OnaiJa 03.07.2006 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Witajcie My też (w zeszłym roku zresztą) kupiliśmy działkę na Wilkszynie. Nasza działeczka ma blisko 2000 m2 i leży przy ulicy Wiśniowej. Udało nam się już podpisać umowę na prąd i zdobyć warunki zabudowy na mieszkaniówkę (budynek mieszkalny jednorodzinny + przydomowa oczyszczalnia). Droga przez Wilkszyn jest kręta ale przy odrobinie szczęścia gmina wybuduje wreszcie (mam nadzieję że raczej prędzej niż później) drogę wyprowadzającą ruch samochodowy z Wilkszyna (planowana jest przy torach kolejowych, przy okazji budowy mostu w Brzegu). Ponadto z czasem pojawi się możliwość przejazdu na Wilkszyn przez las mokrzański. Obecnie w Wilkszynie jest prąd (tu rzeczywiście zakład energetyczny mocno rozbudowuje cieć NN – o szczegóły rozbudowy można spytać w Zakładzie Energetycznym na ul. Powstańców Śląskich we Wrocławiu), woda, gaz, dojeżdża (w miarę regularnie autobus 623 – ok. 15 min(dosłownie) jedzie do pętli na pilczycach, do tego prywatny bus jeździ na pętlę w Leśnicy. Brakuje kanalizacji; gmina planuje przyłączyć Wilkszyn do oczyszczalni na wrocławskim Janówku, a dopiero po wykonaniu kanalizacji wyasfaltować ulicę.To na razie plany, ale wiem że w gminie był właśnie przetarg na – bodajże studium wykonalności budowy kanalizacji i utwardzenia ulic, ale tak czy siak wydaje mi się że trzeba będzie ze 2-3 lata poczekać. Wilkszyn nie został zalany w 97, w przeciwieństwie do znacznej części Pracz Odrzańskich, Maslic czy Marszowic. Obecnie nie ma tu planu, powoli kończą się prace nad opracowaniem nowego studium zagospodarowania (stanowi podstawę do opracowania planu – gmina planuje w nim przeznaczenie sporych obszarów pod zabudowę), ale nie ma zadnych problemów z decyzją o warunkach zabudowy (my czekaliśmy na nia ok. 3 miesiące) Pod samym lasem, dla części wsi został uchwalony bodajże w 2003 roku (dla 30 ha gruntu – tzw. Wiśniowa Góra tzn pomiędzy obecną wsią a lasem mokrzańskim) plan zagospodarowania przewidujący budowę dużego osiedla domków i szeregów (ale tam inwestor raczej nie ruszy przed wybudowaniem kanalizacji). Ponadto obok (za wiśniową, przy lesie mokrzańskim) ktoś szykuje spora ilość działek, widać tam sporo ciężarówek i ciężki sprzęt, jak się dowiedziałem w zakładzie energetycznym, zakład wybuduje tam trafostacje dla projektowanego osiedla domków jednorodzinnych (ma już przekazaną działkę pod stację trafo), jakis zapaleniec postawił pierwsze domki. Podobno też zaczęli sprzedawać działki. Ceny – no cóż zmieniają się szokująco szybko. Dwa lata temu to było jeszcze 25-30 złotych/m2, w zeszłym roku coś ok.35- 40, w tym co najmniej 50-60, przy wjeździe od strony Wrocławia 80-90 (nie mówie tu o jakimś gruncie przy torze kolejowym (horror), czy przeciętym na pół linią wysokiego napięcia. Co do dojazdu we Wrocławiu - to rzeczywiście nie jest najlepszy (przynajmniej na razie) - od roku nie można przejechać najkrótszą przez Stabłowice (trwa tam budowa kanalizacji i przebudowa dróg) ale mają ją skończyć w tym roku. Ponadto właśnie Dzik ogłosił przetarg na wykonanie przebudowy ul. Lotniczej od Astry do wysokości Glinianek (przyszły węzeł AOW) więc i dojazd do Leśnicy powinien się wreszcie poprawić (choć wykonawca dostał na wykonanie całej przebudowy ze 2 lata) Tak więc jest sporo za i przeciw – każdy będzie musiał to sam przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaga00 03.07.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Witam ponownie.Mam pytanie - znalazłam działkę ale z domem, starym, raczej do rozbiórki. Czy orientujecie się , czy załatwienie wszelkich formalności "rozbiórkowych" oraz koszty samej rozbiórki są duże ( ile?) i czy łatwo uzyskać zgodę ( wszelkie formalności) na taką pracę? Pytam, bo nie chcę wpakować się w ewentualny "kanał" . Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solarjoko 04.07.2006 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2006 a może poprostu remont...z tego co wiem rozwalasz wszystko... budujesz od nowa na fundamentach i nic nie potrzebujesz ... zgody itd... chyba że gadam głupoty, ale tak słyszałem że tak można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdusia113 05.07.2006 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 Witam wszystkich. Co sądzicie o Nadolicach jako miejscu na przyszłe gniazdko domowe?? Wiem że daleko do szkoły, ale miejsce spokojne i w miarę ładne...[/quotWitam, Ja buduje się w Nadolicach Wlk. Uważam, że do szkoły wcale nie jest tak daleko, a poza tym jest wybór szkół (szkoła w Chrząstwie, Czernicy, Kamieńcu Wrocławskim, Jelcz Laskowice no i Wrocław). Do Nadolic kursuja dwa autobusy spod Dworca Głównego - więc dojazd w miarę dobry dla dzieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
solarjoko 05.07.2006 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2006 jak dla mnie nadolice i inne pobliskie miejscowości odpadają zupełnie ze względu na dojazd do Wrocka właśnie...tak naprawde żeby wjechać trzeba pokonać Psie Pole a potem jeszcze plac Grunwaldzki... dla mnie odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 06.07.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 z tym psim polem to bym nie przesadzał. jedzie się przez wojnów, swojec i sępolno. plac grunwaldzki udrożnią i będzie obwodnica wschodnia. w 5 minut będzie się np. na krakowskiej. mnie bardziej bolą dojazdy autobusami dziecka. rozumiem gimbusem, ale autobusem miejskim dla 7-10latka to trochę za duże obciążenie, a ja pewnie nie będę mógł codziennie go zawieźć do szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudykot 06.07.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Czy ktos z Was moze powiedziec mi cos wiecej na temat tej miejscowosci. Wiem, ze tam równiez sie ludzie buduja, ale jak jest z dojazdem itp.Bede wdzieczna za odpowiedź,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 06.07.2006 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Na stronach gminy czermica można znaleźć raport dotyczący studium uwarunkować dla gminy czy coś takiego. Tam jest wszystko o całej gminie łącznie z zapisem, że minimalna działka to 1000m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 07.07.2006 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 A co myślicie o Mirkowie? Mam możliwość kupienia tam działki ale martwią mnie dwie rzeczy:- majaca powstać obwodnica,- oczyszczalnia ścieków. O ile pierwszy temat udało mi się rozryźć - obwodnica będzie 550-600m w linii prostej od działki (czyli nie tragicznie), o tyle mam kłopot z drugim - jak bardzo uciążliwa może być taka oczyszczalnia? Jest oddalona około 2-4km od działki w linii prostej. Mam jeszcze jedno pytanie - czy dużym problem jest trafostacja (wydzielony obszar obok działki 5m x 5m, gdzie powstanie malutki budyneczek z trafostacją) obok działki? PzdrTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 08.07.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 1. Obwodnica 600m to wystarczająco abyś jej nie słyszał2. Ja mieszkam jakiś 700-800m od oczyszczalni na psim polu przy hydralu. mieszkają ludzie po przeciwnej stronie ulicy i nic nie śmierdzi. Ale chyba nie ma pól irygacyjnych. Popytaj się ludzi w okolicy czy nie śmierdazi.3. Gdyby takie urządzenie było niebezpieczne, to pas buforowy byłby większy a ten grunt nie był by przeznaczony pod zabudowę. Odrzuciłeś już jakieś działki? Może dasz jakieś namiary na priva? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 08.07.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Czy ktos z Was moze powiedziec mi cos wiecej na temat tej miejscowosci. Wiem, ze tam równiez sie ludzie buduja, ale jak jest z dojazdem itp. Bede wdzieczna za odpowiedź,pozdrawiam jesli chodzi o dojazd to chyba niewiele podwroclawskich wioseczek ma tak dobra komunikacje - na korki na pewno nie mozna narzekac poza tym w najblizszym czasie (czyli pewnie za 10 lat ) powstanie obwodnica Bielany Łany Długołęka, ktora przebiegac bedzie wlasnie przez rondo kolo Iwin, a to dodatkowo poprawi komunikacyjnie ten rejon a najlepiej bedzie jak sie tam przejedzieszz kilka razy w ciagu dnia, roznymi trasami (przez Brochów, Buforową lub Radomierzyce) - wtedy bedzie wszytsko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 10.07.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A mnie najbbardziej zastanawia jak dzieci z Radomierzyc, Iwin, Biestrzykowa, Wysokiej itp. Chodzą do szkoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 10.07.2006 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A mnie najbbardziej zastanawia jak dzieci z Radomierzyc, Iwin, Biestrzykowa, Wysokiej itp. Chodzą do szkoły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 10.07.2006 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 1. Obwodnica 600m to wystarczająco abyś jej nie słyszał 2. Ja mieszkam jakiś 700-800m od oczyszczalni na psim polu przy hydralu. mieszkają ludzie po przeciwnej stronie ulicy i nic nie śmierdzi. Ale chyba nie ma pól irygacyjnych. Popytaj się ludzi w okolicy czy nie śmierdazi. 3. Gdyby takie urządzenie było niebezpieczne, to pas buforowy byłby większy a ten grunt nie był by przeznaczony pod zabudowę. Odrzuciłeś już jakieś działki? Może dasz jakieś namiary na priva? Będę musiał właśnie popytać oklicznych mieszkańców . Co do odrzuconych działek to szukam na razie głównie przez biura nieruchomości - zwiedziłem już Brzezią Łąkę, Smardzów, etc, ale nic nie było niestety powalające . Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 10.07.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 Napisz jakieś szczegóły o tych ofertach? A ile bierze agent biura i do czego ogranicza się w szukaniu? Narazie ciągnę na własną rękę i jak widać kiepsko jest bo sensownych ofert jest jak na lekarstwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 10.07.2006 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 a w ustawie jeśli dobrze pamiętam jest napisane, że trzeba mieć wykształcenie wyższe i/lub rolnicze, zakładam, że większość na forum i qpujących ten warunek spełnia czyli problemu nie ma, . Nie za bardzo rozumiem skąd to założenie. We Wrocławiu tylko ponad 10% ludzi ma wyższe wykształcenie, a rolnicze pewnie jeszcze mniej. Czyli wyższe wykształcenie w przypadku działki siedliskowej nie musi być rolnicze? (mam ekonomiczne) Pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 10.07.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A co do Brzeziej Łąki to tam jest pięknie. Jedno z ładniejszych miejsc. Jest szkoła i ZOZ. Jednak kiepska komunikacja i nie zapowiada się na super poprawę. W stronę Jelcza można liczyć że za parę lat pojedzie szynobus, a brzezia zawsze będzie na uboczu. Może jakiś autobus puszczą, ale będzie jechał godzinę do Wrocka, więc niewiele to pomoże niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojty 10.07.2006 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 1. Obwodnica 600m to wystarczająco abyś jej nie słyszał no ja bym nie byla tego taka pewna . Nie zapomne jednostajnego szumu, jaki bylo slychac w Medlowie, czy Zórawinie (a po deszcze to juz kompletna porazka). Z tego powodu nie zdecydowalismy sie na dzialke w Zernikach, czy Biestrzykowie - super okolica i dosc dobry dojazd (gdyby ne ten korek na wyjezdzie), ale perspektywa domu z widokiem na obwodnice przesadzila. I teraz tego nie zaluje, jak siedze sobie przed domem i slysze tylko ptaki i moze raz na pol godziny przejezdzajace auto to widze, czemu warto przeniesc sie troche poza wroclaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fasola25 10.07.2006 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2006 A mnie najbbardziej zastanawia jak dzieci z Radomierzyc, Iwin, Biestrzykowa, Wysokiej itp. Chodzą do szkoły? z tego co wiem to z Biestrzykowa busik zabiera dzieci do szkoly w Zernikach poza tym kilka razy dziennie kursuje autobus chyba w strone Zórawiny i "zachacza" o Biestrzyków ale to zmienia sie z roku na rok wiec mam nadzieje ze za 2-3 lata problemu z komunikacja autobusowa nie bedzie zadnego Radomierzyce natomiast praktycznie przylegaja do Wrocławia i to w mijscu; gdzie jest petla autobusowa na Oltaszynie, wiec problemu nie widze, zreszta z Radomierzyc duzo blizej jest do szkoly na Oltaszynie niz do Zernik W Iwinach chyba jest troche gorzej, ale z Wysokiej dojazd autobusem do centrum Wrpocławia nie stanowi zadnego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mi5iak 11.07.2006 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 tylko te ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts