś ceny, skoro autorytatywnie deklarujesz, że jedne działki są generalnie droższe od drugich? Znalazłeś kilkadziesiąt w każdej lokalizacji o identycznych cechach i położeniu?

Mysle,ze to forum powinno sluzyc takimi radami,a nie porownywaniu cen w autogieldzie.Sorry ale to malo powazne.

Trzeba przyznać, że tupetu tobie nie brakuje. Samemu zacząć dyskusję o cenach a za chwilę uważać, że przytaczanie cen to rzecz niepoważna. A może w domyśle powieniem to odczytać: "niepoważne jest przytaczanie cen przez kogokolwiek innego niż ja"?

Tak sie sklada,ze plany drog ,o ktorych mowiles tez co chwile sie zmieniaja i teraz wygladaj nieco lepiej.DSDIK,MA WYKUPIONE PRAWIE WSZYSTKIE GRUNTY pod budowe drogi Bielany-Lany-Lugoleka,za rok sie konczy remont krajowej 8-ki.Zmienil sie zarzad w urzedzie marszalkowskim min z powodu opieszalosci marszalka ,co do obietnic wyborczych,zwiazanych z remontem waznych drog.Niedlugo co prawda rozkopia Swojczyce,ALE NIE MOZNA pisac,ze nic sie nie dzieje i nie ma zadnych planow.

Nie pisałem, że nie ma planów, tu zadziałała twoja wyobraźnia (nie po raz pierwszy dorabiasz wypowiedzi do swoich teorii). Napisałem, ujmując to w skrócie, że nie ma podjętych konkretnych decyzji wykonawczych i tu mam rację. Na dowód zamieszczam artykuł sprzed dosłownie 3 dni:

Roman o Romanie

Nie ma funduszy na wschodnią obwodnicę. Jest pomysł, żeby zrzuciły się na nią gminy

W dolnośląskim urzędzie marszałkowskim powstanie specjalny zespół do spraw wschodniej obwodnicy Wrocławia, czyli drogi Bielany-Łany-Długołęka. Na jego czele stanie jej pomysłodawca Grzegorz Roman, obecnie wicemarszałek województwa dolnośląskiego.

Czym będzie się zajmował, skoro na tę inwestycję przynajmniej od 8 lat nie ma pieniędzy i istnieje ona tylko na papierze?

- Jeszcze raz wszystko będziemy analizować i wtedy podejmiemy decyzję, jak ją zbudować - tłumaczy Roman.

Pytanie "jak" to pytanie "za czyje pieniądze". Choć poprzedni zarząd województwa wpisał WOW do Wieloletniego Programu Inwestycyjnego na lata 2007-2013, obiecując, że Via Romana powstanie, potem zmienił zdanie. Przeniósł ją na listę rezerwową tłumacząc, że na jej budowę nie ma pieniędzy ani swoich, ani unijnych. Wschodnia obwodnica może być sfinansowana z budżetu państwa.

Prawda jest taka, że nie może. To droga wojewódzka, a nie krajowa.

- W dotychczasowych planach inwestycja ta traktowana była jako samorządowa i w ocenie Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad jako taka powinna być kontynuowana - przyznał Cezary Grabarczyk, minister infrastruktury.

Taką odpowiedź przesłał w styczniu, odpowiadając na pytanie dolnośląskiego posła Janusza Krasonia o zmianę kategorii drogi.

Ministerstwo takich planów nie ma, więc i pieniędzy dać nie może. Grzegorz Roman nie wyklucza, że wsparcie finansowe mogłyby dać samorządy, przez które wschodnia obwodnica Wrocławia miałaby przebiegać. Chodzi o Św. Katarzynę, Czernicę, Kobierzyce, Długołękę, Żórawinę i Wrocław.

- Szczęście, że ten temat powraca - cieszy się Stanisław Łopatowski, wicewójt Św. Katarzyny, były wojewoda dolnośląski. - Im dłużej wschodnia obwodnica będzie budowana, tym będzie droższa. A oczekiwanie ludzi na tę drogę jest bardzo duże. Pomysł wciągnięcia w tę inwestycję samorządów wart jest rozważenia.

Takim opytmistą nie są już ani Ryszard Pacholik, wójt Kobierzyc, ani Mariusz Fedzin, wicewójt Długołęki.

- Przecież to są olbrzymie koszty - wzdycha Pacholik, oceniając, że nawet gdyby gminy dołożyły pieniądze do Via Romana, to i tak byłaby to kropla w morzu potrzeb.

- Nasze budżety tego nie wytrzymają - dodaje Fedzin wyliczając, że w tym roku na inwestycje drogowe w Długołęce jest 20 mln zł. Gdyby gmina miała się dokładać do wschodniej obwodnicy, to nie starczyłoby jej środków na zadania własne.

Może więc Wrocław?

Kiedy w czerwcu ubiegłego roku ówczesny zarząd województwa z marszałkiem Andrzejem Łosiem wycofał się z dofinansowania budowy drogi między Łanami a Siechnicami, Rafał Dutkiewicz, prezydent Wrocławia, uznał, że środków na inwestycje trzeba poszukać na zewnątrz. W budżecie państwa.

- Droga wojewódzka Bielany-Łany-Długołęka, choć ma duże znaczenie regionalne, to nie ma większego znaczenia z punktu widzenia obsługi wydarzeń związanych z Euro 2012 - pisał w liście do ówczesnego marszałka Andrzeja Łosia prezydent Dutkiewicz.

źródło: Gazeta Wrocławska

TO jest konkret panie "fachowiec" a nie pobożne życzenia i zaklinanie rzeczywistości. Ale co tam my wszyscy laicy wiemy, pan Szary116 jak trzeba będzie to sam wybuduje tą drogę...

No i ta twoja wiara,ze jak powiedzieli,ze w innych rejonach zrobia szybciej....

Po raz kolejny dorabiasz sobie wypowiedź do teorii. Czytaj ze zrozumieniem, a jak masz z tym problem to próbuj po 2-3 razy.

W innych regionach zrobią drogi szybciej, bo:

- prace już trwają

- lub są pieniądze w budżecie

- lub rozpisany albo zakończony został przetarg na wykonawstwo.

To nie jest pusta wiara to realizm. Ale co ja tam laik wiem... :wink:

Twoje ceny pochodza z biur nieruchomosci,widac wiec,ze nie za bardzo kumasz o co chodzi na rynku nieruchomosci.

To są ceny z AG, przeważnie indywidualne oferty.

W tej chwili mam do sprzedania 10 dzialek od 130-160 za metr,tak wiec misiu pluszowy swoje opieram na faktach,a nie na tym co przeczytasz w gazecie.Przestan juz pisac,bo obrazasz inteligencje swoja i moja.

ROTFL :). Co z tego, że masz do sprzedania? Ja mam do sprzedania pinezkę za milion, jak ktoś tyle da, to będzie tyle warta. Pochwal się jak sprzedasz, a nie ceną wywoławczą, na rynku jest masa ofert z cenami typu "a nuż może się może sprzeda". Poza tym twoje ceny są takie same jak te podane przeze mnie, więc co właściwie chciałeś napisać??

W ogóle jak ty to robisz, że piszesz ciągle nie na temat, a gdy przypadkiem ci się uda, to mylisz się?

Twojej inteligencji obrażać nie muszę, sam to robisz doskonale.

No to zabolało Dekara,ze nie ma racji.Czytaj dalej autogielde.Widze,ze to jedyne twoje żródło wiedzy.Owszem od kilku lat sprawdzam wiekszośc ogloszen we wszystkich mozliwych zrodlach-taka mam prace,a poza tym musze to robic,by nie wypasc z rynku,tyle ze widze ty sie znasz najlepiej jako gnom forumowy.Przytaczasz artykul z gazety wroclawskiej,a setki innych artykolow pomijasz.Owszem moze to sa moje pobozne zyczenia co do drog,ale ty siejesz defetyzm piszac,ze nic sie nie robi.Problem lezy w kwestii tego skad na to wziac kase.Polecam wywiad ze Schetyna(niestety z tvn24)Jest to nasze silne lobby w Warszawce,obojetnie jakie sie ma przekonania.No i gosciu wybacz ale bez znajomosci przepisow nie powinno sie dyskutowac o cenach,bo weryfikacja przepisow ,a podana w autogieldzie cena to podstawowa wiedza jak odroznic dobra oferte od zlej.Poza tym nasza dyskusja dawno wybiegla poza ocenianie oklicy.Analiza statystyczna-co ty za bzdury opowiadasz.Musisz to powiedziec rzeczoznawcom -oni na pewno ceny biora z autogieldy(bu ha ha).Nie mozna na tej podstawie niczego ustalic i wielokrotnie to weryfikowalem,do tego stopnia,ze z tej gazety wogole nie korzystam,bo to strata czasu.ROK panie bob budowniczy to malo,zeby wyrobic sobie zdanie o rynku,lecz chyba wystarczajaco duzo by klepac hocopoly na necie.I na koniec.Nie bede ci robil wykladu w jaki sposob ocenia sie dobra oferte,bo na to nie zaslugujesz.Uwazasz,ze wiesz lepiej-twoja broszka.Twoja wiedza jest teoretyczna-moja praktyczno-teoretyczna i tu jest pies pogrzebany.Wspolczuje ci,ze ceny dzialek porownujesz w autogieldzie.Wysil sie troche bob i podzwon,poogladaj dokumenty(tylko co ty sie z nich dowiesz????skoro kazdy artykul o tym mowi).Rozbawila mnie twoja odpowiedz tym razem,a nie jak wczesniej zdenerwowala.Wg mnie samoboja juz sobie strzeliles piszac o autogieldzie :D :D :D Znikam zreszta z tego forum,bo widze ze tylko 3 osoby na twoim poziomie percepcjii tu zagladaja.Bawcie sie we wlasnym sosie w "budowanie".

Twoja wiedza jest teoretyczna-moja praktyczno-teoretyczna i tu jest pies pogrzebany.Wspolczuje ci,ze ceny dzialek porownujesz w autogieldzie.

Na podstawie ceny z AG ceny działek wychodzą dokładnie takie same jak te proponowane przez ciebie. Rozumiem, że to świadczy źle o AG :D. Pisz, pisz dalej :).

Nie madralo to zle swiadczy o tobie,bo pisales,ze ceny sa zblizone ,a nie sa,chyba ze rozbieznosc kilkudziesieciu zl za metr to jest zblizona cena .Po drugie internetowy cwaniaczku pisalem o wzroscie cen w chrzastawie ,a nie o tym czy w ag sa porownywalne ceny,poniewaz uwazam ag za zrodlo niemiarodajne .Piszesz smiechu warte pierdoly .Niestety jak sie wiedze czerpie z AGto tak wyglada.Twoj internetowy "pseudobudowlaniec"Dekar tez sie tam ksztalci.Gratulacje.Jestescie wielkimi konstruktorami i budowniczymi.Wszystko co opisujesz jest wyssane z kosmosu,nie zadales sobie nigdy trudu,by zweryfikowac to co w AG jest napisane,a wymadrzasz sie ,ze sie malo nie po......NA podstawie AG WYCHODZI,ze jestes wielki i tylko na tej podstawie.

Miałem się nie udzielać w tej dyskusji, ale nie wytrzymałem.

Nasz Pan wszystkowiedzący, guru nieruchomości, po prostu zaczyna być chamski. W poprzednim poście pisał, że znika z tego forum i wtedy odetchnęłem z ulgą, ale niestety nie jest on słwony. Ale temu się nie widzę bo to cecha większości "handlarzy działkami".

A tak a propo znajomości przepisów którym się tak szczyci:

W 2009 ma wejsc w zycie przepis ulatwiajacy kupowanie dzialek.Ziemie w miastach beda automatycznie budowlane,a plan zagosp.bedzie pozwoleniem na budowe.W gminach zaś ziemia od 3klasy wzwyz .

Na razie to są plany odrolnienia gruntów. Odrolnienie nie oznacza, że grunt staje się automatycznie budowalny. W gminach nie ziemia od 3klasy tylko od 4klasy wzwyż.

Od przynajmniej 8lat wszedzie gdzie wchodzil świeży plan(np gm.Dlugoleka)ceny dzialek od razu wzrastaly od 20-do nawet 50%.Jeśłi pan rgr sadzi inaczej,niech przedstawi dowody

A poproszę dowód, że tak będzie dalej. Jeżeli spadnie popyt na przeszacowane działki, to nikogo nie będzie obchodziło, że pan rolnik musi zapacić rentę planistyczną. Szaleństwo cenowe już się skończyło, ale handlarze dalej mają nadzieję na 50% zysku w ciągu roku.

Mylisz sie .Beda odralniane z gruntu i zostana budowlanymi.Poki co obowiazuje prlowskie prawo.Jakos probujesz i na nic.Uwazaj bo ci zylka peknie :-? Od 3 klasy ale nie wszystkich grup,bedac precyzyjnym.Sa tez i takie plany,ze od 4.ale sa bezsensowne,gdyz tez praktycznie nie nadaja sie pod uprawe i nie maja sensu w miastach.Poczekamy,zobaczymy.Szalenstwo moze sie skonczylo i dobrze,Jest wolny rynek komunisto i nic ci do tego ile kto na gruntach zarabia.Tacy jak ja m.in. o to walczyli,zebys mogl sobie kupic albo nie kupic jak cie nie stac.Zabierz sie do roboty i sam zacznij zarabiac.Jakos nie pytasz sie w sklepie ile jest marzy na danym towarze.Zawsze mozesz negocjowac,znalezc cos innego.Wolny wybor.Przestan utyskiwac,nikt ci dzialki tu nie kupi.