Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GRUPA Wrocławska - działki

NOTO

Recommended Posts

Dzwoniłam najpierw do Gminy Św. Katarzyna z pytaniem jakie warunki muszę spełni by na działce siedliskowej o pow 1500 m wybudować dom?

Odesłali mnie do Starostwa Powiatowego, gdzie najpierw usłyszałam, że takich informacji powinna udzielać gmina. W końcu powiedzieli o oświadczeniu, i że dalsze informacje w gminie (tzn jak zostać rolnikiem)

Zadzwoniłam do Gminy a tu odesłali mnie do ustawy z dn 15.04.2003 DzU64. I tak jestem w punkcie wyjścia.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do: Xeny

łatwo ci powiedzieć... to jest właśnie podstawowy problem :)

No wlasnie wiem jak to jest, bo sama sie miotałam gdzie kupic dzialkę, byłam wszędzie tam gdzie piszecie.

Wari moze i wycieczki są miłe, ale mnie męczyło najbardziej to, że jest to rynek sprzedających , a nie kupujących. Mam na myśli, że oni w sumie teraz wybrzydzają w Klientach.Nie wiem kiedy kupowałeś swoją działkę, ale teraz zrobił się kiepski rynek dla kupujących, a moim zdaniem pod koniec roku może byc jeszcze kiepściejszy.

Dlatego mam na mysli sytuację gdzie jedziesz, podoba ci się okolica, juz sie napalasz na działeczki, a tu ci rzucą ceną w oczy i jak nieśmialo powiesz ale to ugór pani, do prądu daleko, do wody daleko, czemu 100zł/m2 to ci odpowiedzą to sobie kuP inną.

I to musi byc męczące.

Zastanówcie sie nad tymi dojazdami.

Jak wczesnie trzeba wstac by odwiezc dzieci do szkoly, ile razy jedzic ta trasą zawożąc córkę na basen, angielski, lub do kolezanki?

To moze (powtarzam może) stac sie męczące.Nie mówiąc o tym, ze nie kazdy bedzie miał ochote do was przyjechac (znajomi) bo to jak wyprawa w gory bedzie dla co poniektorych.....

Moim zdaniem celujcie w ten Biestrzyków, to dobra lokalizacja moim skromnym zdaniem.

Albo szukajcie we wrocku.Moim zdaniem lepiej mniejsza dzialka (mniej koszenia?) ale bliżej.Ale to każdy musi sam sobie odpowiedziec czego chce.Bo niewątpliwie dalej od wrocka, szczgólnie na pólnocny zachód jest o wiele ładniej niż blisko wrocka.

A ziemię rolna można przypomnę dzierżawić. (1ha)

Co do dojazdów, to nie ma mowy o tym żeby z Gajkowa czy Chwałowic jeździć na angielski po południu do miasta. Żeby dziecko odwieźć do szkoły we Wrocławiu na 8.00 to niestety najpóźniej trzeba wyjechać o 6:45 lub 7:00. Szkoda dziecka.

Lepiej może kupić szeregówkę na Kiełczowie jeśli nie lubi się dojazdów. Ja nie mam nic naprzeciwko, a może kiedyś będę pracować w domu i nie będzie tego problemu

Xena z Xsary mam pytanko czy kupiłaś juz działkę a moze masz cos na oku. Mam takie samo zdanie jak Ty w zasadzie to szukam działki w meście - od pieciu lat bezskutecznie. Najpierw były to określone dzielnice, z czasem wymagania malały a teraz zaczełam rozglada się za działka pod miastem. Mieszkam na Gaju więc dla mnie Biestrzyków to 5km od domu praktycznie 7min jazdy samochodem. Jednak na siedliskową się nie zdecyduję bo zosta rolnikiem zwyczajnie sie nie da, nie wystarczy hektar pola trzeba jeszcze wykształcenie.

Xena z Xsary mam pytanko czy kupiłaś juz działkę a moze masz cos na oku. Mam takie samo zdanie jak Ty w zasadzie to szukam działki w meście - od pieciu lat bezskutecznie. Najpierw były to określone dzielnice, z czasem wymagania malały a teraz zaczełam rozglada się za działka pod miastem. Mieszkam na Gaju więc dla mnie Biestrzyków to 5km od domu praktycznie 7min jazdy samochodem. Jednak na siedliskową się nie zdecyduję bo zosta rolnikiem zwyczajnie sie nie da, nie wystarczy hektar pola trzeba jeszcze wykształcenie.

z tego co wiem, to wykształcenie rolnicze nie jest potrzebne

setki (a nawet tysiące) ludzi buduje sie na dzialkach siedliskowych i na pewno przynajmniej 95% z nich nie ma wykształcenia rolniczego - najczesciej albo maja zakupiony hektar przeliczeniowy, lub go dzierzawia

wydaje mi sie, ze troszke demonizujecie sytuacje z dzialkami siedliskowymi - to naprawde nie jest zaden dramat

pozdrawiam

i jeszcze dodam:

wiem, ze znalezc odpowiednia dzialke nie jest latwo, ale niestety czas leci, ceny ida w gore i dzialek jest coraz mniej :(

chyba wiec musicie sie wziac w garsc, bo lepiej to juz chyba nie bedzie...

tak jak juz kupilam dzialke

Ale polecam Wam ten Biestrzykow, lub Zerniki, Iwiny, Sw. Kasie, Smardzow jesli myslicie podobnie jak ja (nawet obecnie chyba najbardziej swięta kasie - jest szkoła, przychodnia, autobusy miejskie, urzad gminy, super knajpa, poczta, sklepy i pociąg do dworca glownego w 9min....!

gdybym kupowała dzialke teraz kupilabym w swietej kasce

A ziemie mozesz wydzierzawic.Przejdz sie urzedu gminy naprawde warto.Na miejscu pewnie Ci pomoga bardziej niz przez telefon.

i spieszci się, pod koniec roku zapowiadaja duze podwyzki cen ziemi.....

ja szukam od dośc niedawna...

i mam takie wnioski:

1. większości z nas zależy na tym samym..., z wyjątkami oczywiście mianowicie wszyscy chcą blisko z komunikacją szkołą itd...

2. każdy z nas szuka działek w tych samych miejscach, więc niestety ciężko trafic na coś ciekawego bo inni by już to znaleźli... co gorsza jest i tak wiele więcej osób które szukają... na dodatek są ludzie kupujący tylko poto żeby na tym zarobic, a mają kase i sami ceny tych działek podbijają.

3. sprzedający mają stosunek olewający... dziwie sie jeszcze że chce im sie z domu wychodzic. Od interesantów pewnie nie mogą się już odgonic .. co na nas wywiera dodatkową presje, bo jak sie nie zdecydujesz to może jutro kupi ktoś inny. tym bardziej że wydaje sie że tych działek nie ma zawiele, ofert w internecie jest naprawde niewiele.

Jeśli chodzi o mnie mam kilka problemów...

po pierwsze lubie czysty układ, czyli płace zabieram co moje i ide.

Niestety nieznam sie za dobrze na prawie, a tu tak .... wczoraj w rozmowie telefonicznej... cytat: " no ona była budowlana ale się nie wybudowałem i przestała byc... (??????). , ale zajmę sie tym i będzie."

dzisiaj byłem u gościa... usłyszałem pokątnie że jest działka niedaleko pietrszykowic i tanio...

oczywiście okazalo sie że to pole orne no ale ponoć z możliwością przekształceni, przy drodze , jest woda prąd kanalizacja, bez gazu...

niby super , ale jak załatwic resztę... :o

Mnie interesuja tamta strona Wrocka... blisko autostrada w 8 minut jestem na Muchoborze... dla mnie bomba.

mam też tam inną na oku, ale oczywiście chodzi o kase... moge zapłacic po 110 za metr, ale niech ma 700-800 a ta ma 1400 no i już dla mnie odpada..( choc jeszcze sie zastanawiam).

wiadomo że chodzi o pieniądze...

Też zależy mi na powrocie z piwa z rynku, i innych dogodnościach, ale niewiem co z tego będzie....

apropo do: mi5iak

kiedyś wracałem z imprezy do oławy taxi i taksówkarz zgodził sie za 70 zł,

czyli jak nie chodzisz za często to czasem da sie przeżyc... choć mialem wyrzuty sumienia...

tu sa fajne działki po ok 40-50 tyś za 10 arów... wszystko na miejscu, mieszkam tu 7 lat i jakoś sie zasymilowałem i jest ok. ale jednak ciągnie mnie do Wrocka a poza tym tamta strona mnie interesuje (czyli okolice smolca itd.)

ufff to tyle.

odnośnie działek siedliskowych:

może rzeczywiście z działkami siedliskowymi nie jest taki duży problem, ale zastanawia mnie jedno: dlaczego np. w Biestrzykowie (i zgadzam się tutaj zdecydowanie z Xeną i fasola25 że to dobra likalizacja) działki siedliskowe kosztują 85 PLN a budowlane 180 PLN ? Różnica 100 PLN czyli na działce z grubsza ponda 100 tys. PLN. Ewentualne koszty dzierżawy lub qpna 1 ha przeliczeniowego na pewno są mniejsze a w ustawie jeśli dobrze pamiętam jest napisane, że trzeba mieć wykształcenie wyższe i/lub rolnicze, zakładam, że większość na forum i qpujących ten warunek spełnia czyli problemu nie ma, ponadto trzeba wykazać, że ów 1 ha posiada się w momencie wystąpienia o pozwolenie na budowę i w momencie odbioru, pytam skąd 100 PLN różnicy ?

Po drugie działki siedliskowe są generalnie duże, średnio 1500 m2 (przynajmniej w Biestrzykowie) co nawet przy niższej cenie za m2 daje i tak sporą wartość za całą działkę. Moim zdaniem trzeba mieć z 200 tys. by obecnie myśleć o dobrej działce. Okazji nie ma bo rynek jest kiepski.

Odnośnie bliżej/mniejsza czy dalej/większa. Dla mnie sprawa jest związana z kasą jaką chcę się przeznaczyć i tu odpowiedź jest prosta.

Generalnie bliżej czyli drożej czyli mniejsza i dalej czyli taniej czyli większa. Nie biorę tu pod uwagę walorów krajoznawczych. Wtedy budowałbym się w Sobótce.

P.S. Dzięki fasola25 za odp. na maila :-).

Ja uważam że najlepiej kupić działkę od gminy- przynajmniej jest pewność że nikt nas nie zrobi.... a jak jeszcze jest uchwalony plan zagospodarowania to już wogóle super. Ja z dziewczyną w piątek pomyśleliśmy o kupnie działki a w poniedziałek już mieliśmy wpłacone wadium do przetargu, a nasi przyjaciele zdecydowali się na kupno działki i budowę domu w ciągu koncertu (dla ciekawskich był to koncert Perfektu;-) pomimo tego, że w cześniej nawet o tym nie pomyśleli... Więc może czasmi warto zdać się na intuicję?? :lol:

Art-p - czy kupiłeś działkę na przetargu od gminy? Napisz coś bliżej o jaką miejscowośc chodzi i jaka cena. No i oczywiście jeśli odbył się juz przetarg to podziel się wrażeniami. Wbrew pozorom kupno fajnej działki nawet za 200tyś to nie taka prosta sprawa. Jednak mam nadzieję że kiedyś kupię

a w ustawie jeśli dobrze pamiętam jest napisane, że trzeba mieć wykształcenie wyższe i/lub rolnicze, zakładam, że większość na forum i qpujących ten warunek spełnia czyli problemu nie ma, .

Nie za bardzo rozumiem skąd to założenie. We Wrocławiu tylko ponad 10% ludzi ma wyższe wykształcenie, a rolnicze pewnie jeszcze mniej.

Art-p - czy kupiłeś działkę na przetargu od gminy? Napisz coś bliżej o jaką miejscowośc chodzi i jaka cena. No i oczywiście jeśli odbył się juz przetarg to podziel się wrażeniami. Wbrew pozorom kupno fajnej działki nawet za 200tyś to nie taka prosta sprawa. Jednak mam nadzieję że kiedyś kupię

Tak kupiłem działkę w przetargu o którym dowiedziałem się całkiem przez przypadek. Działka jest w Groblicach gm. Św. Katarzyna i za 8 arów zapłaciliśmy 32tyś. Na naszą działkę tylko my byliśmy chętni więc cena została ta wywoławcza. A że gmina przyjazna i teren bardzo fajny to myśle że dobrze zrobiliśmy...

do solarjoko:

Ja z imprezy firmowej w creatorze na lotniczej wracałem na zgorzelisko za 60zł taksówką!

do wszystkich:

nie ma co się załamywać. działki są i będą. cena niestety w górę będzie szła, ale nie tak szybko jak wam się wydaje. W razie czego jak się boicie kupcie sobie działkę 15km od granicy Wrocławia za grosze i szukajcie kolejnej. Potem sprzedacie jedną z nich któa nie będzie wam odpowiadała. A w razie czego gdyby ceny poszły do góry 2-3 krotnie to zawsze ma się działkę.

Ja bym nie Panikował, ale na pewne ustępstwa niestety trzeba pójść. Nie można mieć ciastka i zjeść ciastka :)

jest do sprzedania działka budowlana w Biestrzykowie (woda, prąd w trakcie realizacji, w tym miesiacu prawdopodobnie warunki na gaz, kanalizajcja do konca 2008 r) - działka ma 1400 mkw, cena 160 zł/mkw

jesli jest ktos zainteresowany prosze o info na priv

chcialam jeszcze dodac, ze roznica w cenie dzialek siedliskowych i budowlanych w Biestrzykowie bierze sie rowniez stad, ze budowlane sa przynajmniej czesciowo uzbrojone a siedliskowe nie, trzeba tez zwracac uwage na droge

czesto zdarza sie ze wraz z zakupem dzialki trzeba kupic udzial w drodze, a potem ta droge sobie zrobic

pozdrawiam